Agenda 26 Mei - 01 Juni 2019

Zondag 26 Mei

van za25.05
t/m zo26.05
NL, Oostzaan - Het Twiske - Evenement
Lente Kabinet Festival met o.a. Live: Orlando Julius & The Heliocentrics (Nigeria) & Seun Kuti

De achtste van Lente Kabinet Festival is hier, en we strijken weer neer in Het Twiske. Dit jaar slaan we opnieuw de handen ineen met het Amsterdamse online radiostation Red Light Radio en (online) magazine Glamcult, maar zijn er ook nieuwe partners bij: Cineville en Pakhuis de Zwijger sluiten zich namelijk aan. Veel (live) muziek met o.a. Seun Kuti & Egypt 80 en ook Orlando Julius. Saxofonist Orlando Julius is een van de absolute grootheden uit de Nigeriaanse muziek. Deze levende legende stond aan de basis van de afrobeat. Hij was een van de eerste Afrikaanse artiesten die highlife mengde met Amerikaanse soul, funk en jazz. Zijn plaat Super Afro Soul op Philips uit 1966 is een klassieker en was van grote invloed op niemand minder dan Fela Kuti.

hetkabinetfestival

 

Donderdag 30 Mei

donderdag30.05
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Evenement
Africa Now Festival - Hedendaags Afrika
Donderdag 30 Mei 2019 11:00 - 18:00

AFRICA NOW, een festival vol muziek, workshops en activiteiten voor iedereen en alle leeftijden. Afrika, het op een na grootste continent van de wereld, wordt nog vaak gereduceerd tot één land. Met 54 landen en een enorme verscheidenheid aan talen en culturen is Afrika alles behalve eenzijdig. Wees er vroeg bij en koop voor 1 mei Early Bird kaartjes voor maar liefst € 10,00. Geniet tijdens AFRICA NOW van de diversiteit van Afrika. Met live muziek van Daniel Dzidzonu (Togo), Thais Diarra (Senegal/ Mali) en Amarty (Ghana). Ontmoet kunstenaars of makers die zich laten inspireren door ideeën of voorbeelden uit Afrika. Kom naar het filmprogramma iAfrica voor korte films van Afrikaanse makers. Doe mee aan een van de vele workshops zoals blockprinten, sieraden maken of Afrodance. Shop op de Afrika Markt en geniet van de lekkerste soulfood uit Ethiopië of Senegal.

afrikamuseum

Zaterdag 01 Juni

zaterdag01.06
Nederland, Amsterdam - Amsterdam - Evenementholland-festival
Parlement debout (Faustin Linyekula) - Theatrale parade door Amsterdam-Zuidoost
Zaterdag 01 Juni 2019 15:00

Sluit aan bij Faustin Linyekula’s optocht, volg de fanfare en de ‘sapeurs’ (Congolese ‘mensen met stijl’) en loop mee langs uiteenlopende locaties in Amsterdam-ZO. In deze parade van verhalen uit Amsterdam en Congo gaat het om luisteren en gehoord worden, te midden van het lawaai van de straat. Het is een bewegende performance in de open lucht, geïnspireerd op ‘les parlementaires debout’, mannen die rondhangen bij kiosken en taxi’s in Congo en commentaar geven op het nieuws om zo gehoor te geven aan hun gedachten, de discussie aan te gaan en de politieke orde te verstoren. Linyekula, Yves Mwamba en Dinozord regisseren een net zo ontregelende parade met onbekende, soms ongelofelijke verhalen die de kranten hier zelden halen. Het is een performance die oorspronkelijk is gemaakt in 2007, door Papy Ebotani, associate artist bij Linyekulas’s Studios Kabako. De titel van de voorstelling, die in essentie ging over de vrijheid van meningsuiting, verwijst naar de mannen op de hoek van de straat in Kisangani, bij kioskjes, taxistandplaatsen of stalletjes, die hardop de kranten voorlezen en becommentariëren. Die discussiëren over het leven, de toekomst, de maatschappij. Die voor zichzelf de vrijheid opeisen om te zeggen wat ze willen zeggen. Speciaal voor het Holland Festival maakt Linyekula, samen met danser en choreograaf Yves Mwamba, een nieuwe versie van Parlement Debout voor in Amsterdam-ZO. Wederom een performance die voortbeweegt door de straten van de buurt, maar dit keer voor en met de bewoners van ZO. Linyekula en Mwamba gaan op zoek naar de verhalen van die bewoners en samen met hen ensceneren ze een reis langs alle verborgen plekken en vergeten dromen - dromen en verhalen die een echo vormen van de verhalen in Kisangani.

hollandfestival

zaterdag01.06
Nederland, Amsterdam - Bijlmerparktheater - Evenement
Openingsavond Black History Month Amsterdam - Met o.a. Untold, Black Harmony, Eternity
Zaterdag 01 Juni 2019 20:00

Kra is een andere benaming voor de ziel afkomstig uit de Fante-Akan. De Kra is zowel een mannelijke als een vrouwelijke energie. Het is een zuivere energie die ervoor zorgt dat men leeft en uiteindelijk vormt als mens. Tijdens de tweede editie van de Black History Month Amsterdam starten we tijdens de openingsavond met o.a. OTION en de voorstelling KRA van de zanggroep Black Harmony. 7 mannen maken een historische en spirituele muzikale reis langs Afrikaanse koninkrijken waarbij ze op spirituele en theatrale wijze contact maken met de Afrikaanse koningen: Behanzin, Menelik, Osei Tutu, Idris Alawma, Mansa Moussa en Shaka Zulu. Deze reis is belangrijk voor de zangers van Black Harmony.  Om als zwarte man in je kracht te staan moet je terug te gaan in de tijd en je geschiedenis kennen, wat je weer spiritueel versterkt.

bijlmerparktheater