Vrijdag 27 November 2020

van za07.11
t/m za28.11
NL, Utrecht - Museum Speelklok - Muziek
Ga mee met een muzikale reis rond de wereld in een reeks concerten!
Zaterdag 07 November 2020 20:00
t/m Zaterdag 28 November 2020

Op de vier zaterdagavonden in november vindt een unieke wereldmuziek concertserie plaats in Museum Speelklok: Mark My Wor(l)ds. Globetrotter, fluitist Mark Lotz nodigt artiesten uit o.a. India, Brazilië, Syrie en Ghana uit om in de dagen van #BlackLivesMatter en sociaal isolement hun stemmen te laten horen. Een reflectie op het corona tijdperk door de vele culturen die Nederland rijk is in solo acts en sublieme muziek. Iedere concertavond begint met een solo optreden. Tijdens de hoofd-act creëert Mark samen met de andere muzikanten een interactie met het publiek in de vorm van een talkshow. De muzikanten zullen plaatsnemen in het publiek en samen met hen het gesprek aangaan. Hierin reflecteren zij op hedendaagse onderwerpen zoals corona, muziek en hun eigen leven. Kortom: vier avonden waarop een concert in een nieuw jasje gestoken wordt!

museumspeelklok marklotz

vrijdag27.11
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Boy Akih

Het nieuwe album Storyteller van BOI AKIH vertelt een verhaal in kleuren en klanken, vol onverwachte ontmoetingen. Moeiteloos verweeft de band van zangeres Monica Akihary en gitarist / componist Niels Brouwer moderne jazz en geïmproviseerde muziek met folktradities uit alle windstreken. Ze worden dit keer bijgestaan door blokfuitist Dodó Kis en koraspeler Sekou Dioubate. Samen roepen ze een wereld op waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet bestaan. Speciaal voor Storyteller ontwikkelde Brouwer met koraspeler Zoumana Diarra een opvallende en unieke kora; met een speciale verlenging maakten ze het instrument geschikt voor de stukken van BOI AKIH. Maar in juli van dit jaar, middenin de voorbereiding voor het eerste Storyteller-concert, overleed hun muzikale soulmate en dierbare vriend.
In Sekou Dioubate vond BOI AKIH een waardige vervanger. Een koraspeler die, net als Zoumana Diarra, zijn kennis van de West-Afrikaanse muziektraditie koppelt aan een onderzoekende geest. Ook Dodó Kis heeft die nieuwsgierige aard; ook zij beweegt zich nomadisch tussen stijlen en tradities. Deze twee jonge musici geven BOI AKIH een heel nieuw karakter. LET OP: 2 shows op vrijdagavond

bimhuis

van do19.11
t/m wo09.12
Nederland, - Nederland - Film
‘Prison for Profit’ van Femke en Ilse van Velzen

Cinema Delicatessen brengt Prison for Profit, een film van Femke en Ilse van Velzen uit in de bioscopen. Klokkenluiders, ex-gedetineerden en een onderzoeksjournalist tekenen een schokkend beeld van de eerste geprivatiseerde gevangenis in Zuid-Afrika. Dit is wat er gebeurt wanneer ingewikkelde overheidstaken als detentie en reclassering aan marktwerking worden overgelaten, en zonder toezicht worden uitgevoerd door grote internationale corporaties. Een fenomeen dat ontstond door bezuinigingen. In Prison for Profit – een film van de tweelingzussen Femke en Ilse van Velzen (Weapon of War) – volgen we onderzoeksjournalist Ruth Hopkins en de levens van ex-gedetineerden en gevangenbewaarders van de Zuid-Afrikaanse Manguang gevangenis, die privaat gerund wordt door de controversiële Britse multinational G4S.

filmladder prisonforprofit

van do26.11
t/m za26.12
Nederland, - Nederland - Film
White Cube van Renzo Martens

Op een voormalige plantage van Unilever in Congo besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Met de opbrengsten kopen ze hun land terug, bouwen ze hun eigen museum en starten een bloeiende, inclusieve en ecologische plantage.
White Cube is de nieuwe film van kunstenaar Renzo Martens. Aanleiding voor deze film was de vertoning van zijn film Enjoy Poverty door Tate Modern. Bij de première in London ziet hij er overal Unilever logo’s. Dat is het startpunt van White Cube, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem.
Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. Deze nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren.

De film is vanaf 26 november te zien in:
1. Eye Filmmuseum Amsterdam 2. Rialto Amsterdam 3. De Balie Amsterdam 4. Het Ketelhuis Amsterdam 5. Filmtheater ‘t Hoogt Utrecht 6. LantarenVenster Rotterdam 7. Filmhuis Den Haag 8. Groninger Forum 9. LUX Ninmegen 10. Filmschuur Haarlem 11. Slieker Film Leeuwarden 12. Verkadefabriek Den Bosch 13. Natlab Eindhoven 14. Filmtheater Lumière Maastricht 15. Focus Filmtheater Arnhem 16. MIMIK Deventer 17. Cinema Oostereiland Hoorn 18. CineBergen, Bergen N-H 19. Filmhuis Bussum 20. Filmtheater De Fabriek Zaandam 21. Filmtheater Hilversum 22. Parkvilla Filmhuis Alphen a/d Rhijn.

Filmladder Meer informatie bij Mokum Filmdistrubutie.