Agenda 27 Januari - 02 Februari 2019

Zondag 27 Januari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van di08.01
t/m di29.01
Nederland, - Nederland - Film
Movies that Matter on Tour: Styx

In januari draait de aangrijpende speelfilm STYX in verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. De film gaat over de veertigjarige Duitse Rike. Ze is een succesvolle dokter op de eerste hulp en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze haar lang gekoesterde droom te realiseren: in haar eentje de lange zeiltocht maken van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension. Haar droomvakantie wordt echter abrupt onderbroken als ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp van de kustwacht uitblijft, staat Rike voor een levensbepalende keuze: helpen of afwachten? Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats.

moviesthatmatter oneworld

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

zondag27.01
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Mark Ernestus Ndagga Rhythm Force
Zondag 27 Januari 2019 20:30

De Duitse dj/producent Mark Ernestus heeft een groot hart voor Afrikaanse en Jamaicaanse muziek. Ernestus’ samenwerking met Ndagga Rythm Force ontstond zeven jaar geleden tijdens een reis door Senegal, waar hij op zoek was naar tribale Mbalax-ritmes die in traditionele Sabarmuziek worden gebruikt. Hij vond zo’n twintig percussionisten met wie hij het album '800% Ndagga' (2013) opnam; een mix van ritmische en complexe dansmuziek met elektronica. In de jaren daarna reisde Ernestus meerdere keren naar Senegal en ontmoette lokale muzikanten waarmee hij zijn eigen band oprichtte: Ndagga Rythm Force. Het album 'Yermande' uit 2016 bevat afro-futuristische nummers met complexe drumpatronen, basloopjes en spirituele zang. De afgelopen jaren stonden ze al op toonaangevende festivals als Roskilde, Off, Melt! en Dekmantel.

paradisonoord

Maandag 28 Januari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van di08.01
t/m di29.01
Nederland, - Nederland - Film
Movies that Matter on Tour: Styx

In januari draait de aangrijpende speelfilm STYX in verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. De film gaat over de veertigjarige Duitse Rike. Ze is een succesvolle dokter op de eerste hulp en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze haar lang gekoesterde droom te realiseren: in haar eentje de lange zeiltocht maken van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension. Haar droomvakantie wordt echter abrupt onderbroken als ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp van de kustwacht uitblijft, staat Rike voor een levensbepalende keuze: helpen of afwachten? Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats.

moviesthatmatter oneworld

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

maandag28.01
Nederland, Amsterdam - Roeterseilandcampus (UvA) - Lezing en debat
seminar: Can dogs be racist? The colonial legacies of racialised dogs in Kenya and Zambia
Maandag 28 Januari 2019 15:30 - 17:00

This lecture places dogs into the centre of the politics of the everyday within late colonial and postcolonial Kenya and Zambia, focusing upon how colonial systems of racialisation relied upon the animal to naturalise and legitimise tenuous structures of power. The legacy of this colonial racialisation of dogs continued after Independence through the widespread discourse of - and belief in - ‘racist dogs’. Engagement with the idea of ‘racist dogs’ is the central development in the paper and begins to unpack why dogs are considered racist in certain contexts and what these ‘racist dogs’ can tell us about their owners’ postcolonial positionality. Joshua Doble is the Royal Historical Society Marshall Fellow at the Institute of Historical Research, University of London. He is also a doctoral candidate at the University of Leeds, where he researches the social history of settler colonialism within the context of decolonising territories of Kenya and Zambia. This research examines the intimate relations between white settlers and the African people and environment around them to question what decolonisation means in these pseudo-settler postcolonial territories.

uva

Dinsdag 29 Januari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van di08.01
t/m di29.01
Nederland, - Nederland - Film
Movies that Matter on Tour: Styx

In januari draait de aangrijpende speelfilm STYX in verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. De film gaat over de veertigjarige Duitse Rike. Ze is een succesvolle dokter op de eerste hulp en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze haar lang gekoesterde droom te realiseren: in haar eentje de lange zeiltocht maken van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension. Haar droomvakantie wordt echter abrupt onderbroken als ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Terwijl hulp van de kustwacht uitblijft, staat Rike voor een levensbepalende keuze: helpen of afwachten? Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats.

moviesthatmatter oneworld

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

dinsdag29.01
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
promotie: De vele gedaanten van extreme armoede
Dinsdag 29 Januari 2019 14:00

Wat zijn de mechanismen die zorgen voor in- en exclusie van extreem arme mensen? Wat zijn de structurele oorzaken van extreme armoede. En hoe kunnen we extreme armoede definiëren? Anika Altaf wil bijdragen aan een beter begrip van extreme armoede. Hiertoe maakt zij een analyse van extreem arme mensen en de verscheidene dimensies – materieel, relationeel en cognitief – van hun welzijn. Ze bekijkt hoe extreem arme mensen worden uitgesloten of betrokken in ontwikkelingsinterventies. Ook onderzoekt zij welke lessen kunnen worden getrokken uit de discoursen en praktijken van ontwikkelingsorganisaties in Bangladesh, Benin en Ethiopië. Mw. A. Altaf: The Many Hidden Faces of Extreme Poverty: Inclusion and Exclusion of Extreme Poor People in Development Interventions in Bangladesh, Benin and Ethiopia. Promotor is prof. dr. A.J. Dietz (Universiteit Leiden). Copromotor is dr. N.R.M. Pouw.

