Zaterdag 03 Februari 2018

van do28.12
t/m wo14.02
Nederland, - Nederland - Film
Jane - documentaire over / met Jane Goodall
Donderdag 28 December 2017 08:00
t/m Woensdag 14 Februari 2018

Voor de Amerikaanse documentairemaker Brett Morgen begon het werk aan zijn nieuwe project toen in 2014 in het Tanzaniaanse natuurpark Gombe meer dan 140 uur beeldmateriaal werd gevonden van de Engelse primatoloog Jane Goodall; de eerste die serieus het leven van de chimpansee bestudeerde, een dier dat voordien alleen als een grappige aap werd gezien. Met dat werk, waarmee ze al in 1960 begon, is ze wereldberoemd geworden. Morgen kwam meteen voor grote problemen te staan: het beeldmateriaal was niet chronologisch bewaard, het was in talloze korte fragmenten geknipt en het geluidsspoor had de tand des tijds niet al te best doorstaan. Het kostte hem twee jaar om de boel te ordenen en repareren. Aan de hand van dit materiaal blikt de nu 83-jarige Goodall samen met Morgen terug op haar werk en leven. Zo zien we in opnames die National Geographic-filmmaker Hugo Lawick maakte de jonge Goodall aan het werk met de chimpansees. En hij had haar met liefde in beeld gebracht – letterlijk, want de twee zouden later trouwen.

filmladder

van vr21.10
t/m za31.03
Nederland, Scheveningen - AFAS Circustheater - Dans en theater
Musical: Disney's The Lion King

Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.

stage-entertainment

van za16.09
t/m zo04.02
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Kerk - Tentoonstelling
We Have a Dream - Ghandi, King & Nelson Mandela

3 wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Een nieuw tentoonstellingsconcept, met een schat aan beeld, geluid en ruimtelijk design en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht naast de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. Zij waren gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. De bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de keerpunten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil, en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn hun fakkeldragers, de wereldverbeteraars van nu en morgen? Foto: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995

denieuwekerk

van za23.09
t/m zo03.06
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Ik ben een geboren buitenlander

Aspecten van migratie in de collectie van het Stedelijk Museum. Het museum onderzoekt in een aantal tentoonstellingen verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. Kunstenaars o.a.: Marlene Dumas (ZA, 1953), Otobong Nkanga (NG, 1974), Wendelien van Oldenborgh (NL, 1962) e.v.a.

stedelijkmuseum

van za27.01
t/m zo06.05
Nederland, Amersfoort - Kunsthal KAdE - Tentoonstelling
Tell Freedom. 15 South African artists

Bij Kunsthal KAdE in Amersfoort vindt van 27 januari t/m 6 mei 2018 de groepstentoonstelling Tell Freedom. 15 South African artists plaats. De tentoonstelling presenteert bestaande en nieuwe werken van vijftien jonge kunstenaars uit Zuid-Afrika. In hun werk reflecteren zij kritisch op het verleden, het heden en de toekomst van Zuid-Afrika in een globale context. Kunstenaars: Bronwyn Katz, Neo Matloga, Donna Kukama, Haroon Gunn-Salie, Nolan Oswald Dennis, Lerato Shadi, Madeyoulook, Buhlebezwe Siwani, Lebohang Kganye, Ashley Walters, Francois Knoetze, Mawande Ka Zenzile, Kemang Wa Lehulere, Dineo Seshee Bopape en Sabelo Mlangeni. Gastcuratoren: Nkule Mabaso en Manon Braat.

In filmtheater De Lieve Vrouw worden in het kader van 'Tell Freedom' op verschillende data een aantal Zuid-Afrikaanse films vertoond.

kunsthalKAdE

lievevrouw

van do01.02
t/m za03.02
België, - België - Muziek
Dizzy Mandjeku & Alé Kumá - De Palenque à Matongé

De Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek reizen al eeuwen tussen beide continenten en beïnvloeden elkaar, denk maar aan de rumba uit Cuba en de champeta uit Colombia. Met de band Alé Kumá verkent de Colombiaanse muzikant, componist en dichter Leonardo Gómez die oeroude verbindingen en daarvoor nodigt hij verschillende Afrikaanse artiesten uit.

deroma  decentrale

van wo24.01
t/m zo04.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2018

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 47e editie, met ongetwijfeld ook films uit en over Afrika. Ook dit jaar waarschijnlijk weer de meeste films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Met in dit jaar in het Young Film Critics programma vijf jonge en veelbelovende critici. Daaronder Wilfred Okiche (Lagos, Nigeria), een lezer, schrijver, film- en muziekcriticus.

iffr

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Wereldmuseum Amsterdam - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van wo24.01
t/m zo04.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Pan-African Cinema Today tijdens IFFR

