Agenda 01 - 07 Juli 2018
Zondag 01 Juli
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
It’s time for the little girl to become a wolf
Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.
Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.
MBOKA’SIKA. La vision d'art
Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.
Lees meer over de expositie op onze website.
De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.
U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tanzania Transit (2017)
De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
Afrika in de Kloosterkerk
Zondag 01 Juli 2018 14:00 - 16:00
Voor de meeste Afrikanen vormt religie de spil van het bestaan, ook voor Afrikanen in Nederland. In de afgelopen decennia hebben Afrikanen hier dan ook verschillende nieuwe christelijke kerkgemeenschappen opgericht, die een zeer belangrijke rol vervullen in het sociale leven. De Congolezen, Nigerianen, Zaïrezen, Kaapverdianen en Ghanezen huren daarvoor op zaterdag- en zondagmiddag de leeglopende kerken in de grote steden af. Na de dienst worden er nieuwtjes uitgewisseld en geld opgehaald voor probleemgevallen binnen de eigen gemeenschap. In samenwerking met de Afrikaanse kerken in Den Haag willen we een groot koor van ongeveer 100 mensen samenstellen die, samen met twee bekende Afrikaanse gospelartiesten, een indrukwekkend optreden gaan verzorgen tijdens het zondagprogramma in de Kloosterkerk.
Programma:
Opening door Augustina Austin & Emmanuel Osei
Louisa Fofie PIWD Choiir (Mr. Almeida)
Kioso Kyuwenda
& Pastor James Okyere
Togo All Stars Live - Pllek X Ticket to the Tropics
Zondag 01 Juli 2018 16:00
Dj's: KC the Funkaholic and friends. Ongeveer halverwege tussen Accra in Ghana, waar de highlife in de jaren '50 is ontstaan, en Lagos in Nigeria, waar Fela Kuti zijn afrobeat begon, ligt de hoofdstad van Togo: Lomé. Ook niet ver is Cotonou, de thuishaven van Orchestre Polyrythmo. Je krijgt een beeld van de muzikale invloeden van Togo All Stars, een van de belangrijkste bands uit Lomé. Voeg daar een kenmerkend Togolees geluid aan toe, doordrenkt met afrofunk en voodoo ritmes. En dat voodoo is serious business in Togo. Voodoo kwam mee met de slavenhandel naar Noord- en Zuid-Amerika en had daar een vergaande invloed op de hedendaagse muziek. Iedere voodoo god heeft zijn eigen ritmes, beats en melodieën die we nu terughoren in jazz, salsa, tango, blues en funk. Maar wil je de oorsprong horen, dan moet je naar Togo. Ticket to the Tropics, Paradiso & Pllek organiseren deze zomer een reeks live muziek middagen op het stadsstrand bij Pllek in Amsterdam-Noord. Pal in de zon, voetjes in het zand, met uitzicht over het helderblauwe water van het IJ en natuurlijk de weergaloze, zwoele zonsondergangen. Je zou bijna denken dat je op vakantie bent.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Maandag 02 Juli
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
It’s time for the little girl to become a wolf
Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.
Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tanzania Transit (2017)
De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Tentoonstelling “10 Jaar The Hague African Festival”
Om nog meer aspecten van de rijke cultuur van Afrika te kunnen laten zien en het festival een belangrijke plek op de kaart te geven, wil Sankofa in 2018 meer bieden dan het festival alleen.
Tijdens het nu tienjarige bestaan van The Hague African Festival zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Veel van de muzikale momenten met bijzondere optredens van nationale en internationale artiesten, woonachtig in Nederland maar vooral overgevlogen uit het kleurrijke Afrikaanse continent. Via de grote expositie 10 jaar The Hague African Festival, die samen met Stichting Topaze georganiseerd wordt, krijgen we een terugblik op de achterliggende tien jaar. Geniet van de rijke cultuur van Afrika en haal veel herinneringen op in het Atrium van het Haagse Stadhuis.
De exposite zal bestaan uit 3 onderdelen:
- Een fototentoonstelling met prachtige beelden van de afgelopen 10 jaar THAF door onze vaste fotograaf Anneke Ruis. Highlights van muziekanten, publiek en sfeerfoto’s,
- Een overzicht van alle publicaties en promotie materialen (Look & Feel) van de afgelopen 10 jaar (Posters, flylers en merchandise)
- Een overzicht van de tentoonstellingen die in de afgelopen 4 jaar, in samenwerking met Stichting Topaze, in het Atrium hebben gestaan. De thema’s waren altijd verbonden met Afrika, zoals “Celebrating African Heroes”.
Maandag 02 juli wordt de tentoonstelling geopend met een receptie.
Partners: Stichting Topaze
Curator: Lawrence Kwakye
We are the legacy: Celebrating Nelson Mandela centenary 2018
Artworks MandelaAs part of the 2018 Nelson Mandela Day and Nelson Mandela’s centenary, the UMURAGE Foundation is pleased to present 'We Are The Legacy: Celebrating Nelson Mandela Centenary 2018'. The art exhibition will feature portraits of 100 African legacy makers who, in their own unique way, embody Nelson Mandela’s three key principles – to free yourself, free others and serve every day – and 100 artworks from across the motherland. Featured artists are coming from : Burkina Faso, Cameroon, Congo Brazaville, Congo DRC, France, Madagascar, The Netherlands, Nigeria, Rwanda, Senegal, Seychelles, Tchad, Malawi, Togo and Zambia. The UMURAGE Foundation is an international non-profit organisation, head-quartered in Amsterdam, which aims at promoting, supporting, connecting, recognizing and rewarding individuals, organizations, businesses and communities shaping Africa’s collective legacy. Its vision is a world embracing and celebrating Africa’s contributions to humanity’s collective legacy.
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Dinsdag 03 Juli
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Julidans: Unwanted - Dorothée Munyaneza / Compagnie Kadidi (Rwanda/Frankrijk)
Toen in 1994 de Rwandese genocide losbarstte (800.000 slachtoffers), was Dorothée Munyaneza twaalf jaar oud. Ze wist te ontkomen en vluchtte naar Groot-Brittannië. Na een kunstopleiding vestigde ze zich in Marseille, waar ze een veelzijdig leven leidt als danseres, choreograaf, actrice en zangeres. Haar eigen voorstellingen gaan over haar thuisland. Ze staat meestal zelf op het podium – ze is een rasperformer – en vertelt de verhalen die we misschien liever niet willen horen, van mensen die anders niet aan het woord komen. Als performer zagen we Munyaneza op Julidans al in voorstellingen van Robyn Orlin, Rachid Ouramdane en Kaori Ito. Haar eerste choreografie Samedi Détente – een behoorlijk heftige terugblik op de genocide – speelde op ons talentenpodium NEXT. Nu staat Munyaneza meer dan terecht op het hoofdpodium. Munyaneza creëerde UNWANTED op uitnodiging van het prestigieuze Festival van Avignon 2017. De voorstelling is een aanklacht tegen verkrachting als wapen in de oorlog. Tussen april en juli 1994 werden alleen al in Rwanda 100.000 tot 250.000 vrouwen verkracht. Munyaneza geeft, misschien wel voor het eerst, de slachtoffers een stem op het toneel: de vrouwen, maar ook de ongewenste kinderen die ze na de verkrachting kregen. Munyaneza maakte deze voorstelling op basis van interviews met slachtoffers. UNWANTED is niet zozeer een dansvoorstelling als wel een performance met tekst, muziek, dans en beelden uit het nieuws. Op dinsdag 3 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tanzania Transit (2017)
De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Tentoonstelling “10 Jaar The Hague African Festival”
Om nog meer aspecten van de rijke cultuur van Afrika te kunnen laten zien en het festival een belangrijke plek op de kaart te geven, wil Sankofa in 2018 meer bieden dan het festival alleen.
Tijdens het nu tienjarige bestaan van The Hague African Festival zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Veel van de muzikale momenten met bijzondere optredens van nationale en internationale artiesten, woonachtig in Nederland maar vooral overgevlogen uit het kleurrijke Afrikaanse continent. Via de grote expositie 10 jaar The Hague African Festival, die samen met Stichting Topaze georganiseerd wordt, krijgen we een terugblik op de achterliggende tien jaar. Geniet van de rijke cultuur van Afrika en haal veel herinneringen op in het Atrium van het Haagse Stadhuis.
De exposite zal bestaan uit 3 onderdelen:
- Een fototentoonstelling met prachtige beelden van de afgelopen 10 jaar THAF door onze vaste fotograaf Anneke Ruis. Highlights van muziekanten, publiek en sfeerfoto’s,
- Een overzicht van alle publicaties en promotie materialen (Look & Feel) van de afgelopen 10 jaar (Posters, flylers en merchandise)
- Een overzicht van de tentoonstellingen die in de afgelopen 4 jaar, in samenwerking met Stichting Topaze, in het Atrium hebben gestaan. De thema’s waren altijd verbonden met Afrika, zoals “Celebrating African Heroes”.
Maandag 02 juli wordt de tentoonstelling geopend met een receptie.
Partners: Stichting Topaze
Curator: Lawrence Kwakye
We are the legacy: Celebrating Nelson Mandela centenary 2018
Artworks MandelaAs part of the 2018 Nelson Mandela Day and Nelson Mandela’s centenary, the UMURAGE Foundation is pleased to present 'We Are The Legacy: Celebrating Nelson Mandela Centenary 2018'. The art exhibition will feature portraits of 100 African legacy makers who, in their own unique way, embody Nelson Mandela’s three key principles – to free yourself, free others and serve every day – and 100 artworks from across the motherland. Featured artists are coming from : Burkina Faso, Cameroon, Congo Brazaville, Congo DRC, France, Madagascar, The Netherlands, Nigeria, Rwanda, Senegal, Seychelles, Tchad, Malawi, Togo and Zambia. The UMURAGE Foundation is an international non-profit organisation, head-quartered in Amsterdam, which aims at promoting, supporting, connecting, recognizing and rewarding individuals, organizations, businesses and communities shaping Africa’s collective legacy. Its vision is a world embracing and celebrating Africa’s contributions to humanity’s collective legacy.
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Sites of Memory - Changing Portraits
Dinsdag 03 Juli 2018 20:00
t/m Woensdag 04 Juli 2018
Theatrical Boat Trip exploring the Colonial and Cultural History of Amsterdam. Sites of Memory – Changing Portraits is een theatrale boottocht over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis van Amsterdam. Professionele makers en amateurspelers werken samen en kijken met een frisse blik naar de geschiedenis vanuit het thema “Changing Portrets”. Portretten van personen uit de 17e eeuw tot nu, prominente figuren maar ook mensen die onzichtbaar bleven, worden uitgelicht. De tour gaat langs diverse locaties in de historische binnenstad, waarbij acteurs aan boord en vanaf de kades met poëzie, dans en muziek eeuwenoude verhalen tot leven brengen. Een zoektocht naar onze gedeelde geschiedenis, een ontmoeting in verhalen. Sites of Memory is een samenwerking tussen Amsterdam Roots, Afrovibes, Poetry Circle Nowhere en Black Heritage Tours en onderdeel van WeMakeThe.City.
