Donderdag 26 Januari 2023
In the Black Fantastic
Van Zaterdag 19 November 2022 - 08:00
t/m Maandag 10 April 2023 - 17:00
Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. In the Black Fantastic laat een wervelende mix zien van schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en installaties. De tentoonstelling presenteert onder meer de legendarische Soundsuits van kunstenaar Nick Cave en werken van Ellen Gallagher, die mythe en de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel verweeft in haar Watery Ecstatics. Ook Wangechi Mutu’s meeslepende videowerk The End of eating Everything, waarin ze de monsterlijkheid van massaconsumptie verbeeldt, wordt getoond. Schrijver en curator Ekow Eshun brengt twee generaties kunstenaars bijeen in de tentoonstelling: Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker.
Borboletas - Gery Mendes
Woensdag 25 Januari 2023 20:30
t/m Donderdag 26 Januari 2023
Een vader en een zoon. Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden. Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen om ooit, als een koning, terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament, of stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld. Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, langs het geweten, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars
Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.
Samuel Fosso
In the winter of 2022 Huis Marseille will present the first-ever large-scale retrospective of the French-Cameroon photographer Samuel Fosso (1962, Kumba, Cameroon). The exhibition will encompass the entire museum to reveal the breadth and richness of Fosso’s oeuvre. For almost fifty years Fosso has explored the possibilities offered by the medium of photography to present a refreshing and relevant vision of today’s world. Fosso’s work, which is located somewhere between photography and performance, occupies a central place in the international contemporary art world. It has been shown in such leading institutes as the Tate Modern in London, the Fondation Louis Vuitton in Paris, and the Guggenheim Museum in New York, as well as many prestigious private and public collections. This large-scale retrospective brings all his most important series together for the first time in the Netherlands. Samuel Fosso was born in Kumba, Cameroon, in 1962 and grew up in Nigeria. In 1972, as a young boy, he fled the Biafran War and was taken in by an uncle in Bangui, in the Central African Republic. Samuel Fosso lives in Nigeria and France.
Dancing Pina - 2 spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt
Amsterdam, Melkweg: Ter ere van de afsluiting van de Expo Universal Tongue vertonen we twee films over Pina Bausch, een van de belangrijkste bijdragers aan het moderne 'Tanztheater' van de 20e eeuw. Dancing Pina viert de kunst van de legendarische danseres. Twee dansprojecten - een in de Semperoper in Dresden, Duitsland, en een in de École des Sables in Senegal - laten zien hoe jonge dansers haar werk vandaag de dag benaderen. Filmhuis Den Haag: Twee spectaculaire dansprojecten laten zien hoe een jonge generatie dansers van over de hele wereld Pina's choreografie herontdekt: de Semperoper Ballet Company in Dresden repeteert Pina's dansopera Iphigenia in Tauris, en dansers uit heel Afrika repeteren Pina' s ballet Le Sacre du Printemps aan de École des Sables in Senegal. Een fascinerende metamorfose: terwijl de dansers van streetdance, klassiek ballet, traditionele en moderne Afrikaanse dans het werk van Pina transformeren, transformeert Pina's choreografie de dansers. Pina leeft! Zondag 8 januari 16:00 uur met inleiding van één van de dansers. Zondag 15 januari 17:00 uur met inleiding van Samuel Wuersten, artistiek directeur Holland Dance Festival. Maandag 16 t/m woensdag 18 januari 16:45 uur reguliere vertoning. Verlengd tot 21 of 25 januari (zie de -onduidelijke- website van Filmnhuis Den Haag)
Afrikaanse films op IFFR 2023
Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 52e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Op woensdag 18 januari maken wordt het complete festivalprogramma bekend gemaakt, inclusief schema per dag. Producties uit Afrika bieden wij u hier. Baba (Kenia), The Blue Caftan (Tunesie); Geology of Separation (Tunesie); Haramuya (Burkina Faso); Laada (Burkina Faso); Patu! (Zuid-Afrika); No Place but Here (Zuid-Afrika); Un petit frère (Ivoorkust); Shimoni (Kenia); Le spectre de Boko Haram (Kameroen); Stiekyt (Zuid-Afrika); Swimming in a Sea of Trauma (Nigeria); Le taxi, le cinéma et moi (Burkina Faso); Under the hanging Tree (Namibie); What the Soil Remembers (Zuid-Afrika).