Themaprogramma PACT duikt diep in het panafrikanisme. Pan-African Cinema Today (PACT), het themaprogramma dat inzoomt op de geschiedenis van het panafrikanisme in de cinema – van zijn oorsprong als visionaire postkoloniale ideologie tot zijn relevantie vandaag. Het programma bevat films, korte films, een retrospectief, lezingen, muziek, documentaires, een VR-installatie en een IFFR Live-sessie in Harare, Zimbabwe. Een breedbeeldblik op de Afrikaanse filmindustrie: op nieuwe ontwikkelingen en terugkerende uitdagingen, en op het continent zelf en de Afrikaanse diaspora. Samengesteld door IFFR-programmeurs Tessa Boerman en Peter van Hoof.

iffr

van zo14.01
t/m zo11.02
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Tentoonstelling
Creating Other Futures

Van 14 januari t/m 11 februari staat Melkweg Expo in het teken van 'Creating Other Futures'. Vijf beeldend kunstenaars uit Palestina, Mexico, Singapore, Kenia en Nederland worden uitgenodigd om een nieuwe installatie te maken, speciaal voor deze expositie. De kunstenaars lieten hun verbeelding de vrije loop en schetsen alternatieven voor de huidige realiteit en toekomst. Other Futures is het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld met een zeer divers programma met o.m. anime & manga, muziek, multimedia, performances, film, theorie én een expositie in Melkweg Expo getiteld 'Creating Other Futures'. Tijdens de eerste editie van Other Futures komen denkbeelden en werk van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod: een verkenning van inspirerend, geestig en in het westen tot nu toe onbekend werk. Speciaal voor Melkweg Expo nodigt Other Futures vijf kunstenaars uit om via hun discipline en op hun eigen manier een verbeelding van de toekomst te creëren. De kunstenaars maken volledig nieuw werk of creëren een nieuwe installatie op basis van bestaand werk.

melkweg

van zo21.01
t/m ma12.02
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Cut the Paper

SBK begint het nieuwe jaar met een expositie waarbij werk op papier centraal staat. De expositie komt tot stand door middel van een unieke samenwerking tussen Galerie 1 en Galerie 23| Hedendaagse Afrikaanse Kunst. Tijdens deze expositie worden er werken getoond van Raul Balai, Lenneke van der Goot, Pascal "Def P" Griffioen, RaQuel van Haver, Rosemin Hendriks, Manju Sharma, Shertise Solano, Hester Vis en Barbara de Vries.

SBK Amsterdam KNSM Kunstuitleen & Galerie

van do01.02
t/m do31.05
Nederland, - Nederland - Muziek
Van Mali Tot Mississippi

Musical globetrotter and top guitarist tells the story of the blues in a musical ‘one-man show’. As a teenager, guitarist Joep Pelt went to the south of the US to learn the blues. He met old heroes, who taught him the typical Delta blues style. Pelt hopelessly fell in love with the blues and decided to dig deeper. In his musical one-man show ‘From Mali to Mississippi’ Joep tells the story of the West African roots of the blues, traveling along the Caribbean slave routes to her birth in the south of the US, only to see her change the history of music forever. With his stories, photos, historical images and of course many songs that he collected along the way, Joep takes you on a special musical adventure.

joeppelt tourdates

van vr02.02
t/m zo04.02
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
Afrikaanse sci-fi op Other Futures Festival

Terwijl de ogen van filmminnend Nederland momenteel gericht zijn op Rotterdam, waar het IFFR in volle gang is, is er aankomend weekend in de Melkweg in Amsterdam nog een festival met een interessant filmprogramma. Other Futures heet dit nieuwe festival, dat zich richt op niet-westerse sciencefiction met muziek, debatten en cinema.Hhet grootste deel van het filmprogramma kan worden geschaard onder de term Afrofuturism. De term werd in 1993 geïntroduceerd door de witte cultuurcriticus Mark Dery in zijn interviewessay Black to the future en duidt op kunst gemaakt door zwarte makers (voornamelijk Afro-Amerikanen) waarbij sciencefiction als genre wordt gebruikt om de toekomst te beschouwen en claimen vanuit een zwart perspectief. En in die visie op de toekomst echoot altijd het verleden van onderdrukking. In Afrofuturisme vallen inhoud en vorm samen, want het losbreken van ketenen uit het verleden betekent bij deze makers ook losbreken van conventies van de kunstdiscipline waarbinnen ze werken. Dat werkt in veel van de films die op Other Futures te zien zijn desoriënterend, maar ook bevrijdend. Het opent niet alleen de ogen naar een andere cultuur of mogelijke toekomst van de wereld, maar ook naar een alternatieve toekomst van film.

otherfutures cine.nl