Donderdag 27 Juni 2024
Mayra Andrade
Donderdag 27 Juni 2024 20:30
De Kaapverdische zangeres, Mayra Andrade, neemt luisteraars mee op een muzikale reis door Cuba, Afrika en Brazilië. Haar unieke mix van Kaapverdische uptempo ritmes, gemengd met moderne pop, reggae en jazzinvloeden, weerspiegelt haar diverse achtergrond. Geboren in Cuba als dochter van Kaapverdiaanse ouders, groeide ze op in Senegal, Angola en Duitsland, en keerde later terug naar Kaapverdië. Haar fascinatie voor de muziek van het eiland Santiago, met zijn nadruk op percussie en Afrikaanse ritmes, heeft ze verwerkt in haar eigen nummers. Mayra zingt in Creools, Portugees, Spaans, Frans en Engels. Met songs die eeuwige zomer uitstralen, laat ze dansbare tonen, zijdezachte ritmes en meeslepende melodieën horen.
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.
Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu. De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet. Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.
Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.
A World in Common
Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!
The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.
Beau travail (re-release)
Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.
In diverse filmtheaters in Nederland.
Goodbye Julia
Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?
Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.
Free to be Free
Hoe vrij ben jij om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Free to be Free is de nieuwste locatievoorstelling van Sites of Memory over vrijheid en verzet en is tussen 25 en 29 juni in Amsterdam te zien. Na succesvolle optredens in Amersfoort, Deventer en Utrecht wordt de voorstelling doorontwikkeld waarbij Amsterdamse verhalen centraal komen te staan. Het publiek volgt een theatrale route die start in de Waalse Kerk, waar de rol van de kerk in het koloniale- en slavernijverleden aan het licht komt. De voorstelling eindigt in het Bushuis (Oost Indisch Huis), het voormalige centrum van de koloniale macht en hoofdkantoor van de VOC.