Dinsdag 20 Augustus 2019

van do15.08
t/m za24.08
Nederland, - Nederland - Film
World Cinema Amsterdam - 2019

Van 16 t/m 25 augustus vindt de negende editie plaats van World Cinema Amsterdam. In het festivalprogramma 2019 is er slechts één film uit Afrika: The Burial of Kojo van Samuel The Blitz, onderdeel van het competitieprogramma. Esi leeft met haar vader en moeder in een dorp aan de Ghanese kust. Maar het is daar moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen en daarom besluit haar vader Kojo, op verzoek van zijn broer Kwabena, te verhuizen naar hoofdstad Accra. De relatie tussen die twee is door een vreselijk voorval in het verleden op zijn zachtst gezegd gespannen. Via bemiddeling van een oude vriend gaat Kojo aan de slag als illegaal mijnwerker in een goudmijn, maar al na de eerste dag keert hij niet terug. Esi, die eerder een onheilspellend visioen had, besluit haar vader te gaan zoeken. Het wordt een wonderbare zoektocht. Regisseur, visueel kunstenaar en rapper Sam Blitz Bazawule (a.k.a. Blitz the Ambassador) vertelt een verhaal dat diep verankerd is in de Ghanese folklore en verhaaltraditie, vol prachtig in beeld gebrachte magisch-realistische wendingen. Hij tekende niet alleen voor de regie, hij schreef voor dit speelfilmdebuut ook zelf het scenario en de score. Het resultaat: een visueel gedicht.

worldcinemaamsterdam theburialofkojo

van do25.07
t/m wo04.09
Nederland, - Nederland - Film
Mia and the White Lion

Het leven van de tien jaar oude Mia staat op zijn kop als haar familie besluit hun huis in Londen te verruilen voor een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika. Zij mist haar vrienden. Als een mooie witte leeuw wordt geboren, slaagt ze erin een nauwe band op te bouwen met deze welp.

filmladder

van do08.08
t/m wo18.09
Nederland, - Nederland - Film
Engel (Un Ange)

Engel (Un Ange) laat een stormachtige romance in Senegal zien, een regelrechte amour fou tussen twee verloren zielen: Thierry, een verslaafde Belgische wielrenner wiens carrière tanende is, en Fae, een jonge Senegalese prostituee. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden. Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon. Gebaseerd op de novelle Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst, die zich op zijn beurt liet inspireren door het dramatische levenseinde van de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. De eigenzinnige Vlaamse regisseur Koen Mortier (1965) maakte eerder o.a. Ex-Drummer en 22 Mei.

filmladder