Dinsdag 24 April 2018

dinsdag24.04
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Irma Joubert wordt door Ingrid Glorie geinterviewd over haar nieuwe roman
Dinsdag 24 April 2018 19:30

Irma Joubert wordt door Ingrid Glorie geinterviewt over haar nieuwe roman Mentje, Kind van Pasop-kamp (Nederlandse titel: Het meisje uit het verscholen dorp)  
Irma Joubert werd in 1947 geboren in Pretoria en groeide op op een boerderij in het zogenaamde Bosveld, een streek in het noordoosten van Zuid-Afrika die wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlaktes met hier en daar verspreide groepjes bomen en hoge struiken. Dit is de wereld waar een groot deel van Jouberts historische romans zich afspeelt.

Joubert studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Pretoria en UNISA. 35 jaar lang werkte ze als lerares Afrikaans en geschiedenis in het middelbaar onderwijs. Na haar pensioen volgde ze enkele schrijfcursussen.

Haar laatste roman, Mentje, Kind van Pasop-kamp kent twee verhaallijnen. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Tinus van Jaarsveld, een jonge Zuid-Afrikaan die met lede ogen moet toezien hoe de familieboerderij, Buffelspoort, in 1933 op een veiling verkocht wordt. Tinus belandt in de mijnen in Johannesburg, maar steeds houdt hij één droom voor ogen: Buffelspoort terugkopen!

Maar de werkelijke hoofdpersoon is het Nederlandse meisje Mentje de Vries, dat samen met haar vader op een klein boerderijtje in Vierhouten op de Veluwe woont. Mentjes verhaal begint wanneer Duitse soldaten de boerderij binnenvallen en Mentjes vader en een joodse familie die op de hooizolder ondergedoken zat, meenemen. De tienjarige Mentje, die zich in het hoge gras had schuilgehouden, blijft alleen achter. Door bemiddeling van de notaris uit het dorp – een spilfiguur in het lokale verzet – komt ze in het Pas-Opkamp ofwel “het verscholen dorp” terecht, een kamp van hutten diep in de Veluwse bossen, waar tientallen joodse mensen besluit de notaris Mentje, die niet joods is, daar weg te halen.

Reserveren: evenementen@zuidafrikahuis.nl
Toegang: €  7,50