Dinsdag 22 Augustus 2023
Orchestra Baobab viert 50-jarig jubileum
Dinsdag 22 Augustus 2023 20:00
Het Senegalese Orchestra Baobab neemt een speciale plaats in in de Afrikaanse muziek met hun unieke mix van Afro-Latijnse stijlen, internationale pop en zangerige, zoete ritmes. In 2020 bestonden ze 50 jaar en dat vieren ze in Het Concertgebouw.
Noorderzon Festival met Alogte Oho & His Sounds of Joy (Ghana)
Dinsdag 22 Augustus 2023 22:30
Voel de zon schijnen in je hart wanneer Alogte Oho het podium betreedt. Samen met zijn orkest 'The Sounds of Joy' brengt Alogte een speelse mix van gospel, folk en reggae. Overal waar ze staan verspreiden ze de naam van het orkest; de vreugde van muziek. Droom weg in de unieke wereld van Afrikaanse Frafra-gospel Het zonnetje gaat vanzelf schijnen als Alogte Oho het podium betreedt. Is het niet in de lucht, dan wel in je hart. Samen met zijn orkest ‘The Sounds of Joy’, een achtkoppig gezelschap met vintage keyboards, strakke koperblazers, drums, percussie en een bezield koortje, brengt Alogte een speelse mix van gospel, folk en reggae. En dat alles gezongen in Frafra, de taal die alleen in Noord-Ghana gesproken wordt. Overal waar ze staan verspreiden ze de naam van het orkest; de vreugde van muziek.
Entoto Band on tour - Hedendaagse versie van Ethiopische 60’s & 70’s funk!
Entoto Band brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa! Entoto is: Helen Mengestu – vocals; Million Tewelde – saxophone / aerophone / vocals; Joep Pelt – guitar; Elvis Sergo – Hammond organ / synthesizers; DJ de Koning – percussion; Randell Sambo – drums
Cesária Évora - regie: Ana Sofia Fonseca
Ze werd “de diva op blote voeten” genoemd, maar wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit dit liefdevolle portret doemt een beeld op van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, “die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land”, zoals iemand in de film zegt. Dat land is het gortdroge Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde. Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. “Ik geloof niet in dromen”, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: “Vraag me iets anders!”
African productions at Edinburgh Fringe Festival 2023
The Edinburgh Festival Fringe is the largest arts festival in the world and takes place every August for over three weeks in Scotland’s capital city. The festival caters for everyone and includes theatre, comedy, dance, physical theatre, musicals, operas, music, exhibitions and events. In 2023 there are several productions from Africa at the festival
Sira - film over/uit West-Afrika op World Cinema Amsterdam
Sira: Nadat de jonge Fulani-nomade Sira wordt aangevallen door terroristen, verbergt ze zich in een grot waar ze zint op wraak. In 2017 was regisseur Apolline Traoré te gast bij WCA met haar film Frontières, een verhaal over vier sterke en onafhankelijke vrouwen die met de bus een lange reis door West-Afrika maken – een film waarmee ze de WCA Publieksprijs won. Zes jaar later staat haar nieuwe film Sira op het programma, waarin wederom een krachtige vrouw centraal staat: Sira; zij moet zich zien te redden in een gebied waar geweld en wetteloosheid de norm zijn. De jonge Fulani-nomade Sira reist met haar familie door de woestijn naar de man met wie ze wil trouwen. Ook al is zij moslim en haar jeugdliefde christelijk, haar vader heeft met het huwelijk ingestemd. Onderweg wordt de familie aangevallen door islamitische terroristen, Sira wordt verkracht en voor dood in de woestijn achtergelaten. Maar haar wil om te leven is groot. Ze weet zich te verbergen in een grot, dicht bij het terroristenkamp, waar ze zint op wraak. Bekroond op de Berlinale van 2023 en het Fespaco Pan African Film Festival in Ouagadougou.
New Horizons - Kleurenfotografie als de nieuwe norm
Tot in de jaren ’70 wilden veel fotografen niets van kleurenfotografie weten. Zwartwit was de norm. Zestig jaar later is dit beeld totaal anders. De tentoonstelling New Horizons brengt een cruciale omslag in de geschiedenis van de fotografie in beeld. Kleur is op alle terreinen van de fotografie doorgedrongen, en niet meer weg te denken. Het Rijksmuseum belicht deze zomer met de tentoonstelling hoogtepunten uit de moderne kleurenfotografie. Met onder andere werk van Viviane Sassen, Michael Wolf, Pieter Hugo (Zuid-Afrika) en Ruud van Empel. Met de opkomst van kleurenfotografie zijn ook grenzen tussen genres vervaagd. Kunstzinnige- en documentairefotografie groeien naar elkaar toe. Fotografie is nog altijd een belangrijk medium om te laten zien hoe mensen leven. Soms gebeurt dat op subtiele en indirecte wijze. Zo documenteert Henk Wildschut de vluchtelingen bij Calais zonder henzelf in beeld te brengen, alleen de tenten en andere bouwsels waarin ze leven. Michael Wolf verbeeldde de woonomstandigheden in Hong Kong, niet door de interieurs zelf te fotograferen maar de onmenselijke grootte en anonimiteit van de buitenkanten van wolkenkrabbers. Daarmee zetten zij de zichtbare wereld naar hun hand. Dat doen ook Jacquie Maria Wessels met stillevens in autogarages, Anne Geene met de natuur en Ruud van Empel schept uit het niets een compleet nieuwe wereld.
Ntjam Rosie & Smandem
Ntjam Rosie had haar grote doorbraak in 2010 met het album Elle. Sindsdien geldt ze als een van de meest aansprekende Nederlandse zangeressen op het snijvlak van neo-soul, pop en jazz. Voor haar nieuwe plaat sloeg ze de handen ineen met SMANDEM., de jonge groep die recent doorbrak met een onweerstaanbare mix van jazz, hiphop, funk en rock. Samen hebben ze de nummers op Ntjam Rosies klassieker van een heel nieuwe muzikale dimensie voorzien op Elle-reworked. De in Kameroen geboren Ntjam Rosie werkte met de meest uiteenlopende muzikanten samen; van Martin Fondse, Eric Vloeimans en Reinier Baas tot Artvark Saxophone Quartet en het Metropole Orkest. Met haar soulvolle stem en heerlijke timing slaat ze met groot gemak bruggen tussen uiteenlopende muziekstijlen. Dat ze voor haar nieuwe album SMANDEM. benaderde, lijkt dan ook een logische keuze. De groep combineert jazz met funk, fusion en hiphop en doet dat volgend een eigen filosofie. SMANDEM. De bandnaam is afgeleid uit het Engelse ‘Man Dem’, een straattaaluitdrukking wat losjes vertaald staat voor ‘een groep vrienden’.