Zaterdag 21 September 2024

van za21.09
t/m zo27.10
Nederland, Amsterdam - Metro54 - Tentoonstelling
For(R)est: dub dub dub
Van Zaterdag 21 September 2024 -  08:00
t/m Zondag 27 Oktober 2024 - 17:00

For rest dub dub dub explores the material culture of war economies and the impact of global wars on our society. In a time when the effects of wars in Ukraine, Gaza, Sudan, and Congo are felt daily, Em’kal Eyongakpa and Marcel van den Berg engage with the role of art in processing war and violence through camo/sound sculptures, paintings, and ceramic works.

Check here for more information.

van za07.09
t/m za26.10
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Resilience
Van Zaterdag 07 September 2024 -  08:00
t/m Zaterdag 26 Oktober 2024 - 17:00

Resilience is een kleurrijke tentoonstelling met kunstenaars uit Kameroen. Samen vertellen ze een verhaal over de geschiedenis en het leven in de grote stad Douala. De lichamen in flamboyante houdingen en in dagelijkse settings tonen waardigheid, succes, ambitie, hoop en een verlangen naar vrijheid.

De kunstenaars: Ajarb Bernard Ategwa, Alida Ymele, Anjel (Boris Anje), Jean David Nkot en Joel Mpah Dooh.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag21.09
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Abdullah Ibrahim
Zaterdag 21 September 2024 20:00

“Bach, Beethoven, we have better!” Aldus Nelson Mandela na een optreden van Abdullah Ibrahim. Kwetsbaar, innovatief en bijzonder: de jazzpianist brengt zijn muziek nog op 89(!) jarige leeftijd naar TivoliVredenburg. Tijdens dit soloconcert speelt hij onder meer werk van zijn net verschenen dubbelalbum ‘3’. Ibrahim’s composities vormden jarenlang het onofficiële volkslied in de strijd tegen de strenge apartheid, en sindsdien heeft zijn muziek vele generaties over de hele wereld mogen roeren en inspireren.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag21.09
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Sarkodie
Zaterdag 21 September 2024 20:00

Michael Owusu Addo, beter bekend als Sarkodie, is een Ghanese rapicoon. Sarkodie vind zijn inspiratie in rappers zoals Ja Rule, Tupac, Notorious BIG, 50 Cent, Nelly. Rappers die volop werden gedraaid in Ghana. Al ruim tien jaar behoort hij tot de top. Zijn sound is een bruisende mix van hiphop, Afrobeats en hiplife – een hybride genre dat hiphop combineert met de highlife-klanken uit zijn thuisland. Deze smeltkroes leidde tot uitverkochte shows wereldwijd en optredens met een indrukwekkende reeks internationale namen zoals Burna Boy, Runtown, Ruger, Black Sherif en King Promise.

Kijk hier voor meer informatie.

zaterdag21.09
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Amapiano NL
Zaterdag 21 September 2024 23:55

Amapiano is de term die wordt gebruikt om Zuid-Afrika's snelst groeiende electronic music movement te beschrijven. Amapiano, dat in 2016 ontstond is een medley van deep house, jazz, kwaito en loungemuziek. De naam is afgeleid van het Zulu meervoud lidwoord "ama" en het Engelse zelfstandig naamwoord "piano." In 2024 breidt Amapiano zijn bereik uit buiten Zuid-Afrika en bereikt het de hitlijsten in landen over de hele wereld.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo31.12
t/m zo03.11
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.

Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.  De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet.  Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.

Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.   

meer-info

van do14.03
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van vr13.09
t/m za14.12
Nederland, - HipHopHuis - Tentoonstelling
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'

Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.

Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?

​Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..

Kijk hier voor meer informatie.