Agenda 31 Maart - 06 April 2019

Zondag 31 Maart

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

Maandag 01 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

Dinsdag 02 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

dinsdag02.04
Nederland, Nijmegen - Academiezaal Aula - Lezing en debat
Provider payment reforms in Ghana’s National Health Insurance Scheme (Promotie)
Dinsdag 02 April 2019 12:30

Promovendus: de heer F-X. Andoh-Adjei. Promotor(es): prof. dr. J. van der Velden, prof. dr. F.A. Asante. Copromotor(es): dr. E.J.A.M. Spaan. (Sub)titel: Provider payment reforms in Ghana’s National Health Insurance Scheme : monitoring and evaluation of capitation as a provider payment mechanism for primary outpatient services. Faculteit der Medische Wetenschappen

radbouduniv

Woensdag 03 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

Donderdag 04 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

donderdag04.04
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Minimal Music Festival - Les Filles de Illighadad + Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou
Donderdag 04 April 2019 20:30

Twee supergroepen van jonge vrouwen brengen de rijke Afrikaanse trance-tradities naar Europa en naar het BIMHUIS. Les Filles de Illighadad komen uit een afgelegen Saharadorpje in Niger en brengen subtiel groovende woestijnblues met gitaren en kalebastrommels. Asmâa Hamzaoui en haar groep Bnat Timbouktou zijn een sensatie in de Marokkaanse gnawa-muziek. In de toeareg-trance van Les Filles de Illighadad spelen vrouwen traditioneel een grote rol, al treden ze er zelden mee naar buiten. Dat geldt niet voor Asmâa Hamzaoui: de spiritueel geladen gnawa wordt doorgaans gespeeld door mannen. Maar Hamzaoui, dochter van een malaam (meestermusicus), pakte al jong de driesnarige gimbri (basluit) op en heeft inmiddels de harten van vele gnawa-liefhebbers veroverd. Haar debuutalbum wordt in 2019 verwacht.

bimhuis

Vrijdag 05 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

vrijdag05.04
Nederland, Amsterdam - Podium Mozaïek - Muziek
Boka de Banjul + Afterparty Mahabe137
Vrijdag 05 April 2019 21:30

Club Mozaiek Live: Gambiaanse Mbalax met reggae, rock en jazz ! Dat Boka de Banjul een passie heeft voor muziek valt al af te lezen uit hoe ze zijn ontstaan. Onder leiding van de Gambiase Ebou Gaye Mada ontstond de band door nachtelijke jamsessies met talloze musici. De band staat bekend om hun bijzondere combinatie van Gambiaanse Mbalax met Afrobeat, reggae, rock en jazz. Met West-Afrikaanse instrumenten als de sabar en tama (talking drum) weet Boka de Banjul iedere zaal om te toveren tot een groot feest. Afterparty Mahabe137: De drie DJ’s van Mahabe137 nemen je tijdens de afterparty mee naar hun wereld vol dansbare tunes, met vinylplaten die zij eigenhandig ontdekte in Indonesië en hun ouders platenkast. Van Afrobeat naar funk en prachtige soul: Mahabe137 deelt hun muzikale schatten op de dansvloer.

podiummozaiek

Zaterdag 06 April

zaterdag06.04
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
A Night By.. Black Coffee
Zaterdag 06 April 2019 00:00 - 05:00

De artiest die deze keer voor A Night By zijn eigen clubavond en favoriete line-up cureert is niemand minder dan Black Coffee. De Zuid-Afrikaanse house dj/producer draait inmiddels al heel wat jaren mee in het nachtleven en is een graag geziene act op festivals zoals DGTL of in clubs op o.a. Ibiza. Op zaterdag 6 april nodigt hij Themba en Dj Angelo uit voor zijn eigen nacht in de grote zaal. Met zijn verfijnde dj-sets, percussie gedreven nummers en charisma weet hij alle heersende clichés rondom afrohouse van zich af te schudden. Black Coffee werd geboren in Durban in KwaZulu Natal en groeide op in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap, waarna hij weer terugkeerde naar de grote stad om zich tijdens z'n studie te verdiepen in jazz. De behoefte om een muziekopleiding af te ronden staat dan ook symbool voor zijn ongeremde nieuwsgierigheid. Vandaag de dag heeft Black Coffee ontzettend veel betekend voor de Zuid-Afrikaanse elektronische scene door beginnende dj's te helpen, zich als voorvechter van de clubcultuur in het land te presenteren en terug te grijpen naar zijn roots tijdens de 250 dj-sets die hij per jaar speelt. Van Tomorrowland en ADE tot aan zijn 18 weken durende residency bij Hï Ibiza: als Black Coffee aan zijn set begint, gebeurt er iets speciaals op de dansvloer.

paradiso

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

zaterdag06.04
NL, Amersfoort - Corderius College - Lezing en debat
Zambiadag 2019
Zaterdag 06 April 2019 09:30

Inleiders zijn René Lourens en Paul Faber. Net als voorgaande jaren is de beschikbare ruimte weer voldoende om zowel meerdere bestuursleden van Stichtingen aangesloten bij het Platform te ontvangen als afgevaardigden van NGO’s en privé personen die affiniteit hebben met de Zambiaanse bevolking. Omdat we dit jaar ook een delegatie van Zambianen woonachtig in Belgie zullen ontvangen, zal de voertaal tijdens de plenaire sessies voornamelijk Engels zijn.
Kunt u ons z.s.m. maar uiterlijk 15 maart via info@platformzambia.nl laten weten of u al dan niet in de gelegenheid bent om deze dag bij te wonen en met hoeveel personen u denkt te komen? Een aanmeldingsformulier is te downloaden via de website van Platform Zambia

platformzambia

zaterdag06.04
Nederland, Landgraaf - Theater Landgraaf - Muziek
African Rootsnight - Bamba Wassoulou Groove (Mali)
Zaterdag 06 April 2019 20:45

Na Nigeriaanse afrobeat mag nu ook Malinese muziek uit de jaren ’70 en ’80 zich in een groeiend westers publiek verheugen. Vintage dansmuziek van legendarische Malinese bands als The Super Djata Band en Super Biton de Ségou is hot. Hun zwaar funkende grooves, jachtige vocalen en hypnotiserende gitaar soli vormen de inspiratiebron voor Bamba Wassoulou Groove. De verzengende muziek van Bamba Wassoulou Groove zit vol citaten en verwijzingen naar de Super Djata Band en diens briljante gitarist Zani Diabaté, die in 2007 al eens te gast was in Theater landgraaf. In het opzwepende spel van de gitaristen klinkt ook rock, blues en psychedelica, die wonderwel samensmelt met traditionele ritmes en melodieën van de Bambara, de grootste etnische groep in Mali, en muziek uit de Wassoulou regio. Deze band uit de Malinese hoofdstad Bamako was in 2016 al eens te gast in Theater landgraaf, net voor de grote doorbraak. Sindsdien heeft Bamba Wassoulou Groove op alle grote wereldmuziekpodia en festivals gespeeld.

theaterlandgraaf