Donderdag 12 November 2020
Afro-Nederlandse verkenningen
Van Dinsdag 03 November 2020 - 20:00
t/m Dinsdag 24 November 2020 - 21:00
In de vierdelige collegereeks Afro-Nederlandse verkenningen worden op interdisciplinaire en dekoloniale wijze de geschiedenis en hedendaagse realiteiten van Afro-Nederlanders onderzocht. In iedere aflevering verzorgt een expert een college van een half uur over een specifiek thema, waarna moderator Zawdie Sandvliet met hem of haar in gesprek gaat. De colleges zijn te volgen via een livestream. Deze reeks is geïnspireerd op het vak Afro-Nederlandse studies dat socioloog Sandvliet in 2018 ontwikkelde. Sprekers: Simone Zeefuik is schrijver, programmamaker en organisator, wier werk om representatie, inclusiviteit en sociale rechtvaardigheid draait. Zij richt zich in het bijzonder op Afro-centrische perspectieven, dekolonisatie van kennisinstituten, digitale archieven en sociale bewegingen tegen de illegalisering van zogenoemd ongedocumenteerde leden van de Afro-Nederlandse gemeenschap. Ook interesseert zij zich voor film, literatuur en theater. Zo was zij betrokken bij het Nieuwe Stukken-project van het Bijlmer Parktheater en initieerde ze samen met Richard Kofi de podcast Project Wiaspora. Zawdie Sandvliet (moderator) is oprichter en docent van het vak Afro-Nederlandse studies. Na zijn bachelor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam behaalde hij een Master in African American Studies aan Boston University. Zijn motivatie om deze Master te volgen was om een soortgelijke studie op te zetten voor de Nederlandse context. Naast zijn werk voor Afro-Nederlandse studies is hij docent maatschappijleer op het Ir. Lelylyceum in Amsterdam-Zuidoost. Aanmelden: U kunt dit programma online volgen. Wanneer u zich aanmeldt ontvangt u een dag voor het programma een link naar de livestream.
Ga mee met een muzikale reis rond de wereld in een reeks concerten!
Zaterdag 07 November 2020 20:00
t/m Zaterdag 28 November 2020
Op de vier zaterdagavonden in november vindt een unieke wereldmuziek concertserie plaats in Museum Speelklok: Mark My Wor(l)ds. Globetrotter, fluitist Mark Lotz nodigt artiesten uit o.a. India, Brazilië, Syrie en Ghana uit om in de dagen van #BlackLivesMatter en sociaal isolement hun stemmen te laten horen. Een reflectie op het corona tijdperk door de vele culturen die Nederland rijk is in solo acts en sublieme muziek. Iedere concertavond begint met een solo optreden. Tijdens de hoofd-act creëert Mark samen met de andere muzikanten een interactie met het publiek in de vorm van een talkshow. De muzikanten zullen plaatsnemen in het publiek en samen met hen het gesprek aangaan. Hierin reflecteren zij op hedendaagse onderwerpen zoals corona, muziek en hun eigen leven. Kortom: vier avonden waarop een concert in een nieuw jasje gestoken wordt!
Photoville NYC: Die lewe is nie reg vir my nie - Farren van Wyk
Melkweg Expo presenteert Farren van Wyk en haar project Die lewe is nie reg vir my nie op Photoville in New York City. Farren van Wyk (1993) werd geboren in Salsoneville, Port Elizabeth, een paar kilometer van Schauderville, maar woont sinds haar zesde in Nederland. Ze bestudeert de bendecultuur van Schauderville sinds 2016 van binnenuit. Ze ontmoette mannen die hun identiteit vormden terwijl ze deel uitmaakten van een bende en die soms ook vreedzaam uit de groep stapten. Van Wyk ging meermaals terug naar Schauderville om te kijken hoe hun leven zich ontwikkelde terwijl het aantal bende gerelateerde misdaden steeds toenam. Ze toont de positieve en meer humane kant van een gemeenschap die steeds als agressief en gevaarlijk gestereotypeerd wordt en waar bendeoorlogen deel uitmaken van het dagelijks leven.