uva

dinsdag29.01
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Leeskring: Die dao van Daan van der Walt
Dinsdag 29 Januari 2019 19:30

Arjan Krijgsman bespreekt Die dao van Daan van der Walt van L.G. du Plessisdao daan walt.  Toe Daan van der Walt, ’n eerstydse Kalahari-boer, ’n vertigo-aanval kry, laai sy vervreemde seun hom by ’n monnikeklooster in China af. Onder leiding van Meester Yang moet Daan tai chi doen in ’n poging om sy balans te herstel. Maar daar is ook iets anders wat aan Daan vreet, iets wat hy van sy hart móét afkry voor hy sy weg na die hiernamaals kan vind. Dalk is dit tyd dat hy aan Magrieta, sy oorlede vrou, skryf en sê dat hy haar liefgehad het. Aanmelden: bibliotheek@zuidafrikahuis.nl Toegang: € 2.50 Locatie: Studiezaal. Zaal open: 19:00 

zuidafrikahuis

Woensdag 30 Januari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

Donderdag 31 Januari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

donderdag31.01
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
ASCL Seminar Series: Before Johannesburg; a newly discovered Tswana city from around AD 1800
Donderdag 31 Januari 2019 15:30 - 17:00

Kweneng is a dense agglomeration of stone-walled structures in the western foothills of the Suikerbosrand massif, some 30 km south of Johannesburg. The hundreds of Molokwane-style homesteads, large livestock enclosures, monumental ash heaps, stone towers, and other impressive architectural features attest to the economic wealth and political importance of this pre-colonial city during its classic phase of occupation. The northern end of the city contains architecture of an older style, while a number of homesteads in the southern sector are built in late pre-colonial styles. It remains to be seen whether parts of Kweneng were still inhabited when the first European settlers reached this area in the mid-1800s. With a complete sequence from formation to collapse, the well-preserved ruins of Kweneng can shed light on the birth of urbanism in more distant times where the evidence might be considerably less intact. This seminar by Prof. Karim Sadr, University of the Witwatersrand, presents details of current research on Kweneng and introduces the settlement pattern and the principal features of this ancient city. Please register

ascleiden leidenuniv

Vrijdag 01 Februari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

Zaterdag 02 Februari

van wo23.01
t/m zo03.02
Nederland, Rotterdam - Rotterdam - Film
Afrikaanse films op IFFR 2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is er weer, alweer de 48e editie, met ook nu enkele films uit en over Afrika. Ook dit jaar weer veel films over Afrika, die elders zijn gemaakt. Een paar tips: - - 'Pequena África' of 'Klein Afrika' is een plaats van cultureel zwart verzet, tussen 1850 en 1920 bewoond door bevrijde Braziliaanse slaven, en waar ook de samba is geboren. - Freedom of Movement: In de olympische marathon in Rome in 1960 won de Ethiopiër Abebe Bikila op blote voeten Afrika's eerste gouden medaille. Hij werd daarmee een sportlegende en een symbool van Afrika dat zich bevrijdde van het kolonialisme. - Sisters of Wilderness: Het wildpark iMfolozi in KwaZulu Natal is het oudste natuurpark in Afrika. Vijf jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen trekken onder leiding van drie gidsen het gebied in; een eerste kennismaking met de wildernis. - This Country is Lonely: RATGIRL is de digitale avatar van kunstenares Jazzard Jaslyn. In Instagramverhalen ensceneert ze de vernederende situaties waarmee mensen in Zuid-Afrika na de apartheid nog altijd te maken hebben. Maar this country is lonely richt zich vooral op het ontmenselijkende en vervlakkende effect van sociale media op ons begrip van complexe humanitaire crises. Lees ook het interview: Wanuri Kahiu over Rafiki

iffr

van za26.01
t/m za23.02
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Alex Mawimbi (Kenia): Self-Referential - Solo exhibition

Opening Sa 26 jan 16.00-18.00 by Pauline Burmann (chair Thami Mnyele foundation, curator). Alex Mawimbi will present the performance 'On the Masaii Market and Ambivalence'. Gallery SANAA is proud to present the first solo exhibition of Alex Mawimbi in the Netherlands. Alex Mawimbi will show several series of drawings in this exhibition: Drawings with African Objects, Peacock drawings, and Tree drawings series. The title of the solo is Self-Referential "'I have chosen this because my drawings are self-referential and although I am a black, African female artist, I find myself akin to the minimalist movement of the 1960's, which was largely self-referential."  Mawimbi will also show sculptures for the first time. Furthermore the vidoes 'On fait ensemble' and 'The Warrior' will be screened.

galeriesanaa

van za26.01
t/m zo31.03
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum