Zondag 26 Mei 2024

zondag26.05
Nederland, Haarlem - Patronaat - Muziek
Zoca Flavor XL met o.a. Habib Koité & Bamada
Zondag 26 Mei 2024 19:00

Vier fantastische acts met ieder hun eigen achtergrond op het podium van Patronaat. Tijdens deze Zoca Flavor XL ga je op een muzikale reis van Ghana naar Indonesië en van Mali naar Turkije door de optredens van Habib Koité & Bamada, Kay Slice, Nusantara Beat en Gaye su Akyol.

Habib Koité, een van Afrika's meest geliefde en geprezen artiesten, stamt af van een lange traditie van Khassonke troubadours, bekend om het overdragen van wijsheden via hun muziek. De muzikant groeide met zeventien broers en zussen en ontwikkelde zijn eigen unieke speelstijl om zijn moeder muzikaal te kunnen begeleiden. Zijn liefde voor muziek erfde hij van zijn grootvader, een meester op de kamele n’goni, een traditioneel viersnarig instrument dat wordt geassocieerd met de Wassalou-regio van Mali. "Niemand heeft me echt geleerd om te zingen of gitaar te spelen," legt hij uit. "Ik keek gewoon naar mijn ouders en nam het over."

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van do14.03
t/m ma27.05
Nederland, - Nederland - Film
Banel & Adama

Een klein liefdesverhaal van mythische proporties. Adama en Banel zijn de Romeo en Julia van deze eeuw. In een Senegalees dorp dat bezwijkt aan aanhoudende droogte, bloeit de liefde. De stille Adama en rebelse Banel willen het liefst met elkaar zijn, samen een leven opbouwen, los van hun families.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do14.03
t/m wo29.05
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do16.05
t/m wo12.06
Nederland, - Nederland - Film
The Mother of All Lies

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij regisseur Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. In de levendige wijk in Casablanca waar ze opgroeide, bepaalde haar overheersende grootmoeder alles in huis: het verleden werd verzwegen en foto’s hingen er niet. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen bouwt ze haar buurt na als maquette. Samen met familie en buren reconstrueert ze op onorthodoxe wijze haar pijnlijke persoonlijke, maar ook de gedeelde geschiedenis van Casablanca die lang verborgen bleef.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m do30.05
Nederland, - Nederland - Film
Un été á Boujad

De dertienjarige Karim keert terug naar Marokko om een zomer te spenderen met het nieuwe gezin van zijn vader.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do16.05
t/m wo12.06
Nederland, - Nederland - Film
Augure

Koffi werd jaren geleden door zijn moeder verstoten, omdat hij een 'zabolo', Swahili voor kwaadaardige magiër, zou zijn. Nu trekt hij vanuit Europa terug naar zijn thuisland Congo, om samen met zijn Belgische vriendin zijn familie te bezoeken. Op een warm welkom hoeft hij niet te wachten.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m do25.07
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.