Vrijdag 22 September 2017
concert: Seether (Zuid-Afrika)
Vrijdag 22 September 2017 19:30
Poison the Parish World Tour. Zuid-Afrikaanse rockers Seether hebben sinds 1999 een eigen legering metaal gesmeed tot een messcherp geheel. Vanaf het succesdebuut 'Disclaimer' en duet met Evanescence's Amy Lee op hit "Broken" tot en met de gloednieuwe single "Let You Down" heeft de band altijd een eigen muzikale pad gekozen. Deze visie heeft het powertrio rond frontman Shaun Morgan geen windeieren gelegd, want ze worden tegenwoordig gesteund door miljoenen fans over heel de wereld. Zij hebben het mede mogelijk gemaakt dat het in mei te verschijnen zevende album 'Poison The Parish' op zijn eigen label uitgebracht kan worden. Een album dat naar eigen zeggen het meest heavy en emotionele wordt!
Lamentations @ 12 uit Zimbabwe in het Bijlmer Parktheater
Vrijdag 22 September 2017 20:00
De voorstelling, geschreven door Getrude Munhamo en geregisseerd door Daves Guzha, verbeeldt de verschillende vormen van mishandeling en misbruik waar jonge meisjes vandaag de dag in het moderne Zimbabwe mee worden geconfronteerd. En tevens de strijd die ze al hebben moeten leveren ver voor het koloniale tijdperk. Het stuk beslaat vier verschillende tijdperken (1895-2015). Lamentations @ 12 is een diep cultureel stuk dat goed geschreven teksten combineert met meeslepend acteerwerk en traditionele Zimbabwaanse muziek en dans. De voorstelling is uniek in vorm en donker en fris tegelijk en laat de kracht van de vrouw zien.
Musical: Disney's The Lion King
Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.
tentoonstelling Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi
Deze zomer haalt het Stedelijk Museum de jonge Zuid-Afrikaanse fotograaf Zanele Muholi naar Amsterdam. Muholi is een betrokken fotograaf en visueel activist. In haar werk onderzoekt, documenteert en verbeeldt zij de zwarte LGBTQI identiteit in het hedendaagse Zuid-Afrika. In het Stedelijk zal een selectie te zien zijn uit Faces and Phases (2006 – heden), een serie krachtige, ontroerende en indringende portretten van vrouwen uit de lesbische gemeenschap in haar land, uit de serie Brave Beauties, over transgenders, en uit haar meest recente serie Somnyama Ngonyama (Hail, the Dark Lioness), waarin zij zelf figureert. Eind 2013 won Muholi de Prins Claus prijs en in 2015 kocht het Stedelijk vier werken van haar aan.
concert tournee: Togo All Stars
Togo All Stars is een samenkomst van twee generaties muzikanten uit de bruisende muziekstad Lomé, hoofdstad van Togo. De jonge garde ontwikkelde zich voornamelijk op straat of in de kerk. Zo werd keyboardplayer Jean Paul D’Abeli Dowornu een lokale held doordat hij kerkbezoekers schijnbaar in trance bracht met de geluiden van zijn toetsen. Drummer Moise Kossivi Agboza was in de leer bij jazzlegende Cheikh Tidian Seck die o.a samenwerkte met Fela Kuti, Youssou N’ Dour en Hank Jones. Oude rotten in het vak zijn de vocalisten Lady Bellavi en Aguey Cudjoe, een superster in de highlife-scene van de jaren 70.
New exhibition by Ton Dietz: Early postal services in East Africa
Prior to 1888 only Zanzibar Island was part of regular postal services. It lasted until 1890 before the 1st postage stamps were issued along the East Coast of Africa. There were British-Indian, French and German post offices in Zanzibar, followed by German post offices in Lamu Island, Witu, Dar es Salaam, and Bagamoyo, and later elsewhere in what became German East Africa, and British post offices in what became British East Africa in 1895, after taking over from the British East Africa Company. Postage stamps are miniature communication tools, that also have a political and esthetic message, with a strong flavour of ‘identity’.
We Have a Dream - Ghandi, King & Nelson Mandela
3 wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Een nieuw tentoonstellingsconcept, met een schat aan beeld, geluid en ruimtelijk design en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht naast de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. Zij waren gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. De bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de keerpunten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil, en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn hun fakkeldragers, de wereldverbeteraars van nu en morgen? Foto: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995
Félicité, film over zangeres in Kinshassa, DR Congo met muziek van Kasai Allstars
Met de muziek van de wereldberoemde band de Kasai Allstars en het Symphony Orkest van Kinshasa die als rode draad door het verhaal lopen, schetst regisseur Alain Gomis een rauw beeld van de Congolese hoofdstad. Félicité, een vrijgevochten, trotse vrouw, is zangeres in een bar in Kinshasa. Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar 14-jarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval. Om hem te redden, gaat ze koortsachtig op zoek naar een oplossing. We volgen Félicité op haar tocht door de zinderende straten van Kinshasa, een bruisende stad vol muziek en dromen.
Safari, documentaire over jagers in Zuidelijk Afrika
In zijn nieuwe documentaire Safari reist regisseur Ulrich Seidl mee met witte Duitsers en Oostenrijkers naar zuidelijk Afrika, waar zij mogen jagen op groot wild. Wat beweegt hen? Seidl laat het in fraai gecomponeerde beelden zien.
Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof
Met de nieuwe tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof wordt het levensverhaal verteld van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de achttiende eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. Hiermee brengt het museum een tot nog toe weinig bekend aspect van de Nederlandse geschiedenis naar voren. Daar waar tentoonstellingen over het hofleven vaak voorbij gaan aan bedienden en al helemaal aan die met een niet-Europese achtergrond, licht het Haags Historisch Museum hen nu juist uit.