Woensdag 28 Augustus 2024

woensdag28.08
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Mdou Moctar + TAKH
Woensdag 28 Augustus 2024 19:00

Mdou Moctar geldt als een van de meest vernieuwende artiesten in de hedendaagse Toeareg-muziek. Opgegroeid in het afgelegen dorp Tchintabaraden, Niger, begon Moctar op jonge leeftijd met het zelf maken van muziekinstrumenten. Zijn unieke benadering van de traditionele Toeareg-muziek vermengt authentieke klanken met moderne invloeden zoals rock en elektronische muziek. Moctar staat bekend om zijn virtuoze gitaarspel en innovatieve geluid, waarmee hij de grenzen van de Toeareg-muziek verlegt. Zijn internationale erkenning getuigt van zijn vermogen om de rijke muzikale tradities van de Sahara te laten samensmelten met eigentijdse elementen.

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag28.08
Nederland, Groningen - De Machinefabriek - Dans en theater
Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula
Woensdag 28 Augustus 2024 21:00

Op 12 januari 2022 gaf NASA ons een unieke kijk in het universum met de eerste beelden van de James Webb-telescoop: sterrenstelsels meer dan 10 miljard lichtjaren bij ons vandaan. Misschien vraag je je af: wat hebben die te maken met de kosmische jazzklanken van Alice Coltrane en Bheki Mseleku? Met de indrukwekkende dans pantsula, die tijdens de Apartheid een hele generatie een stem gaf, onderzoeken de dansers via de zwarte diaspora en afrofuturisme de kosmische samenhang van ruimte en tijd en zoeken ze naar hun plek in het grotere geheel. Is vooruitgang naar de toekomst slechts een illusie?

Jeremy Nedd en het Zuid-Afrikaanse danscollectief Impilo Mapantsula komen terug! In 2022 zag je hun enthousiast ontvangen voorstelling How a Falling Star Lit Up the Purple Sky: uitgelatenheid met een donker randje, volgens De Theaterkrant. Dit jaar keren ze terug met een krachtige dansvoorstelling over onze toekomst.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo31.12
t/m zo03.11
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.

Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.  De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet.  Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.

Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.   

meer-info

van do14.03
t/m do26.09
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do18.07
t/m wo11.09
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie en speeltijden.