Julidans: Canine Jaunâtre 3 - Marlene Monteiro Freitas / Batsheva Dance Company (CV/IL)
Dinsdag 03 Juli 2018 21:00
t/m Woensdag 04 Juli 2018
Het werk van Freitas (Kaap-Verdië) is theatraal en uitgesproken. Ze flirt met de extravagante taal van de mode en de popcultuur en dat zie je terug in de personages, kostuums en make-up. Freitas werd uitgenodigd door de Batsheva Dance Company, een van de bekendste en beste dansgezelschappen van de wereld. Geen wonder, maar wel bijzonder, want Freitas is de eerste choreografe van buiten Israël die bij Batsheva een nieuw werk mag creëren. Dat nieuwe werk is Canine Jaunâtre 3 (vergeelde hoektand). Freitas liet zich inspireren door Piero di Cosimo's 16e-eeuwse schilderij The Building of a Palace. Ze vroeg zich af hoe je als mensen samen iets opbouwt en welke hindernissen je tijdens het proces tegenkomt, letterlijk en figuurlijk. Achttien dansers van Batsheva staan op het toneel in een soort lego-bouwsite. Daarin lopen allerlei figuren rond die opdrachten uitvoeren. Ze bouwen en breken af in een vreemde wereld waar eigen spelregels gelden. Freitas' legowereld is een surrealistische, plastic versie. Op woensdag 4 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.
Woensdag 04 Juli
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Julidans: Unwanted - Dorothée Munyaneza / Compagnie Kadidi (Rwanda/Frankrijk)
Toen in 1994 de Rwandese genocide losbarstte (800.000 slachtoffers), was Dorothée Munyaneza twaalf jaar oud. Ze wist te ontkomen en vluchtte naar Groot-Brittannië. Na een kunstopleiding vestigde ze zich in Marseille, waar ze een veelzijdig leven leidt als danseres, choreograaf, actrice en zangeres. Haar eigen voorstellingen gaan over haar thuisland. Ze staat meestal zelf op het podium – ze is een rasperformer – en vertelt de verhalen die we misschien liever niet willen horen, van mensen die anders niet aan het woord komen. Als performer zagen we Munyaneza op Julidans al in voorstellingen van Robyn Orlin, Rachid Ouramdane en Kaori Ito. Haar eerste choreografie Samedi Détente – een behoorlijk heftige terugblik op de genocide – speelde op ons talentenpodium NEXT. Nu staat Munyaneza meer dan terecht op het hoofdpodium. Munyaneza creëerde UNWANTED op uitnodiging van het prestigieuze Festival van Avignon 2017. De voorstelling is een aanklacht tegen verkrachting als wapen in de oorlog. Tussen april en juli 1994 werden alleen al in Rwanda 100.000 tot 250.000 vrouwen verkracht. Munyaneza geeft, misschien wel voor het eerst, de slachtoffers een stem op het toneel: de vrouwen, maar ook de ongewenste kinderen die ze na de verkrachting kregen. Munyaneza maakte deze voorstelling op basis van interviews met slachtoffers. UNWANTED is niet zozeer een dansvoorstelling als wel een performance met tekst, muziek, dans en beelden uit het nieuws. Op dinsdag 3 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tanzania Transit (2017)
De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Tentoonstelling “10 Jaar The Hague African Festival”
Om nog meer aspecten van de rijke cultuur van Afrika te kunnen laten zien en het festival een belangrijke plek op de kaart te geven, wil Sankofa in 2018 meer bieden dan het festival alleen.
Tijdens het nu tienjarige bestaan van The Hague African Festival zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Veel van de muzikale momenten met bijzondere optredens van nationale en internationale artiesten, woonachtig in Nederland maar vooral overgevlogen uit het kleurrijke Afrikaanse continent. Via de grote expositie 10 jaar The Hague African Festival, die samen met Stichting Topaze georganiseerd wordt, krijgen we een terugblik op de achterliggende tien jaar. Geniet van de rijke cultuur van Afrika en haal veel herinneringen op in het Atrium van het Haagse Stadhuis.
De exposite zal bestaan uit 3 onderdelen:
- Een fototentoonstelling met prachtige beelden van de afgelopen 10 jaar THAF door onze vaste fotograaf Anneke Ruis. Highlights van muziekanten, publiek en sfeerfoto’s,
- Een overzicht van alle publicaties en promotie materialen (Look & Feel) van de afgelopen 10 jaar (Posters, flylers en merchandise)
- Een overzicht van de tentoonstellingen die in de afgelopen 4 jaar, in samenwerking met Stichting Topaze, in het Atrium hebben gestaan. De thema’s waren altijd verbonden met Afrika, zoals “Celebrating African Heroes”.
