Vrijdag 22 Juni 2018
PhD defence: Greening African Ports: Environmental Governance Transformations in a Network Society
Vrijdag 22 Juni 2018 13:30 - 15:00
PhD candidate: mr. H (Harry) Barnes-Dabban. Promotor: prof.dr.ir. APJ (Arthur) Mol & prof.dr.ir. JPM (Jan) van Tatenhove. Co-promotor: dr.ir. CSA (Kris) van Koppen. Organisation: Wageningen University, Environmental Policy
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Richard Bona Group
Vrijdag 22 Juni 2018 20:30
Richard Bona komt terug naar LantarenVenster! De topbassist is een van Afrika’s meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen.
Jeremy Olivier in Club Dauphine
Vrijdag 22 Juni 2018 21:00
De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Jeremy Olivier gaat het materiaal van zijn tweede album ‘Changing World’ tot leven brengen met twee topmuzikanten: Grammy Award winnaar Will Calhoun van de band Living Colour verzorgt de drums en Shaun Johannes speelt basgitaar, zoals hij dat al vijftien jaar doet in Jeremy’s band. Wie een muzikale mix tussen Maroon 5, John Mayer en Paul Simon’s ‘Graceland’ album wil horen, raden we aan om op vrijdag 22 juni naar club Dauphine te komen voor wat een bijzonder dinerconcert belooft te worden.
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018
In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.
Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.
Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
MBOKA’SIKA. La vision d'art
Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.
Lees meer over de expositie op onze website.
De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.
U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.
'The beast is there' in de Pletterij
Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.
De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.
Exposities in de Pletterij: Ramón Esono Ebalé met zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro)
Lezingen: Grote zaal, woensdag 30 mei met Paul Bogaert over Zimbabwe en 6 juni met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé
'The beast is there' in het Seinwezen
Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.
De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.
Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)
It’s time for the little girl to become a wolf
Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.
Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.
Tanzania Transit (2017)
De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.