Agenda 13 - 19 Oktober 2019
Zondag 13 Oktober
Afrovibes Festival 2019
Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen
Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt. Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.
concert: Toko Telo (Madagaskar)
Het powertrio Toko Telo uit Madagaskar herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waaronder de traditionele stijlen tsapiky, jihe en beko, op een inventieve en virtuoze wijze en weten het geheel toch luchtig en dansbaar te houden. Monika Njava is de zangeres van het trio en speelt percussie. In Madagaskar heeft ze de status van nationale diva weten te bereiken door haar bijzondere verschijning en prachtige stem. De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. De talentvolle Joël Rabesolo, is een van de meest creatieve opkomende gitaristen van zijn generatie en brengt met zijn eigen sound een interessante twist in het geheel !
Maandag 14 Oktober
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
PhD defence: Collective Memory, Inter-ethnic interactions: the Politics of Becoming and Being ‘Sabaot’ in Kenya
Maandag 14 Oktober 2019 16:00
On 14 October 2019, Bramwel Namtala Matui will defend his PhD thesis on 'Collective Memory, Inter-ethnic interactions: the Politics of Becoming and Being ‘Sabaot’ in Kenya'. In his thesis, Bramwel sheds light on the role of collective memory in underpinning ‘Sabaot’ politics of identity in three recent time periods: 1944-1963, 1964-2008 and 2008-2018. Each of these three periods is examined from a constructivist perspective, in order to acquire better understanding of who the Sabaot are. Organisation: International Institute of Social Studies. Room: Aula B, Location: International Institute of Social Studies. Spoken Language: English
Dinsdag 15 Oktober
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu
A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden
PhD defence: Innovating service delivery and aligning with the State: The co-creation of scaling mechanisms for cocoa extension in Africa
Dinsdag 15 Oktober 2019 13:30 - 15:00
PhD candidate: mr. drs S (Sander) Muilerman. Promotor: prof.dr.ir. C (Cees) Leeuwis. Co-promotor: dr.ir. SR (Sietze) Vellema & prof. dr AJ Dietz. Organisation: Wageningen University, Knowledge Technology and Innovation, Wageningen School of Social Sciences (WASS)
ADE: Bunny Chow - Bringing you THE electronic sound of South-Africa!
Dinsdag 15 Oktober 2019 22:00
De nieuwste electronische sound van Zuid-Afrika is de Europese club scene aan het veroveren en in de voorhoede daarvan staat DJ LAG. LAG is een van de pioniers van de uit 'Durban' (Zuid-Afrika) afkomstige sound GQOM. Hij begon zijn carrière onder de Label/Platform GQOM OH! en heeft zich ontwikkeld tot het punt dat zelfs Beyoncé hem op haar Lion King album moest hebben. Dinsdag 15 oktober staat hij zij aan zij met o.a. WaxFiend (Encore/Jamrock) en Ricks (Afrolojses) die als eerbetoon aan LAG zijn legacy en ambassadeurschap van deze sound, hun GQOM vibe gaan laten horen en voelen.
Woensdag 16 Oktober
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
Good Hope - South African Road Trip
Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.
southafricanroadtrip speellijst
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu
A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden
Pat Thomas & Kwashibu Area Band
Woensdag 16 Oktober 2019 20:30
Pat Thomas wordt ook wel “The Golden Voice of Africa” genoemd en is één van de grootheden uit de high life muziekstijl, waarbij traditionele Afrikaanse muziek aangevuld wordt met westerse instrumenten en arrangementen. Pat Thomas is één van de grote wereldsterren van de highlife en is één van Ghana’s populairste zangers. De muziekstijl bloeide in het westen in de jaren ’70 op, en wordt tegenwoordig veel gesampled door DJ’s. In 2015 kwam Pat Thomas terug met zijn gelijknamige album met de indrukwekkende Kwashibu Area Band. Verwacht een avond vol dampende highlife, stomende afrobeat en funk!
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm
Donderdag 17 Oktober
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise
In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
Good Hope - South African Road Trip
Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.
southafricanroadtrip speellijst
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu
A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm
Vrijdag 18 Oktober
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise
In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
Good Hope - South African Road Trip
Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.
southafricanroadtrip speellijst
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu
A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm
Zaterdag 19 Oktober
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise
In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika
Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films
Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us
Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.
Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.
Fashion Cities Africa
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
Good Hope - South African Road Trip
Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.
southafricanroadtrip speellijst
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer
Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors.
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu
A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden
Felabration ADE: Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band, Onipa
Zaterdag 19 Oktober 2019 19:30
Wereldwijd vinden rondom Fela Kuti's geboortedag feesten plaats ter ere van de 'Godfather of Afrobeat'. Felabration in Amsterdam als onderdeel van ADE viert African Dance Music, verwacht veel traditionele afrobeat, highlife/disco en underground dance. Live: Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Onipa. Dele Sosimi is een van de absolute spilfiguren van de afrobeat. De Nigeriaanse muzikant was zeven jaar lang bandleider, arrangeur en toetsenist bij de legendarische Fela Kuti en daarna jarenlang bij diens zoon Femi. In 1995 verhuisde Dele Sosimi naar London, waar hij zijn afrobeat-kennis deelde met talloze musici en leerlingen. De Ghanese Pat Thomas is één van de grootheden uit de highlife-muziek van de jaren 70 en 80, waarbij traditionele Afrikaanse muziek gemixt wordt met elementen uit de westerse sound zoals swing en jazz. Het resultaat is zeer dansbaar: funky orgelpartijen, ronkende gitaarrifs, bas-discolijntjes en een ongekende groove. Met zijn Kwashibu Area Band is Pat Thomas trouwens in goed gezelschap. Onipa brengt rauwe afro grooves, electronica, afrofuturisme en een ongekende energie naar het podium. Onipa betekent ‘mens’ in Akan, de antieke taal van het Ashanti-volk uit Ghana. Het is een boodschap van verbinding via samenwerking: van Ghana naar London en van voorvaders naar kinderen.
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019
This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm