Vrijdag 02 Juni 2017

vrijdag02.06
Nederland, Utrecht - Universiteit Utrecht - Lezing en debat
Symposium 'Christian Muslim Encounters. Perspectives on Asia, Africa and Europe
Vrijdag 02 Juni 2017 13:15 - 17:15

Op 2 juni vindt het symposium Christian Muslim Encounters. Perspectives on modalities of interreligious co-existence from Asia, Africa and Europe plaats in Utrecht. Het wetenschappelijk onderzoek naar het christendom en de islam is bloeiend, maar vaak werken deze onderzoeksdisciplines onafhankelijk van elkaar. Nog maar zelden hebben de ontmoetingen en vervlechtingen van het christendom en de islam centraal gestaan in onderzoek of zijn ze bestudeerd binnen hetzelfde raamwerk, terwijl christenen en moslims vaak min of meer vreedzaam samenleven in allerlei contexten. Dit symposium wil juist die ontmoetingen tussen het christendom en de islam verkennen.

uu

vrijdag02.06
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Food Crises and Conflict in Colonial Africa and Asia,1880-1960
Vrijdag 02 Juni 2017 16:00

PhD defence: 'Force of Nature' Climate Shocks, Food Crises and Conflict in Colonial Africa and Asia,1880-1960. PhD candidate: KI (Kostadis) Papaioannou MSc. Promotor: prof.dr. EHP (Ewout) Frankema & prof.dr.ir. EH (Erwin) Bulte. Organisation: Wageningen University, Rural and Environmental History

wageningenur

van vr02.06
t/m za03.06
Nederland, Amsterdam - Building 'Op Zeezand' - Muziek
concert: Carmen Souza (Kaapverdië)
Vrijdag 02 Juni 2017 20:30
t/m Zaterdag 03 Juni 2017

Na jazzalbum Epistola duikt de expressieve zangeres en gitariste Carmen Souza diep in haar Kaapverdische roots. De eilandengroep staat bekend om haar muzikale rijkdom en variatie. Op Creology hoor je ritmes als batuque, funana, semba, quilapanga, marrabenta uit Kaapverdië, Angola en Mozambique. Maar er zijn ook Afro-Braziliaanse en Cubaanse invloeden en de jazz is nooit echt ver weg. Souza presenteert dit nieuwe album exclusief op On the Roof. Ze bijt met twee concerten op 2 en 3 juni het spits af van de zomerserie op het dak.

ontheroof

vrijdag02.06
Nederland, Rotterdam - Grounds podium + café - Muziek
concert: África Negra
Vrijdag 02 Juni 2017 21:00

Al 40 jaar voert África Negra de muzikale scepter over São Tomé en Príncipe, een eilandengroep voor de westkust van Centraal Afrika. Ze zijn wereldberoemd in Angola, Mozambique, Kaapverdië en Guinea-Bissau en andere Portugeessprekende regio’s in de wereld. De band is vooral geliefd vanwege hun onnavolgbare stijl waarin ze een hele milde São Tomé-eigen rumba of soukous combineren met highlife elementen. Hun geluid stond symbool voor de eerste jaren van de onafhankelijkheid. Het succes werd de band teveel, meerdere keren gingen ze uit elkaar, kwamen weer bij elkaar en wisselde van samenstelling. Nu zijn ze weer terug, zonder hun originele geluid van de vroegen jaren ’80 te verliezen.

grounds

van vr21.10
t/m za31.03
Nederland, Scheveningen - AFAS Circustheater - Dans en theater
Musical: Disney's The Lion King

Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.

stage-entertainment

van do18.05
t/m zo18.06
Verenigd Koninkrijk, London - Beaconsfield Gallery Vauxhall - Tentoonstelling
Foam Talent in Londen, met werk van 24 innovatieve beeldmakers onder de 35 jaar

Het is de eerste keer dat Foam haar selectie Foam Talents naar New York brengt. De tentoonstelling vindt plaats gelijktijdig met de 37e editie van The Photography Show (gepresenteerd door AIPAD). Uit de in totaal 1.494 inzendingen van fotografen uit niet minder dan 75 verschillende landen zijn 24 talenten geselecteerd, van wie werk is gepubliceerd in het jaarlijkse Foam Magazine Talent Issue. Een van de deelnemende kunstenaars is de Zuid-Afrikaanse fotograaf Nico Krijno.

foam nicokrijne beaconsfield

van vr12.05
t/m di01.08
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Exhibition: Lamu Interiors. Paintings by Karin Voogd

In Lamu, the island on the east coast of Kenya, everybody is building. All this I tried to paint: the self-built houses, men using abandoned houses as a gathering place in the afternoon, the strange heaps of chalk, trees that grow inside a house, the stairs and pilars in old Swahili houses, the sewer-system in the street, bachelor huts that look like tree-houses, attempts of finding the right niru colour on an ancient wall, bare greyish walls build with blocks of coral stone. In the library I will show drawings about the Maktaba ya Sanaa, the attempts I did so far to gather books for an Arts library in Lamu. The exhibition can be seen during office hours in the corridors on the third floor and in the library (ground floor) of the Pieter de la Court building.

ascleiden

van vr02.06
t/m ma05.06
Nederland, Nijmegen - Park Brakkenstein - Evenement
Music Meeting met optredens van diverse Afrikaanse groepen

Music Meeting introduceert hoogwaardige muziek uit alle windstreken die zelden of niet live te horen is in Nederland en Europa. Hierin initieert en ondersteunt het festival grensverleggende projecten van nieuw en onontdekt of onderbelicht talent. Dit doet Music Meeting met een driedaags internationaal muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt tijdens Pinksteren in het feeërieke Park Brakkenstein te Nijmegen, een uniek landschapspark met de status van rijksmonument. Optredens uit o.a. Zuid-Afrika, Sierra Leone, Ethiopië, Benin en Kaap-Verdië.

musicmeeting

van do01.06
t/m wo21.06
Nederland, - Nederland - Film
Nederlandse film: Bram Fisher, over Zuid-Afrikaanse advocaat van Nelson Mandela

De apartheid viert hoogtij in1963 in Zuid-Afrika. Tien mannen worden op een boerderij in Rivonia gearresteerd voor samenzwering om gewelddadige acties uit te voeren tegen de repressieve Zuid-Afrikaanse regering. Advocaat Bram Fisher stapt naar voren om ze te verdedigen. Hij ontdekt al snel dat de politieke leider Nelson Mandela ook terecht staat.

filmladder

van do01.06
t/m wo21.06
Nederland, - Nederland - Film
A United Kingdom - film over prins uit Botswana en zijn blanke, Britse vrouw

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar.

filmladder