Zaterdag 09 April 2016

zaterdag09.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
A.K.A Afrikaanse Kultuurfees Amsterdam - muziek: Francois van Coke & Karen Zoid
Zaterdag 09 April 2016 18:30

Francois van Coke en Karen Zoid samen op een podium betekent een een ontmoeting tussen twee tegenpolen. Een singer-songwriter icoon en een van de belangrijkste rock/punk artiesten van Zuid-Afrika. Samen brachten ze het prachtige “Toe vind ek jou” wat hopelijk een voorbode is van een eveneens prachtig optreden op deze avond in het teken van het Afrikaanse Kultuurfees. Compagnietheater is de hoofdlocatie van het A.K.A. Afrikaans Kultuurfees Amsterdam. Daarnaast zijn ook activiteiten in het Zuid-Afrika Huis.

melkweg akakultuurfees facebook

zaterdag09.04
Nederland, Utrecht - RASA - Muziek
Bamba Wassoulou Groove (Mali) - De energieke muzikale erfenis van de Super Djata Band
Zaterdag 09 April 2016 21:00

In de late seventies en vroege eighties was de Super Djata Band, geleid door de fantastische gitarist Zani Diabaté, een van de populairste bands in Mali. Hun mix van Bambara en Wassoulou grooves met de rauwe en ophitsende klanken van blues en rock a la Jimi Hendrix wist het publiek flink op te jutten. Ook in Nederland had men veel succes.

rasa

zaterdag09.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
A.K.A Afrikaanse Kultuurfees Amsterdam - muziek: Jack Parow en meer
Zaterdag 09 April 2016 21:30

Met zijn unieke uiterlijk (enorme pet, porno snor, jaren '80 kleding) vette beats en ‘blerrie gevaarlike Afrikaans rap’ weet Jack Parow er altijd een feestje van te maken! En feesten doe je natuurlijk niet alleen en daarom deelt Jack op deze avond in het teken van het Afrikaanse Kultuurfees het podium met De Likt, Hemelbesem & Yoma en speelt Francois von Coke zelfs een paar nummers mee met Jack Parrow. Compagnietheater is de hoofdlocatie van het A.K.A. Afrikaans Kultuurfees Amsterdam. Daarnaast zijn ook activiteiten in het Zuid-Afrika Huis.

melkweg akakultuurfees facebook

van wo06.04
t/m wo29.06
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 06 April 2016 22:00
t/m Woensdag 29 Juni 2016

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night.

barbes mandingo ambassadors at my space

van za20.02
t/m za21.05
Nederland, Amsterdam - DeLaMar Theater - Muziek
Amandla! Mandela, de musical is terug

De musical over Nelson Mandela! Amandla! Mandela in een geheel vernieuwde versie, met nieuwe muziek van Paul de Munnik. Amandla! Mandela blikt vanuit Nelson Mandela’s cel op Robbeneiland terug op zijn leven. Van 9-jarig jongetje, diep onder de indruk van de wijsheden van de Xhosa-chiefs -regeren vanuit begrip in plaats van strijd– tot aan zijn vrijlating na 27 jaar gevangenschap en zijn regeerperiode als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De musical, met feestelijke Zuid-Afrikaanse muziek van het Khayelitsha United Mambazo Choir, dans en zang, viert het leven, het werk en de nalatenschap van een man die een inspiratiebron was voor miljoenen mensen.

delamar

van za30.01
t/m zo22.05
Nederland, - Nederland - Dans en theater
Kymani - dansvoorstelling voor 6+ over Afrikaans jongetje

De dansers van het Internationaal Danstheater weten verhalen op een luchtige en speelse manier te vertellen met dans. Deze voorstelling draait om Kymani, die al vroeg kennis maakt met allerlei soorten muziek: Australische, Aziatische, Ierse en Indonesische. Maar als geadopteerd jongetje voelt hij zich nergens bij thuis. Tot hij Afrikaanse muziek hoort. Hij leert al snel alles over de Afrikaanse drums en leert er zijn eigen verhaal mee te vertellen.

kymani speellijst

van vr08.04
t/m zo10.04
Nederland, Amsterdam - Compagnietheater - Evenement
A.K.A Afrikaanse Kultuurfees Amsterdam

Compagnietheater is de hoofdlocatie van het A.K.A. Afrikaans Kultuurfees Amsterdam. Daarnaast zijn er muziekoptredens in de Melkweg en activiteiten in het Zuid-Afrika Huis.

akakultuurfees facebook

van vr12.02
t/m zo15.05
Nederland, Den Haag - Museum Beelden aan Zee - Tentoonstelling
tentoonstelling: Nicholas Hlobo (Zuid-Afrika) - Imilonji Yembali (Melodies of History)

Eerste solotentoonstelling in NL. De installaties van Nicholas Hlobo (Kaapstad, 1975) zijn rijk aan kleuren, stoffen en borduursels. Ze doen denken aan de kleurrijke kleding van Afrikaanse vrouwen. Maar bij nadere beschouwing ontvouwt zich de tweede laag die refereert aan het gruwelijke en gewelddadige verleden van het Zuid-Afrika van de apartheid en post-apartheid. Een verleden waar voor een zwarte homoseksuele kunstenaar niet aan te ontkomen valt. De geboortegrond van Hlobo is onlosmakelijk verbonden met zijn drang om de geschiedenis en cultuur van zijn land via zijn werk wereldkundig te maken.

beeldenaanzee

van wo10.02
t/m za07.05
Nederland, - Nederland - Muziek
The African Mamas & Leoni Jansen - Graceland: De muziek en het verhaal

De succesvolle African Mamas zijn na vijf jaar weer terug in de Nederlandse theaters. Samen met Leoni Jansen en een swingende band brengen deze Zuid-Afrikaanse topzangeressen het fascinerende verhaal van Paul Simon's legendarische album ’Graceland’. Geniet van de Zuid-Afrikaanse vibes en wereldhits als ‘Homeless’, ‘You can call me Al’ en ‘Under African Skies’. Het album was dertig jaar geleden baanbrekend. Voor het eerst werd westerse popmuziek gecombineerd met de energieke Zuid-Afrikaanse ritmes en melodieën.

africanmamas speellijst

van di08.03
t/m di10.05
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Tentoonstelling
expositie Society met werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Akona Kenqu

Framer Framed presenteer de nieuwste expositie Society, voortgekomen uit een samenwerking met Market Photo Workshop (Zuid-Afrika). Society (2016) bestaat uit werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Akona Kenqu (geb. 1989, Kaapstad), waarin zij skatecultuur in Johannesburg onderzoekt en vastlegt. Het werk komt niet in de expositieruimte te hangen, maar verspreid in de publieke ruimte rondom Framer Framed; in de gangen en foyers van de Tolhuistuin.

framerframed