Woensdag 20 December 2023
Promotie - Van Keuze tot Vangst: Drivers van Keuzes en Strategien in de uitoefening van Visserijinspanning door Nijlbaarsvissers in Lake Victoria
Woensdag 20 December 2023 11:00 - 12:30
Promovendus: Happy Kokwenda Peter. Promotor: prof.dr. JAJ (Johan) Verreth. Copromotor: dr.ir. LAJ (Leo) Nagelkerke. Externe copromotor: Ir. P. van Zwieten
De zorg voor een duurzame visserij vraagt om een grondig begrip van de factoren die de visserij praktijk beïnvloeden. Dit onderzoek richtte zich op de Nijlbaars visserij in het Victoria meer, een sector van vitaal ekonomisch belang voor Kenya, Uganda en Tanzania. Variaties in omgevingsfactoren, zoals zuurstoftekort of beschikbaarheid van voedsel, beïnvloeden de verspreiding van Nijlbaars wat leidt tot significante dagelijkse variaties in de vangst. Vissers gebruiken daarom een strategie om hun vangstkansen in te dekken, door van dag tot dag netten met verschillende maaswijdtes te gebruiken. Deze studie had als doel vast te stellen hoe visserijdruk en ecologische omgevingsfactoren (zoals eutrofiëring) de grootte structuur en verspreiding van Nijlbaars met elkaar interacteren. Een goed begrip van deze dynamiek is essentiëel voor de ecologische duurzaamheid van deze visserij. Door het bestuderen van visserij praktijken in samenhang met de ecologische context draagt dit onderzoek bij aan de wereldwijde zorg voor duuzaam
Opo Strey: Vrijheidsmuziek slaafgemaakten
Woensdag 20 December 2023 19:30
De vergeten strijdliederen
Opo Strey is een muziekprogramma dat de aandacht vestigt op (bijna) vergeten strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. We willen begrijpen welke muzikale schatten de inheemse en Afrikaanse mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties. Dit evenement is een eerbetoon aan hun waardevolle bijdragen aan ons cultureel erfgoed.
Tijdens het programma met ervaren artiesten hun kennis over het verhaal van Curaçao en andere eilanden, het perspectief van de Surinaamse inheemse gemeenschap en de Marrons. Samen met hen verkennen we de boeiende geschiedenis van muziekstijlen zoals Tambú, Sambura, Apinti en de betekenis van verborgen boodschappen in liedjes, specifieke ritmes en karakteristieke instrumenten. We staan ook stil bij de strijd tegen culturele onderdrukking tijdens de koloniale periode en bespreken hoe muziek en cultuur ondanks alles zijn blijven voortbestaan.
Tijdens het evenement worden deze interessante gesprekken afgewisseld met boeiende muzikale optredens, dansvoorstellingen en spoken word. Dit initiatief, geleid door Nadia Tilon, Afrogrooves en Arts of Resistance, markeert tevens het begin van een traject dat loopt tot juli 2024. Gedurende deze periode zullen zij dieper ingaan op dit rijke culturele erfgoed door middel van verschillende evenementen en activiteiten.
De voertaal van dit programma is Nederlands.
Kijk hier voor meer informatie.
Dit evenement is onderdeeel van het HerdenkingsjaarSlavernijverleden.
South African Road Trip
In het najaar van 2022 gingen de artiesten van South African Road Trip in première op het prestigieuze Londense West End. Vanaf oktober 2023 zijn ze terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling ROOTS! zo kondigt producent Bos Theaterproducties aan. Het is de vierde voorstelling van South African Road Trip bestaande uit het Khayelitsha United Mambazo Choir, een aantal Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten. ROOTS! is van 26 oktober 2023 t/m 13 januari 2024 te zien in verschillende Nederlandse theaters. De première is op dinsdag 31 oktober in de Leidse Schouwburg. Kaartverkoop is gestart. ROOTS! zit boordevol muziek die recht uit het hart komt. Het publiek gaat mee op een unieke reis door Zuid-Afrika en wordt ondergedompeld in de rijke tradities van de Xhosa cultuur. De musici en dansers uit Kaapstad vertellen openhartig over het dagelijkse leven en over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat kregen ze van huis uit mee over religie en tradities? Wat betekent de strijd voor vrijheid in Zuid-Afrika voor hen? En welke verbindende rol speelt muziek in hun cultuur? Traditionals, gespeeld op authentieke instrumenten, worden afgewisseld met nummers als Pata Pata van Miriam Makeba, Fast Car van Tracey Chapman en Here Comes the Sun van The Beatles. Nummers die verrassend genoeg ook onderdeel zijn van onze roots.
Africa Supernova - De hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting
De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken. Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen. Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars uit 30 landen. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraïben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.
Thierry Oussou – Impossible is Nothing
In de Annex van Stoel neemt stelling toont kunstenaar Thierry Oussou (1988, Allada, Benin) zijn installatie Impossible is Nothing. In dit werk staat een bijzondere stoel centraal, namelijk de troon van Koning Béhanzin (1845–1906), de laatste koning van Dahomey, het huidige Benin.
De troon toont de positie van de koning, maar ook hoe de koloniale machten aan het eind van de negentiende eeuw, de plaats van de koning innemen. Zoals Oussou stelt: "Als je de troon van de koning wegneemt, neem je zijn plaats in". In Impossible is Nothing laat Oussou zien dat de stoel ook voor macht kan staan en stelt hij vragen over herinneringen aan het cultureel erfgoed, toegang tot en het eigendom van cultureel erfgoed, maar ook over ambacht en studie.
2 Spraak
Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.