Donderdag 19 December 2024

van za16.11
t/m wo15.01
Nederland, Amsterdam - OBA, Centrale bibliotheek - Tentoonstelling
Shared History of the World - First Noble
Van Zaterdag 16 November 2024 -  08:00
t/m Woensdag 15 Januari 2025 - 17:00

In het Afrofuturisme komen kunst, technologie, mythologie en sci-fi samen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom naar de tentoonstelling op OBA Oosterdok. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland delen hun unieke kijk op mythologie, folklore, spiritualiteit én science fiction. Daarbij laten ze zich inspireren door Afrikaanse en Caribische mythen en legendes. Laat je verrassen door sculpturen, schilderijen, fotografie, multimediale- en video-installaties, spoken word, digitale kunst, graphic novels en nog veel meer. Een bijzondere tentoonstelling voor jong en oud, voor liefhebbers van sci-fi, fantasy én van Afrikaanse en Caribische geschiedenis.

Kijk hier voormeer informatie.

van do14.03
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag19.12
Nederland, Amsterdam - Rialto - Film
L'histoire de Souleymane

Na een gevaarlijke tocht is Souleymane uit Guinee uiteindelijk in Parijs beland. Daar komt hij aan de kost als maaltijdbezorger. Maar hij is een ‘sans papiers’, iemand die illegaal in Frankrijk verblijft en daar dus ook eigenlijkgeen geld kan verdienen. Wat hij verdient, gaat eerst naar een Guineeër, die wel over de juiste papieren beschikt, en deze betaalt hem dan weer. Deze landgenoot doet dat natuurlijk niet voor niets. Terwijl hij zich op de fiets door de drukke straten van Parijs haast, bereidt Souleymane zich voor op het belangrijke gesprek dat hij met de Immigratiedienst moet voeren. Hij heeft een goed verhaal geleerd, maar het is niet zijn verhaal.

Kijk hier voor meer informatie.

van di10.12
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Dahomey

Met Dahomey maakt Mati Diop (Atlantique) een documentaire over dekolonisering en restitutie. Poëzie, politiek en esthetiek gaan hand in hand in deze verrassende kijk op een actueel thema. De film won de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.

In diverse filmtheaters, kijk hier voor speeldata.

van di10.12
t/m di31.12
Nederland, Hertme - Openluchttheater Hertme - Muziek
Ticketverkoop Afrikafestival Hertme is gestart!

Zaterdag 5 en Zondag 6 juli 2025 vindt het 36ste Afrika Festival Hertme plaats. De kaartverkoop is nu gestart; tot 1 januari kan je jouw Early-Bird tickets bemachtigen! Graag zien we je dan weer om het samen al dat moois te vieren.

Kijk hier voor de beschikbare kaarten.

van wo18.12
t/m za04.01
Nederland, - Nederland - Film
Soundtrack to a Coup d'État

Het is zes maanden na de toelating van zestien nieuwe onafhankelijke Afrikaanse landen tot de VN, een politieke aardbeving die de meerderheid van de stemmen wegschuift van de koloniale Westerse machten. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov uit verontwaardiging met zijn schoen slaat over de medeplichtigheid van de VN aan de omverwerping van Lumumba, zoeken de VS hun toevlucht in de jazz. Bang om het Congolese uranium kwijt te raken, sturen ze muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington naar Afrika om de aandacht af te leiden van de door de CIA gesteunde staatsgreep.

Kijk hier voor tijden en tickets.