Maandag 02 juli wordt de tentoonstelling geopend met een receptie.
Partners: Stichting Topaze
Curator: Lawrence Kwakye
We are the legacy: Celebrating Nelson Mandela centenary 2018
Artworks MandelaAs part of the 2018 Nelson Mandela Day and Nelson Mandela’s centenary, the UMURAGE Foundation is pleased to present 'We Are The Legacy: Celebrating Nelson Mandela Centenary 2018'. The art exhibition will feature portraits of 100 African legacy makers who, in their own unique way, embody Nelson Mandela’s three key principles – to free yourself, free others and serve every day – and 100 artworks from across the motherland. Featured artists are coming from : Burkina Faso, Cameroon, Congo Brazaville, Congo DRC, France, Madagascar, The Netherlands, Nigeria, Rwanda, Senegal, Seychelles, Tchad, Malawi, Togo and Zambia. The UMURAGE Foundation is an international non-profit organisation, head-quartered in Amsterdam, which aims at promoting, supporting, connecting, recognizing and rewarding individuals, organizations, businesses and communities shaping Africa’s collective legacy. Its vision is a world embracing and celebrating Africa’s contributions to humanity’s collective legacy.
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Sites of Memory - Changing Portraits
Dinsdag 03 Juli 2018 20:00
t/m Woensdag 04 Juli 2018
Theatrical Boat Trip exploring the Colonial and Cultural History of Amsterdam. Sites of Memory – Changing Portraits is een theatrale boottocht over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis van Amsterdam. Professionele makers en amateurspelers werken samen en kijken met een frisse blik naar de geschiedenis vanuit het thema “Changing Portrets”. Portretten van personen uit de 17e eeuw tot nu, prominente figuren maar ook mensen die onzichtbaar bleven, worden uitgelicht. De tour gaat langs diverse locaties in de historische binnenstad, waarbij acteurs aan boord en vanaf de kades met poëzie, dans en muziek eeuwenoude verhalen tot leven brengen. Een zoektocht naar onze gedeelde geschiedenis, een ontmoeting in verhalen. Sites of Memory is een samenwerking tussen Amsterdam Roots, Afrovibes, Poetry Circle Nowhere en Black Heritage Tours en onderdeel van WeMakeThe.City.
Julidans: Canine Jaunâtre 3 - Marlene Monteiro Freitas / Batsheva Dance Company (CV/IL)
Dinsdag 03 Juli 2018 21:00
t/m Woensdag 04 Juli 2018
Het werk van Freitas (Kaap-Verdië) is theatraal en uitgesproken. Ze flirt met de extravagante taal van de mode en de popcultuur en dat zie je terug in de personages, kostuums en make-up. Freitas werd uitgenodigd door de Batsheva Dance Company, een van de bekendste en beste dansgezelschappen van de wereld. Geen wonder, maar wel bijzonder, want Freitas is de eerste choreografe van buiten Israël die bij Batsheva een nieuw werk mag creëren. Dat nieuwe werk is Canine Jaunâtre 3 (vergeelde hoektand). Freitas liet zich inspireren door Piero di Cosimo's 16e-eeuwse schilderij The Building of a Palace. Ze vroeg zich af hoe je als mensen samen iets opbouwt en welke hindernissen je tijdens het proces tegenkomt, letterlijk en figuurlijk. Achttien dansers van Batsheva staan op het toneel in een soort lego-bouwsite. Daarin lopen allerlei figuren rond die opdrachten uitvoeren. Ze bouwen en breken af in een vreemde wereld waar eigen spelregels gelden. Freitas' legowereld is een surrealistische, plastic versie. Op woensdag 4 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.
