Zaterdag 19 Januari 2019
Winternachten 2018 met schrijvers, dichters en musici uit Afrika
Doe inspiratie op tijdens het literatuurfestival Winternachten! Schrijvers, dichters, spoken word en films uit de hele wereld nodigen uit tot dieper en creatiever nadenken over de grote vragen van onze tijd. Ze nemen u mee in hun wereld van boeken, fictie, verhalen en poëzie. Naast festivallocatie Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag vindt u Winternachten ook in Theater Dakota, Paard van Troje, de Haagse Hogeschool, International Institute of Social Studies en de bibliotheken Schilderswijk en Nieuw-Waldeck. Ieder Winternachten festival krijgt een actueel thema mee. Deze 24e editie staat onder het motto 'Who Wants to Live Forever' in het teken van onze toekomst. Het festival verwelkomt ruim 80 schrijvers, dichters en musici waaronder Olga Tokarczuk (Polen), David Van Reybrouck (België), Jennifer Nansubuga Makumbi (Oeganda), Mark O'Connell (Ierland), HemelBesem (Zuid-Afrika), Ian Buruma, Radna Fabias, Frédéric Beigbeder (Frankrijk), Aafke Romeijn, Damiaan Denys, Leni Zumas (VS), Auke Hulst, Basma Abdelaziz (Egypte), Hanna Bervoets, Lounar, Ayelet Gundar-Goshen (Israël), Arshia Sattar (India), Derek Otte, Vamba Sherif, Simone van Saarloos, Rodaan Al Galidi en vele anderen.
Raquel van Haver - Spirits of the Soil
Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.
New exhibition 'La ville africaine'
This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019. In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)
Nubië Land van de Zwarte Farao’s
Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.
Movies that Matter on Tour: Styx
In januari draait de aangrijpende speelfilm STYX in verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. De film gaat over de veertigjarige Duitse Rike. Ze is een succesvolle dokter op de eerste hulp en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze haar lang gekoesterde droom te realiseren: in haar eentje de lange zeiltocht maken van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension. Haar droomvakantie wordt echter abrupt onderbroken als ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp van de kustwacht uitblijft, staat Rike voor een levensbepalende keuze: helpen of afwachten? Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats.