Agenda 16 - 22 December 2018

Zondag 16 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

Maandag 17 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

maandag17.12
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Liefde - Literatuur
Zwart #2 Coming of Age
Maandag 17 December 2018 20:00 - 22:00

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier? Zwarte kinderen in Nederland groeien op met witte verhalen – en leren zich identificeren met witheid. Wie aan coming-of-age literatuur denkt, belandt al gauw bij J.D. Salinger’s Catcher in the Rye. Nederlandse kinderen, dus ook die met Afrikaanse roots, over deze geprivilegieerde witte jongeman uit Californië, die niet volwassen wil worden. Maar waar zijn de Bildungsromans die gaan over de invloed van kolonialisme, identiteit en gelijkheid, de spanning tussen traditie en moderniteit en opwaartse mobiliteit? Moderator: Sayonara Stutgard. Gastsprekers: Ebissé Wakjira-Rouw (Ethiopië); Sabrine Ingabire (Rwanda); Jacqueline Tizora (Zimbabwe); Tirsa With.

denieuweliefde oneworld

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

Dinsdag 18 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

dinsdag18.12
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
Promotie: Profvoetbal en mannelijkheid in Kameroen
Dinsdag 18 December 2018 10:00

Jonge mannen in Kameroen dromen van een glamourrijke professionele voetbalcarrière, liefst in het buitenland. Dit soort scenario’s zijn echter onwaarschijnlijk, waardoor zich nieuwe vormen van onzekerheid aandienen. Veel jonge Kameroense voetballers keren zich daarom tot de christelijke Pinksterbeweging voor advies. Uroš Kovač richt zich op deze jonge Kameroense mannen in precaire omstandigheden die steeds bezorgder worden om ‘nutteloos’ en overbodig te worden in de ogen van hun familie. Hij stelt dat de aspiraties van jonge mannen om naar het buitenland te migreren en professioneel voetbal te spelen een centrale plek inneemt in de analyse van mannelijkheid in West-Afrika na de neoliberale structurele hervorming in de jaren ’80. Dhr. U. Kovac: The Precarity of Masculinity: Football, Pentecostalism, and Transnational Aspirations in Cameroon. Promotor is prof. dr. N. Besnier. Copromotor is prof. dr. P.L. Geschiere.

uva

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

Woensdag 19 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

van wo19.12
t/m zo30.12
Nederland, - Nederland - Muziekmandela100
Wereldberoemd Soweto Gospel Choir brengt ode aan Nelson Mandela

Het beste gospelkoor uit Zuid-Afrika brengt deze kerst een speciaal concert ter ere van de 100ste verjaardag van Nelson Mandela (18 juli 1918). Speciaal voor hun inspirator zingen ze in deze spiksplinternieuwe voorstelling, genaamd Freedom, enkele vrijheidsliederen en brengen zij uit hun bestaande oeuvre de nummers die Mandela het liefste hoorde. Uitgedost in uitbundig kleurrijke Afrikaanse kostuums zingen ze prachtige songs doordrenkt met traditionele ritmes en rijke harmonieën. Freedom is een echte feel good-belevenis vol authentieke Zuid-Afrikaanse zang en dans. Nelson Mandela was groot fan van het koor en ze traden dan ook meerdere malen op voor Mandela, ook postuum tijdens diverse herdenkingsdiensten. Het Soweto Gospel Choir werd in 2002 samengesteld uit de beste talenten van de vele kerken en gemeenschappen in en om Soweto. Het koor werd opgericht om de unieke en bezielende kracht van de Afrikaanse gospel te delen met publiek over de hele wereld. Freedom is slechts in tien Nederlandse theaters te zien tijdens de kerstperiode van 19 t/m 30 december. Alkmaar, Amsterdam, Bussum, Groningen, Heerlen, IJmuiden, Nieuwegein, Oss, Steenwijk, Tilburg.

bostheaterproducties  speellijst

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

Donderdag 20 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

van wo19.12
t/m zo30.12
Nederland, - Nederland - Muziekmandela100
Wereldberoemd Soweto Gospel Choir brengt ode aan Nelson Mandela

