Zaterdag 04 November 2023
Aboubakar Traoré & Balima - opzwepende West-Afrikaanse muziek
Zaterdag 04 November 2023 20:30
Aboubakar Traoré komt uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, en is een wonderkind op de kamele n'goni en een uitzonderlijk zanger. Hij vertelt en vernieuwt het fabelachtige repertoire van de Mandingo griots, stelt de dagelijkse moeilijkheden van zijn volk aan de kaak en brengt hulde aan de ouderen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Afrika, in het bijzonder die van Burkina Faso. Na verschillende reizen naar België, werd Aboubakar Traoré & Balima gevormd met de opname van een eerste EP eind 2016. Sinds de zomer van 2017 speelde de groep een tweehonderdtal concerten, maar voor zover bekend nog nooit in Nederland. In 2019 verscheen hun plaat Tama Tama, die goede recensies ontving. Aboubakar Traoré & Balima brengt Belgische en Afrikaanse muzikanten samen. Hun muziek is resoluut op de toekomst gericht. Deinende ritmes, aanstekelijke en strakke polyritmiek, diepe grooves, rock en jazz sounds smelten organisch samen. En vergeet uiteraard de hypnotiserende, pingelende melodieën niet, die uitnodigen om te dansen en te bewegen. Begin 2023 werd de band geselecteerd door een internationale jury voor de Belgian Worldwide Music Night 2023 (BWMN) in Ancienne Belgique, Brussel, alwaar de band het dak er zowat af speelde. Na afloop African Swing Night met de X deejays!
Centah #3 w/ Kampire, Blck Mamba, Faisal, Ninette & MarieLou
Zaterdag 04 November 2023 22:00
Centah are club nights at Het Depot celebrating futuristic club sounds co-curated by Blck Mamba. The dj-booth is placed in the centre of our venue for people to dance all around it. DJ Kampire is one of the emerging young artists in Uganda. In addition to being a DJ, she is a writer and organizer of festivals such as Nyege Nyege in Jinja, the meeting place for the East African underground art scene. Meet the co-curator of Centah: Blck Mamba! This Brussels based artist of Nigerian descent, strives to bring a new vibe to nightlife with a mix of the latest hip hop and club music, that is, not-so-serious music to dance to, think UK funky, amapiano, baltimore, grime, afrobeats, hard drum, perreo, dancehall, baile and so on. Faisal is a Belgian DJ and producer best known for his genre-bending sets and wide array of influences. Outlining creativity and defining genres in music is a thing of the past and that is what Faisal keeps in mind going into every set, trying to push things forward with new jams without losing touch with that classic good good. Ninette is an Antwerp based teenage DJ with Congolese roots. In 2022 she took part in a workshop by Blck Mamba. There she got in touch with dj-ing and learned how to spin. After that workshop, she practiced every day to get better at transitions. MarieLou is a Belgian/Congolese DJ. This gyal likes mixing tracks of hiphop, afrobeats, afrohouse, amapiano, baile funk, uk funky & more
Elektro Elektronica
South African Road Trip
In het najaar van 2022 gingen de artiesten van South African Road Trip in première op het prestigieuze Londense West End. Vanaf oktober 2023 zijn ze terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling ROOTS! zo kondigt producent Bos Theaterproducties aan. Het is de vierde voorstelling van South African Road Trip bestaande uit het Khayelitsha United Mambazo Choir, een aantal Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten. ROOTS! is van 26 oktober 2023 t/m 13 januari 2024 te zien in verschillende Nederlandse theaters. De première is op dinsdag 31 oktober in de Leidse Schouwburg. Kaartverkoop is gestart. ROOTS! zit boordevol muziek die recht uit het hart komt. Het publiek gaat mee op een unieke reis door Zuid-Afrika en wordt ondergedompeld in de rijke tradities van de Xhosa cultuur. De musici en dansers uit Kaapstad vertellen openhartig over het dagelijkse leven en over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat kregen ze van huis uit mee over religie en tradities? Wat betekent de strijd voor vrijheid in Zuid-Afrika voor hen? En welke verbindende rol speelt muziek in hun cultuur? Traditionals, gespeeld op authentieke instrumenten, worden afgewisseld met nummers als Pata Pata van Miriam Makeba, Fast Car van Tracey Chapman en Here Comes the Sun van The Beatles. Nummers die verrassend genoeg ook onderdeel zijn van onze roots.
Ntjam Rosie & Smandem
Ntjam Rosie had haar grote doorbraak in 2010 met het album Elle. Sindsdien geldt ze als een van de meest aansprekende Nederlandse zangeressen op het snijvlak van neo-soul, pop en jazz. Voor haar nieuwe plaat sloeg ze de handen ineen met SMANDEM., de jonge groep die recent doorbrak met een onweerstaanbare mix van jazz, hiphop, funk en rock. Samen hebben ze de nummers op Ntjam Rosies klassieker van een heel nieuwe muzikale dimensie voorzien op Elle-reworked. De in Kameroen geboren Ntjam Rosie werkte met de meest uiteenlopende muzikanten samen; van Martin Fondse, Eric Vloeimans en Reinier Baas tot Artvark Saxophone Quartet en het Metropole Orkest. Met haar soulvolle stem en heerlijke timing slaat ze met groot gemak bruggen tussen uiteenlopende muziekstijlen. Dat ze voor haar nieuwe album SMANDEM. benaderde, lijkt dan ook een logische keuze. De groep combineert jazz met funk, fusion en hiphop en doet dat volgend een eigen filosofie. SMANDEM. De bandnaam is afgeleid uit het Engelse ‘Man Dem’, een straattaaluitdrukking wat losjes vertaald staat voor ‘een groep vrienden’.
Africa Supernova - De hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting
De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken. Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen. Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars uit 30 landen. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraïben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.
Vieux Farka Touré
De Malinese zanger/gitarist Vieux Farka Touré maakt bedwelmend lekkere woestijnblues, diep geworteld in de rijke muzikale cultuur van zijn thuisland. De zoon van gitarist Ali Farka Touré (1939-2006) heeft inmiddels acht studioalbums op zijn naam staan, in 2022 bracht hij zelfs twee platen uit. Op de eerste, Les Racines, stijgt zijn bluesy gitaarspel tot meditatieve hoogte – de Volkskrant noemde het zelfs ‘zijn mooiste album tot nu toe’. Daarna kwam de plaat Ali, waarop hij zijn vaders werk herinterpreteert met de Texaanse band Khruangbin. Vieux Farka Touré bevindt zich in de beste fase van zijn carrière! 2 november in Amsterdam, 5 november in Eindhoven en 7 november in Utrecht
tournee: Bombino
De Nigerese Toeareg singer-songwriter en gitarist Bombino komt onze kant op. In het najaar staan er verschillende concerten op de planning. De muziek van Bombino wordt gezongen in Tamasheq en gaat vaak in op geopolitieke problemen van de Toearegs. Hij komt met name op voor ‘zijn’ Tuareg bevolking, de diverse nomadische stammen verspreid over meerdere Noord-Afrikaanse landen, ook wel aangeduid als de Sahel-regio. Zijn nieuwe album “Sahel” werd opgenomen in Casablanca met producer David Wrench (bekend van zijn werk met o.a. David Byrne, Frank Ocean, The XX, Goldfrapp, Sampha en Caribou).
UNBREAKABLE - SOWETO SKELETON MOVERS & LLOYDSCOMPANY
'An explosive performance with hope, healing and redemption through Pantsula dance'. In a combination of heartfelt play, a mix between traditional South-African street dance (pantsula) and ‘bone breaking’, Afro house, Amapiano beats, humor and impressive visuals, the Soweto Skeleton Movers from South-Africa will tell their personal stories that put their Unbreakable spirit to the test. Despite many setbacks and bad temptations that cross their path, these dancers are “unbreakable”. What is pantsula? Pantsula is an energetic dance that originated in the South African “townships” in the 1950s and represents a specific way of life and clothing style. Pantsula was used as an expression of resistance during the apartheid era. Unbreakable is a collaboration between Rotterdam choreographer Lloyd Marengo, London theater director Jonzi D and the five explosively energetic dancers of Soweto Skeleton Movers.
Thierry Oussou – Impossible is Nothing
In de Annex van Stoel neemt stelling toont kunstenaar Thierry Oussou (1988, Allada, Benin) zijn installatie Impossible is Nothing. In dit werk staat een bijzondere stoel centraal, namelijk de troon van Koning Béhanzin (1845–1906), de laatste koning van Dahomey, het huidige Benin.
De troon toont de positie van de koning, maar ook hoe de koloniale machten aan het eind van de negentiende eeuw, de plaats van de koning innemen. Zoals Oussou stelt: "Als je de troon van de koning wegneemt, neem je zijn plaats in". In Impossible is Nothing laat Oussou zien dat de stoel ook voor macht kan staan en stelt hij vragen over herinneringen aan het cultureel erfgoed, toegang tot en het eigendom van cultureel erfgoed, maar ook over ambacht en studie.