Vrijdag 19 Juli 2019
Amadou & Mariam en Blind Boys Of Alabama
Al decennialang staan man en vrouw Amadou & Mariam op podia over heel de wereld. Ze werkten samen met een scala aan muzikanten, waaronder David Gilmour (Pink Floyd), Johnny Marr (The Smiths), Damon Albarn (Blur, Gorillaz), Santigold en Manu Chao. Stuk voor stuk werden deze artiesten verliefd op de onweerstaanbare mix afro-pop en elektronische elementen die zo kenmerkend is voor Amadou & Mariams stijl. Daarbinnen blijven drie dingen immer fier overeind: Mariams prachtige stem, Amadous uitzonderlijke electric blues guitar en de magische synergie tussen hun twee stemmen. De afro-pop iconen worden voor dit concert bijgestaan door de gelauwerde Amerikaanse gospel, RnB en soulgroep Blind Boys of Alabama. Deze mannen halen hun grooves, strakke harmonieën en buitengewoon gepassioneerde performance recht van de bron; met een oeuvre dat zich strekt over meer dan vijftig jaar zijn de Blind Boys met recht pioniers te noemen. In Amsterdam, Leeuwarden en Den Haag
Wonderfeel Festival met Toko Telo (Madagascar)
Wonderfeel is een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek met de ongedwongen sfeer van een popfestival. Op het 25 hectare natuurgebied in ‘s-Graveland liggen de zeven Wonderfeelpodia een mini-wandeling van elkaar verspreid. Ze bieden voor elk wat wils: van Mozart tot Aart Strootman, van Rameau tot Pärt met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Er zijn musici van wereldklasse: jonge honden en oude rotten. Verder op het programma: dans, poëzie, muziekdocs, natuurwandelingen, yoga en diverse kinderactiviteiten. Het publiek luistert ontspannen op bankjes, in zitzakken onder de bomen of op een kleed in het gras. Er zijn rollende keukens met pizza en bier, bouillabaisse en champagne en alles wat daar tussen zit. Op het groene festivalterrein biedt Wonderfeel een totaalbeleving van klassieke muziek voor een breed publiek van nu. Met onder meer: Toko Telo (Madagascar)
wonderfeel
Kologo Power (Ghana) op Welcome to the Village Festival in Leeuwarden
MAN POWER noemen ze het in Bongo, Noord-Ghana. Akoestische optredens die met gemak de oren van honderden luisteraars bereiken, rechtstreeks uit de borstkas met stem, hoorns, traditionele drums en kologo. Ze maken muziek om in contact te komen met hun voorouders, om zo als medium, als ‘healer’ de problemen van de mensen in het dorp te kunnen oplossen. Juju, verwant aan het bekendere voodoo is een belangrijk onderdeel van hun cultuur, rituelen waarin wordt gecommuniceerd door muziek staan hier in centraal. Er wordt gespeeld op begrafenissen of in de ‘Pitho Bars’, uit leem opgetrokken barren waar dorpelingen samenkomen. De optredens duren soms nachten lang, zowel de muzikant als de toehoorder zijn volledig in trance door de repeterende ritmes van de drums, stem en kologo. Onder leiding van King Ayisoba en Arnold ‘Zea’ de Boer komen tien Ghanese muzikanten hun muziekcultuur naar Leeuwarden brengen. In de speciaal gebouwde Bongo Bar, vernoemd naar de geboorteplaats van Ayisoba, maken zij een intens nachtprogramma, een akoestische rave. Zonder versterkers en microfoons, puur en direct. Een ritueel waarbij de ratio bij de deur wordt achtergelaten, waarbij de onderbuik wordt aangesproken en waar voelen, beleving en collectiviteit sleutelwoorden zijn.