Donderdag 05 Juli
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Tentoonstelling “10 Jaar The Hague African Festival”
Om nog meer aspecten van de rijke cultuur van Afrika te kunnen laten zien en het festival een belangrijke plek op de kaart te geven, wil Sankofa in 2018 meer bieden dan het festival alleen.
Tijdens het nu tienjarige bestaan van The Hague African Festival zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Veel van de muzikale momenten met bijzondere optredens van nationale en internationale artiesten, woonachtig in Nederland maar vooral overgevlogen uit het kleurrijke Afrikaanse continent. Via de grote expositie 10 jaar The Hague African Festival, die samen met Stichting Topaze georganiseerd wordt, krijgen we een terugblik op de achterliggende tien jaar. Geniet van de rijke cultuur van Afrika en haal veel herinneringen op in het Atrium van het Haagse Stadhuis.
De exposite zal bestaan uit 3 onderdelen:
- Een fototentoonstelling met prachtige beelden van de afgelopen 10 jaar THAF door onze vaste fotograaf Anneke Ruis. Highlights van muziekanten, publiek en sfeerfoto’s,
- Een overzicht van alle publicaties en promotie materialen (Look & Feel) van de afgelopen 10 jaar (Posters, flylers en merchandise)
- Een overzicht van de tentoonstellingen die in de afgelopen 4 jaar, in samenwerking met Stichting Topaze, in het Atrium hebben gestaan. De thema’s waren altijd verbonden met Afrika, zoals “Celebrating African Heroes”.
Maandag 02 juli wordt de tentoonstelling geopend met een receptie.
Partners: Stichting Topaze
Curator: Lawrence Kwakye
We are the legacy: Celebrating Nelson Mandela centenary 2018
Artworks MandelaAs part of the 2018 Nelson Mandela Day and Nelson Mandela’s centenary, the UMURAGE Foundation is pleased to present 'We Are The Legacy: Celebrating Nelson Mandela Centenary 2018'. The art exhibition will feature portraits of 100 African legacy makers who, in their own unique way, embody Nelson Mandela’s three key principles – to free yourself, free others and serve every day – and 100 artworks from across the motherland. Featured artists are coming from : Burkina Faso, Cameroon, Congo Brazaville, Congo DRC, France, Madagascar, The Netherlands, Nigeria, Rwanda, Senegal, Seychelles, Tchad, Malawi, Togo and Zambia. The UMURAGE Foundation is an international non-profit organisation, head-quartered in Amsterdam, which aims at promoting, supporting, connecting, recognizing and rewarding individuals, organizations, businesses and communities shaping Africa’s collective legacy. Its vision is a world embracing and celebrating Africa’s contributions to humanity’s collective legacy.
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Amsterdam Roots Festival: Namibian Tales – Kalahari Encounters
Donderdag 05 Juli 2018 20:30
Uniek, zeldzaam optreden van nomadische zangeressen uit de Kalahari-woestijn, samen met de internationale groep Namibian Tales rond de in Namibië geboren singer en songwriter Shishani. Kalahari Encounters is een eerbetoon aan het unieke erfgoed van de San – vaak ‘Bosjesmannen’ genoemd – maar ook een muzikale dialoog met deze oorspronkelijke bewoners van Namibië en omringende landen. Het resultaat is een film voor oren, die ook de rest van het lichaam niet onberoerd laat en de luisteraar meevoert naar een wonderlijke wereld waar de zelden gehoorde samenzang en het complexe handgeklap van de San naadloos versmelten met de warme tinten, het hechte samenspel en de ritmische ‘drive’ van het kwartet.
Vrijdag 06 Juli
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Tentoonstelling “10 Jaar The Hague African Festival”
Om nog meer aspecten van de rijke cultuur van Afrika te kunnen laten zien en het festival een belangrijke plek op de kaart te geven, wil Sankofa in 2018 meer bieden dan het festival alleen.
Tijdens het nu tienjarige bestaan van The Hague African Festival zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Veel van de muzikale momenten met bijzondere optredens van nationale en internationale artiesten, woonachtig in Nederland maar vooral overgevlogen uit het kleurrijke Afrikaanse continent. Via de grote expositie 10 jaar The Hague African Festival, die samen met Stichting Topaze georganiseerd wordt, krijgen we een terugblik op de achterliggende tien jaar. Geniet van de rijke cultuur van Afrika en haal veel herinneringen op in het Atrium van het Haagse Stadhuis.
De exposite zal bestaan uit 3 onderdelen:
- Een fototentoonstelling met prachtige beelden van de afgelopen 10 jaar THAF door onze vaste fotograaf Anneke Ruis. Highlights van muziekanten, publiek en sfeerfoto’s,
- Een overzicht van alle publicaties en promotie materialen (Look & Feel) van de afgelopen 10 jaar (Posters, flylers en merchandise)
- Een overzicht van de tentoonstellingen die in de afgelopen 4 jaar, in samenwerking met Stichting Topaze, in het Atrium hebben gestaan. De thema’s waren altijd verbonden met Afrika, zoals “Celebrating African Heroes”.
Maandag 02 juli wordt de tentoonstelling geopend met een receptie.
Partners: Stichting Topaze
Curator: Lawrence Kwakye
We are the legacy: Celebrating Nelson Mandela centenary 2018
Artworks MandelaAs part of the 2018 Nelson Mandela Day and Nelson Mandela’s centenary, the UMURAGE Foundation is pleased to present 'We Are The Legacy: Celebrating Nelson Mandela Centenary 2018'. The art exhibition will feature portraits of 100 African legacy makers who, in their own unique way, embody Nelson Mandela’s three key principles – to free yourself, free others and serve every day – and 100 artworks from across the motherland. Featured artists are coming from : Burkina Faso, Cameroon, Congo Brazaville, Congo DRC, France, Madagascar, The Netherlands, Nigeria, Rwanda, Senegal, Seychelles, Tchad, Malawi, Togo and Zambia. The UMURAGE Foundation is an international non-profit organisation, head-quartered in Amsterdam, which aims at promoting, supporting, connecting, recognizing and rewarding individuals, organizations, businesses and communities shaping Africa’s collective legacy. Its vision is a world embracing and celebrating Africa’s contributions to humanity’s collective legacy.
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.
Amsterdam Roots Festival: Africa Negra
Vrijdag 06 Juli 2018 20:30
Onweerstaanbare Afrikaanse rumba van de band Africa Negra, afkomstig van de eilanden São Tomé en Príncipe en al decennialang geliefd in de Portugeestalige wereld. Al 40 jaar worden de musici van Africa Negra gezien als de belangrijkste, meest oorspronkelijke ambassadeurs van de muziek van São Tomé en Príncipe, de eilanden voor de westkust van Afrika. De eerste lp’s van Africa Negra op het Portugese label Iefe Discos zijn wereldwijd zeer gewild onder liefhebbers van zeldzaam vinyl en ‘rare grooves’. In de huidige bezetting grijpt de band terug naar de beginperiode, opzwepende dansmuziek met de instrumenten uit die tijd.
Zaterdag 07 Juli
Afrikafestival in Hertme 2018
Het Afrika Festival Hertme bestaat 30 jaar. Dat wordt op 7 en 8 juli gevierd met oud en nieuw talent en met klanken van de Afrikaanse diaspora in Amerika. Top-act is Afrika's grootste reggae-ster Alpha Blondy. Hij sluit zondag het festival af.
Op zaterdag 7 juli gaat het festival om 13.00 uur van start met het unieke concert dat mede door UNESCO wordt mogelijk gemaakt: Namibian Tales - 'Kalahari Encounters'. Vier San-vrouwen uit de Kalahari-woestijn, die nog steeds weten te klappen en te zingen volgens de zeer oude en verdwijnende tradities van hun volk, worden akoestisch begeleid door de groep Namibian Tales.
Verder staan op het programma:
- África Negra (São Tomé)
- Rajeri (Madagaskar)
- Follow Jah (Haïti)
- Togo All Stars
- Pachibaba (Olivier Araste uit Réunion, Fixi uit Frankrijk en de onnavolgbare percussionist Cyril Atef.)
- de Palenque à Matongé (Alé Kuma uit Colombia en Congolese muzikanten als Dizzy Mandjeku)
- Sona Jobarte (Gambia)
- Eusébia (Madagaskar)
- Chartwell Dutiro & Spirit Talk Mbira (Zimbabwe, uit Thomas Mapfumo's band The Blacks Unlimited)
- Debademba (Burkina Faso)
Afrotopia
Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.
Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek.
Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Mandela zum 100. Geburtstag
45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).
The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.
Mandela100 Celebrating 100 Years
"Mandela100 The Exhibition" celebrates Nelson Mandela’s 100th birthday by showcasing rarely seen historical images, invaluable archival documents and letters written to Mandela by children of all ages. It is a collaboration between the Nelson Mandela Foundation and FotoZA Gallery. Watch this space for more information. Venue: FotoZA Gallery, Shop 402, Level 4, Rosebank Mall, 50 Bath Avenue, JHB
More information here
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa
The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville
Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u
Tentoonstelling “10 Jaar The Hague African Festival”
Om nog meer aspecten van de rijke cultuur van Afrika te kunnen laten zien en het festival een belangrijke plek op de kaart te geven, wil Sankofa in 2018 meer bieden dan het festival alleen.
Tijdens het nu tienjarige bestaan van The Hague African Festival zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Veel van de muzikale momenten met bijzondere optredens van nationale en internationale artiesten, woonachtig in Nederland maar vooral overgevlogen uit het kleurrijke Afrikaanse continent. Via de grote expositie 10 jaar The Hague African Festival, die samen met Stichting Topaze georganiseerd wordt, krijgen we een terugblik op de achterliggende tien jaar. Geniet van de rijke cultuur van Afrika en haal veel herinneringen op in het Atrium van het Haagse Stadhuis.
De exposite zal bestaan uit 3 onderdelen:
- Een fototentoonstelling met prachtige beelden van de afgelopen 10 jaar THAF door onze vaste fotograaf Anneke Ruis. Highlights van muziekanten, publiek en sfeerfoto’s,
- Een overzicht van alle publicaties en promotie materialen (Look & Feel) van de afgelopen 10 jaar (Posters, flylers en merchandise)
- Een overzicht van de tentoonstellingen die in de afgelopen 4 jaar, in samenwerking met Stichting Topaze, in het Atrium hebben gestaan. De thema’s waren altijd verbonden met Afrika, zoals “Celebrating African Heroes”.
Maandag 02 juli wordt de tentoonstelling geopend met een receptie.
Partners: Stichting Topaze
Curator: Lawrence Kwakye
We are the legacy: Celebrating Nelson Mandela centenary 2018
Artworks MandelaAs part of the 2018 Nelson Mandela Day and Nelson Mandela’s centenary, the UMURAGE Foundation is pleased to present 'We Are The Legacy: Celebrating Nelson Mandela Centenary 2018'. The art exhibition will feature portraits of 100 African legacy makers who, in their own unique way, embody Nelson Mandela’s three key principles – to free yourself, free others and serve every day – and 100 artworks from across the motherland. Featured artists are coming from : Burkina Faso, Cameroon, Congo Brazaville, Congo DRC, France, Madagascar, The Netherlands, Nigeria, Rwanda, Senegal, Seychelles, Tchad, Malawi, Togo and Zambia. The UMURAGE Foundation is an international non-profit organisation, head-quartered in Amsterdam, which aims at promoting, supporting, connecting, recognizing and rewarding individuals, organizations, businesses and communities shaping Africa’s collective legacy. Its vision is a world embracing and celebrating Africa’s contributions to humanity’s collective legacy.
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 - 08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00
In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018
In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.