Donderdag 05 December 2024
Shared History of the World - First Noble
Van Zaterdag 16 November 2024 - 08:00
t/m Woensdag 15 Januari 2025 - 17:00
In het Afrofuturisme komen kunst, technologie, mythologie en sci-fi samen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom naar de tentoonstelling op OBA Oosterdok. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland delen hun unieke kijk op mythologie, folklore, spiritualiteit én science fiction. Daarbij laten ze zich inspireren door Afrikaanse en Caribische mythen en legendes. Laat je verrassen door sculpturen, schilderijen, fotografie, multimediale- en video-installaties, spoken word, digitale kunst, graphic novels en nog veel meer. Een bijzondere tentoonstelling voor jong en oud, voor liefhebbers van sci-fi, fantasy én van Afrikaanse en Caribische geschiedenis.
Fatoumata Diawara
Donderdag 05 December 2024 19:00 - 22:00
De voor een Grammy genomineerde Malinese zangeres Fatoumata Diawara is een ware muzikale ontdekkingsreiziger. Ze balanceert moeiteloos tussen genres als afropop, afrofolk en afrofuturisme en weet met haar gitaar in de hand traditionele wassoulou-ritmes en West-Afrikaanse zangtechnieken te vermengen met moderne klanken. Als zangeres, componiste, muzikante en actrice heeft ze het publiek keer op keer versteld doen staan, van haar succesvolle debuutalbum ‘Fatou’ uit 2011 tot haar meest recente werk, ‘London Ko’. Op deze meest recente plaat blijft de zangeres traditionele Afrikaanse muziek opnieuw uitvinden door haar Mandinka roots te combineren met invloeden uit afrobeat, jazz, pop, elektronica en hiphop. Ze werkte samen met Damon Albarn (frontman Gorillaz, Blur), die als co-producer betrokken is bij zes nummers op het album en te horen is op de eerste single, ‘Nsera’. Haar muziek biedt een profetische kijk op het potentieel van Afrika terwijl het trouw blijft aan het culturele erfgoed. Door zichzelf te presenteren als een actieve deelnemer aan een toekomstige wereld, verheft Diawara zichzelf tot een van de leidende stemmen van het afrofuturisme.
King Promise
Donderdag 05 December 2024 20:00
King Promise, geboren en getogen in Accra, Ghana, is een verhalenverteller die schrijft over liefde, feesten en familie. Dit doet hij op een onweerstaanbare mix van afrobeats, highlife, hiphop en r&b. Al op jonge leeftijd werd hij ondergedompeld in muziek. Zijn vader hielp hem onbedoeld zijn genre- en cultuurbrede smaak te vormen: hij dompelde hem onder in alles van reggae tot r&b en van boybands tot Ghanese highlife.
DJAM!
Donderdag 05 December 2024 20:45
DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!
Kossa Kossa Afro Jam
Donderdag 05 December 2024 22:00
Tijdens Alternate Takes krijgen local heroes en supersterren-in-spe voor een avond een carte blanche in BIRD. De regels zijn simpel: er zijn geen regels. Oké… eentje dan: de host nodigt een guest-artist uit. Op donderdag 5 december is het de beurt aan Kossa Kossa: The Afro jam of Rotterdam.
Beau travail (re-release)
Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.
In diverse filmtheaters in Nederland.
Goodbye Julia
Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?
Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'
Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.
Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?
Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..