Vrijdag 10 Mei 2019
Bimhuis & Amsterdam Roots presenteren: Toko Telo (Madagaskar)
Vrijdag 10 Mei 2019 20:30
Zinderend muzikaal vuurwerk uit Madagaskar, met de soepele stem van nationale diva Monica Njava en de virtuoze gitaren van D’Gary en Joël Rabesolo. Toko Telo (‘drie delen’) is een trio uit Madagaskar waarvan je steil achterover slaat. Het samenspel van de drie musici klinkt toegankelijk, luchtig en dansbaar, terwijl ze toch helemaal opgaan in hun intense zang, vingervlugge gitaarspel en onnavolgbare percussie. Toko Telo geeft een volstrekt originele interpretatie van traditionele Malagassische stijlen als tsapiky, jihe en beko. Zangeres en percussioniste Monica Njava wordt in Madagaskar gevierd als een nationale diva en dat is geen wonder: met haar prachtige, soepele stem en verfijnde maar o zo swingende percussie geeft zij iedere groep extra schwung. D’Gary speelt gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. Tot voor kort completeerde de accordeonist Régis Gizavo het trio. Helaas overleed hij half juli 2017. Zijn vervanger is Joël Rabesolo, de meest gevierde gitarist van zijn generatie in Madagaskar en behept met een diepe kennis van de Malagassische muziekstijlen.
Afrika Filmfestival in Leuven
The 24th edition of Afrika Filmfestival will take place from 26 April till 11 May 2019 in Leuven - Belgium. Afrika Filmfestival, for some a fixed value in the film landscape, for others still unknown territory. One would not immediately associate Africa with 'film', but that is completely unjustified. The African film culture flourishes, its roots settle ever deeper into the cinematographic ground. Thanks to the festival, the public can experience this bloom. Through film, Afrika Filmfestival enlarges your world view and invalidates the prevailing ideas about Africa. It shows the cultural products and perspectives of this surprising continent. Every edition focuses on a country. The thematic subdivisions help the public to get to know the current and special aspects of African film. Come, discover and enjoy!
Ubuntu, I am because we are - Melkweg Expo & Unseen present Rebecca Fertinel
“Het maken van deze fotoreeks gaf mij het gevoel deel uit te maken van een groep. Dat was een waardevol gevoel, dat ik niet kende van mijn eigen leven. Iedereen zoekt zijn plaats in het leven. Daarin schuilt voor mij de schoonheid van Ubuntu.”- Rebecca Fertinel. I Am because We Are. Dat is de vrije vertaling van Ubuntu, een levenshouding waarbij de verbinding van jou als mens met je medemens centraal staat. In augustus 2015 werd fotograaf Rebecca Fertinel uitgenodigd op een Congolese bruiloft in België. Daar maakte ze kennis met de warme Congolese gemeenschap en Ubuntu.
Nora Chipaumire (Zimbabwe) - 100% POP
100% POP is een eerbetoon aan Grace Jones, de beroemde Jamaicaanse zangeres, actrice en model. Als zwarte superster heeft ze de popcultuur ingrijpend beïnvloed en een nieuw, ongrijpbaar beeld van het zwarte lichaam geïntroduceerd. In een monoloog vol aanstekelijke energie die stem, dans en muziek combineert, vertelt Nora Chipaumire over haar ontdekking van Grace Jones, haar jeugd in Zimbabwe, het verlangen naar onafhankelijkheid en de opkomst van muziek op televisie. 100% POP is het tweede deel van een drieluik over de emancipatie van het zwarte lichaam waarin Chipaumire stereotiepen omarmt en uitdaagt. Zimbabwe’s Chimurenga-muziek, dub, Black Noise en natuurlijk nummers van Grace Jones worden live gemixt tot een explosieve cocktail.
lvy Njiokiktjien: BORN FREE, Mandela´s Generation of Hope
Vanaf 12 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de born frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de ‘kinderen van Nelson Mandela’. In de multimediale expositie ‘BORN FREE – Mandela´s Generation of Hope’ laat Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de born frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de born frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.
Photo exhibition Everyday Nile
In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.