Het beste gospelkoor uit Zuid-Afrika brengt deze kerst een speciaal concert ter ere van de 100ste verjaardag van Nelson Mandela (18 juli 1918). Speciaal voor hun inspirator zingen ze in deze spiksplinternieuwe voorstelling, genaamd Freedom, enkele vrijheidsliederen en brengen zij uit hun bestaande oeuvre de nummers die Mandela het liefste hoorde. Uitgedost in uitbundig kleurrijke Afrikaanse kostuums zingen ze prachtige songs doordrenkt met traditionele ritmes en rijke harmonieën. Freedom is een echte feel good-belevenis vol authentieke Zuid-Afrikaanse zang en dans. Nelson Mandela was groot fan van het koor en ze traden dan ook meerdere malen op voor Mandela, ook postuum tijdens diverse herdenkingsdiensten. Het Soweto Gospel Choir werd in 2002 samengesteld uit de beste talenten van de vele kerken en gemeenschappen in en om Soweto. Het koor werd opgericht om de unieke en bezielende kracht van de Afrikaanse gospel te delen met publiek over de hele wereld. Freedom is slechts in tien Nederlandse theaters te zien tijdens de kerstperiode van 19 t/m 30 december. Alkmaar, Amsterdam, Bussum, Groningen, Heerlen, IJmuiden, Nieuwegein, Oss, Steenwijk, Tilburg.

bostheaterproducties  speellijst

donderdag20.12
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
Promotie: Senegalese jonge mannen jagen sportieve droom na
Donderdag 20 December 2018 10:00

Iedere dag trainen duizenden jonge mannen op de stranden, voetbalveldjes en schoolpleinen van Dakar (Senegal) in de hoop professioneel atleet te worden. Sommigen van hen willen voetballer worden; anderen dromen van een carrière als worstelaar. In beide gevallen vergt het najagen van die droom zowel fysieke kracht als wezenlijke sociale offers, terwijl de risico’s groot zijn. Mark Hann laat zien dat voor veel jonge mannen in een sociaal-economische context waarin er weinig andere toekomstmogelijkheden zijn, de sportieve droom het waard blijkt te zijn om risico’s te nemen. Dhr. M.P.G. Hann: Sporting Aspirations: Wrestling, Football, and Neoliberal Subjectivity in Urban Senegal. Promotor is prof. dr. N. Besnier. Copromotor is prof. dr. S. Narotzky.

uva

donderdag20.12
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Film
the Endless River - speelfilm (Zuid-Afrika)
Donderdag 20 December 2018 19:30

Melodrama, film noir, western... The Endless River, de derde film van de Zuid -Afrikaanse regisseur Oliver Hermanus (o.a. Skoonheid) is het allemaal. De film speelt zich af in het afgelegen plaatsje Riviersonderend en vertelt het verhaal van de zwarte serveerster Tiny, haar criminele nietsnut van een man Percy, en de blanke Fransman Gilles, die met zijn gezin naar Zuid-Afrika verhuisd is en net even buiten het dorp woont. Wanneer Gilles’ vrouw en twee zoontjes worden vermoord en even later ook Percy, klampen de dolende zielen Tiny en Gilles zich aan elkaar vast in een wanhopige poging te overleven. Aanmelden: evenementen@zuidafrikahuis.nl Toegang: € 7.50 Locatie: Theaterzaal Zaal open: 19.00 uur

zuidafrikahuis

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

Vrijdag 21 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

van wo19.12
t/m zo30.12
Nederland, - Nederland - Muziekmandela100
Wereldberoemd Soweto Gospel Choir brengt ode aan Nelson Mandela

Het beste gospelkoor uit Zuid-Afrika brengt deze kerst een speciaal concert ter ere van de 100ste verjaardag van Nelson Mandela (18 juli 1918). Speciaal voor hun inspirator zingen ze in deze spiksplinternieuwe voorstelling, genaamd Freedom, enkele vrijheidsliederen en brengen zij uit hun bestaande oeuvre de nummers die Mandela het liefste hoorde. Uitgedost in uitbundig kleurrijke Afrikaanse kostuums zingen ze prachtige songs doordrenkt met traditionele ritmes en rijke harmonieën. Freedom is een echte feel good-belevenis vol authentieke Zuid-Afrikaanse zang en dans. Nelson Mandela was groot fan van het koor en ze traden dan ook meerdere malen op voor Mandela, ook postuum tijdens diverse herdenkingsdiensten. Het Soweto Gospel Choir werd in 2002 samengesteld uit de beste talenten van de vele kerken en gemeenschappen in en om Soweto. Het koor werd opgericht om de unieke en bezielende kracht van de Afrikaanse gospel te delen met publiek over de hele wereld. Freedom is slechts in tien Nederlandse theaters te zien tijdens de kerstperiode van 19 t/m 30 december. Alkmaar, Amsterdam, Bussum, Groningen, Heerlen, IJmuiden, Nieuwegein, Oss, Steenwijk, Tilburg.

bostheaterproducties  speellijst

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

vrijdag21.12
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Boi Akih + Friends
Vrijdag 21 December 2018 20:30

Boi Akih bestaat 21 jaar en viert dit in het Bimhuis. De warme stem van Monica Akihary en het inventieve gitaarspel van Niels Brouwer vormen de basis van de groep, die jazz samenbrengt kamermuziek, Melanesische muziek, fantasierijke grooves en fascinerende improvisaties. Speciaal voor dit concert wordt een achtkoppig ensemble gevormd met een unieke bezetting, met de Malinese kora-speler Zoumana Diarra, cello wizard Ernst Reijseger en de legendarische Molukse percussionist Nippy Noya, die samenwerkte met Charlie Mariano, Billy Cobham, Jan Akkerman en vele anderen. “Een van de hoogtepunten van de jubileumeditie van het Holland Festival was de wereldpremière van Controlling The Swing, een nieuwe compositie van gitarist Niels Brouwer. Op indrukwekkende wijze smolten traditionele en hedendaagse muziek, akoestische en elektronische, samen in de volgepakte bovenzaal van Paradiso. Zelden hoorde ik Monica Akihary zo goed zingen – spatzuiver en met volledige overgave. Haar partner Niels Brouwer en de andere begeleiders haalden het beste in elkaar naar boven. Het daverende applaus na afloop was dan ook volkomen terecht.

bimhuis

 

Zaterdag 22 December

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van za22.12
t/m ma24.12
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Evenement
Lichtavond Afrika Museum

Het Afrika Museum presenteert Africa by Light op 22, 23 en 24 december. Op deze drie avonden is het buitenmuseum geopend en sfeervol verlicht met projecties. Kom even een frisse neus halen voor de kerstdrukte! Kindertickets zijn slechts 1 euro, volwassenen betalen 14 euro. Met een museumkaart of BGL kaart heb je gratis toegang. Al van ver zie je de sluwe spin Anansi, die voorkomt in verhalen uit Ghana en het Caribisch gebied, over de muren van het buitenmuseum kruipen. Hij nodigt je uit om naar de verhalenvertellers te komen; zij delen spannende Anansi-verhalen vol eeuwenoude wijsheden. Geniet samen van mooie verlichting, vuurkorven, warme hapjes, drankjes en gezellige familie-activiteiten. Het Afrika Museum zoals je het nog nooit eerder hebt gezien. De vertellers zijn Baba de verhalenverteller, Onias Landveld, Soufiane Moussouli en Sahand Sahebdivani, Guillano en Cheyenne Herdigein. Cheyenne is bekend van The voice of Holland 2013.De lightexperience wordt verzorgd door Studio Randy.

afrikamuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

van wo19.12
t/m zo30.12
Nederland, - Nederland - Muziekmandela100
Wereldberoemd Soweto Gospel Choir brengt ode aan Nelson Mandela

Het beste gospelkoor uit Zuid-Afrika brengt deze kerst een speciaal concert ter ere van de 100ste verjaardag van Nelson Mandela (18 juli 1918). Speciaal voor hun inspirator zingen ze in deze spiksplinternieuwe voorstelling, genaamd Freedom, enkele vrijheidsliederen en brengen zij uit hun bestaande oeuvre de nummers die Mandela het liefste hoorde. Uitgedost in uitbundig kleurrijke Afrikaanse kostuums zingen ze prachtige songs doordrenkt met traditionele ritmes en rijke harmonieën. Freedom is een echte feel good-belevenis vol authentieke Zuid-Afrikaanse zang en dans. Nelson Mandela was groot fan van het koor en ze traden dan ook meerdere malen op voor Mandela, ook postuum tijdens diverse herdenkingsdiensten. Het Soweto Gospel Choir werd in 2002 samengesteld uit de beste talenten van de vele kerken en gemeenschappen in en om Soweto. Het koor werd opgericht om de unieke en bezielende kracht van de Afrikaanse gospel te delen met publiek over de hele wereld. Freedom is slechts in tien Nederlandse theaters te zien tijdens de kerstperiode van 19 t/m 30 december. Alkmaar, Amsterdam, Bussum, Groningen, Heerlen, IJmuiden, Nieuwegein, Oss, Steenwijk, Tilburg.

bostheaterproducties  speellijst

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro