Vrijdag 19 April 2019

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van za13.04
t/m zo05.05
NL, Amsterdam - iMPACT DOC - Tentoonstelling
'STORIES FROM THE NORTH - PHOTOGRAPHIC VOICES FROM GHANA'

Nuku Studio, a platform for photography in Accra, Ghana, in collaboration with Noorderlicht Huis van de Fotografie in Groningen, has been producing a project in the North of Ghana: 'Stories from the North'. Stories from the North aims to tell stories from a region we don't hear much about in the media, a region that is often underlooked, both here and in Ghana. Obvious issues are not prevalent in Northern Ghana, at least not in a way that is relevant to international media. That is precisely why this project opts for this region: to share the richness, diversity and energy of this area with everyone, through stories from the North. These stories are all connected to the SDG's gender, migration and climate change, and told through the lens of five Ghanaian photographers: Evans Ahorsu, Mabel Senaa Bonsuuri, Geoffrey Buta, Nyamekye Joey and Qujo Buta.

impactdoc

van vr12.04
t/m zo16.06
NL, Hilversum - Museum Hilversum - Tentoonstelling
lvy Njiokiktjien: BORN FREE, Mandela´s Generation of Hope

Vanaf 12 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de born frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de ‘kinderen van Nelson Mandela’. In de multimediale expositie ‘BORN FREE – Mandela´s Generation of Hope’ laat Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de born frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de born frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

museumhilversum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl