Agenda 27 Oktober - 02 November 2019

Zondag 27 Oktober

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van di15.10
t/m zo27.10
Nederland, - Nederland - Muziek
tour: Moholo-Mlangeni-Yenana-Van Kemenade-Boudesteijn-Verploegen-Mahieu

A new Dutch/South African collaboration with young trumpeter Mandla Mlangeni, SA pianist Andile Yenana, legendary SA drummer Louis Moholo, Van Kemenade and his quartet Three Horns And A Bass (Verploegen-Boudesteijn-Mahieu). On tour between october 15 and october 30 in 2019. Amongst others in Paradox (Tilburg), Tivoli/Vredenburg (Utrecht), Edam, Nijmegen, Leeuwarden

meerinfo

zondag27.10
BE, Leuven - Het Depot - Muziek
Tinariwen
Zondag 27 Oktober 2019 20:00

Tinariwen komt uit de Sahara tevoorschijn met een magische wervelwind van Malinese blues en rock. Als een sluimerende storm betoverde de band de oren van artiesten als Coldplay, Thom Yorke, Brian Eno en The Rolling Stones. Tinariwen is een groep Toearegmuzikanten (een nomadenvolk uit Afrika). Verdreven uit hun nomadenbestaan zingen ze over politieke bewustwording, onderdrukking en vrijheid. Met traditionele Afrikaanse en elektrische Westerse instrumenten speelt de band hypnotiserende muziek, alsof Keith Richards, Santana en John Lee Hooker samen met leden van Primal Scream en The Grateful Dead in de woestijn zijn gestrand. Het publiek liep dit jaar weg met het zevende album 'Elwan', waarop ook gastbijdrages van onder anderen Mark Lanegan, Matt Sweeney en Kurt Vile te horen zijn.

hetdepot

 

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace

Maandag 28 Oktober

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

maandag28.10
Nederland, Amsterdam - Aula Vrije Universiteit - Lezing en debat
PhD: Inclusive employment: understanding the barriers to and facilitators of employment for persons with mental disability in East Africa
Maandag 28 Oktober 2019 11:45

Promovendus: I.D. Ebuenyi. Titel proefschrift: Inclusive employment: understanding the barriers to and facilitators of employment for persons with mental disability in East Africa. Promotor: prof.dr. J.G.F. Bunders-Aelen, dr. B.J. Regeer, dr. M. Guxens. Onderdeel Faculteit der Bètawetenschappen. Categorie Aard- en levenswetenschappen

vu

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace

Dinsdag 29 Oktober

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

dinsdag29.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
concert Odunsi (The Engine) wordt verplaatst naar 2020

Let op: dit concert wordt verplaatst naar een nieuwe datum in 2020. Het concert van dinsdag 29 oktober wordt uitgesteld. Reeds gekochte tickets blijven geldig of kunnen worden geretourneerd bij Ticketmaster of Paylogic. Zie voor meer informatie: http://paradi.so/Ticketinfo. Odunsi (The Engine) is een 22-jarige Nigeriaanse zanger, songwriter en producer. Zijn solocarrière begon in 2016 en in dat jaar bracht hij zijn debuut-EP 'Time of Our Lives' uit. Hij maakt r&b met afrobeat invloeden en grijpt zo nu en dan terug naar de jaren '80. Niet alleen in zijn muziek, maar ook in zijn videoclips brengt hij een kleurrijke wereld tot leven. In april 2017 ging Odunsi de samenwerking aan met landgenoot Nonso Amadi om aan een gezamenlijk EP  te produceren. Het gezamenlijke project vormde de aanloop naar zijn eigen debuutalbum, dat vervolgens in 2018 verscheen. Op dat album staan maar liefst 14 nummers - het meest complete werk van Odunsi tot nu toe.

paradiso

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace

Woensdag 30 Oktober

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van wo30.10
t/m do02.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition: 50 year old Nigerian artworks come to Leiden

Aart Rietveld arrived in Nigeria in the early 1970s to work as a history teacher in the village Toro. There, selected boys followed a five-year course to become a schoolmaster. They resided in the Teacher’s College and when lessons were over they spent time playing football and doing athletics. There were also a Fellowship of Christian Students and a Muslim Students’ Union. At the end of 1971, Rietveld made a surprising discovery. Behind an old door he found a stash of artworks painted by ex-students. The school principal told him: “Do with the papers whatever you want,” so when it was time to return to the Netherlands, he took the paintings with him. And now they can be seen in Leiden. The works feature painted huts and the life of working mothers, e.g. a group of women going about their business, with two small men walking behind them, a painting of a beautiful lady, ready to go shopping. The largest painting is a portrait of Yakubu Gowon, the head of state during the Nigerian-Biafran civil war (1967-1970). Alongside the paintings, a series of photographs of students, teachers, and their work inside and outside the classroom are on display. Other themes include life at Toro, festivals in Jos and Bauchi, life in small villages, farmers and cattle, a truck accident and the 1973 Pan African Games. In sum, this exhibition provides a glimpse of life in this particular part of Nigeria between 1970 and 1973.

ascleiden

woensdag30.10
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Weather and crop dynamics in a complex terrain, the Gamo Highlands - Ethiopia: Towards a high-resolution and model-observation based approach
Woensdag 30 Oktober 2019 16:00 - 17:30

PhD candidate: TT (Thomas) Minda MSc. Promotor: prof.dr. J (Jordi) Vila-Guerau de Arellano & prof.dr.ir. PC (Paul) Struik. Co-promotor: dr.ir. MK (Michiel) van der Molen. Organisation: Wageningen University, Meteorology and Air Quality

more info

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace

Donderdag 31 Oktober

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van wo30.10
t/m do02.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition: 50 year old Nigerian artworks come to Leiden

Aart Rietveld arrived in Nigeria in the early 1970s to work as a history teacher in the village Toro. There, selected boys followed a five-year course to become a schoolmaster. They resided in the Teacher’s College and when lessons were over they spent time playing football and doing athletics. There were also a Fellowship of Christian Students and a Muslim Students’ Union. At the end of 1971, Rietveld made a surprising discovery. Behind an old door he found a stash of artworks painted by ex-students. The school principal told him: “Do with the papers whatever you want,” so when it was time to return to the Netherlands, he took the paintings with him. And now they can be seen in Leiden. The works feature painted huts and the life of working mothers, e.g. a group of women going about their business, with two small men walking behind them, a painting of a beautiful lady, ready to go shopping. The largest painting is a portrait of Yakubu Gowon, the head of state during the Nigerian-Biafran civil war (1967-1970). Alongside the paintings, a series of photographs of students, teachers, and their work inside and outside the classroom are on display. Other themes include life at Toro, festivals in Jos and Bauchi, life in small villages, farmers and cattle, a truck accident and the 1973 Pan African Games. In sum, this exhibition provides a glimpse of life in this particular part of Nigeria between 1970 and 1973.

ascleiden

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace

Vrijdag 01 November

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van wo30.10
t/m do02.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition: 50 year old Nigerian artworks come to Leiden

Aart Rietveld arrived in Nigeria in the early 1970s to work as a history teacher in the village Toro. There, selected boys followed a five-year course to become a schoolmaster. They resided in the Teacher’s College and when lessons were over they spent time playing football and doing athletics. There were also a Fellowship of Christian Students and a Muslim Students’ Union. At the end of 1971, Rietveld made a surprising discovery. Behind an old door he found a stash of artworks painted by ex-students. The school principal told him: “Do with the papers whatever you want,” so when it was time to return to the Netherlands, he took the paintings with him. And now they can be seen in Leiden. The works feature painted huts and the life of working mothers, e.g. a group of women going about their business, with two small men walking behind them, a painting of a beautiful lady, ready to go shopping. The largest painting is a portrait of Yakubu Gowon, the head of state during the Nigerian-Biafran civil war (1967-1970). Alongside the paintings, a series of photographs of students, teachers, and their work inside and outside the classroom are on display. Other themes include life at Toro, festivals in Jos and Bauchi, life in small villages, farmers and cattle, a truck accident and the 1973 Pan African Games. In sum, this exhibition provides a glimpse of life in this particular part of Nigeria between 1970 and 1973.

ascleiden

vrijdag01.11
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Les Filles de Illighadad - CANCELLED
Vrijdag 01 November 2019 21:00 - 23:15

Dit concert is geannuleerd wegens het niet verkrijgen van de benodigde visa voor de musici. Er wordt voor een vervangende datum gezocht.  Na het uitverkochte zinderderende concert van Les Filles de Illighadad tijdens Minimal Music Festival 2019, komt de groep terug voor een intiem concert in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw. Les Filles de Illighadad maken 'future Tuareg music', muziek om in trance te raken. Met traditionele percussie-instrumenten en elektrische gitaren, brengen ze de oude muziek naar het moderne tijdperk. Puttend uit de tende-traditie, de vergeten inspiratie van Tuareg-muziek, blazen Fatou Seidi Ghali en Les Filles het genre nieuw leven in. Hypnotische gitaarriffs, stuwende ritmes en polyfoon (meerstemmig) resonerende vocalen creëren een geluid dat zowel tijdloos als hypnotisch is. Een band als geen ander, die het publiek in trance brengt, waar ze ook spelen.

muziekgebouwaanhetij

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace

Zaterdag 02 November

van do17.10
t/m wo06.11
Nederland, - Nederland - Film
A Fool’s ParadiseA Fool’s Paradise

In de roadmovie A Fool’s Paradise maakt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel ‘thuis’ zal voelen in haar eigen land. Ze treedt in de voetsporen van de Nederlandse kolonisten en reist door het onbekende. Een route van zo’n 1.800 kilometer door adembenemende landschappen van Kaapstad naar Amsterdam, vlakbij de grens met Mozambique. Ze bezoekt plaatsen die haar en ons bekend in de oren klinken, maar waar ze nooit eerder was: Haarlem, Middelburg, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam. Ze is getuige van armoede, werkloosheid, xenofobie, criminaliteit en corruptie. Saskia herinnert zich Zuid-Afrika vooral als een vakantieland. Dat zij gescheiden van de 'anderen' leefde, voelde voor haar destijds heel normaal. In haar omgeving stelde niemand daar vragen bij. Heeft die jeugd onder Apartheid haar tot een racist gemaakt? Na de eerste democratische verkiezingen in 1994 is er veel ten goede veranderd. Toch worstelen velen, ook Saskia, met de schaamte. Maar ook met hoop en vrees voor een onzekere toekomst.

filmladder amstelfilm
 

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo16.10
t/m vr13.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Good Hope - South African Road Trip

Een swingende en uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis. Gelukkig komt ook deze winter South African Road Trip de Nederlandse theaters verwarmen. Met vrolijke songs, kwetsbare nummers, harmonieuze samenzang en opzwepende dans en muziek. Gebracht door de talentvolle mannen van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen én Zuid-Afrikaanse muzikanten. Oogstrelende kostuums en een prachtig videodecor, met mini docu’s over het dagelijkse leven van de koorleden, maken het plaatje compleet. Bijzonder zijn de indringende, persoonlijke verhalen van de koorleden. Zij vertellen openhartig over hun leven in de township, een leven dat zo anders is maar toch ook zoveel overeenkomsten vertoont met dat van ons. Geboorte, liefde, dood: we maken het allemaal mee. Plezier, verdriet, hoop: het zijn universele gevoelens. Maar waar hoop je op als het perspectief op echte vooruitgang in je township klein is? Ubuntu, ‘ik ben omdat wij zijn’, is het credo dat de cast uitdraagt, een Afrikaanse Xhosa-levenswijze die ervan uitgaat dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.

southafricanroadtrip speellijst

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van wo30.10
t/m do02.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition: 50 year old Nigerian artworks come to Leiden

Aart Rietveld arrived in Nigeria in the early 1970s to work as a history teacher in the village Toro. There, selected boys followed a five-year course to become a schoolmaster. They resided in the Teacher’s College and when lessons were over they spent time playing football and doing athletics. There were also a Fellowship of Christian Students and a Muslim Students’ Union. At the end of 1971, Rietveld made a surprising discovery. Behind an old door he found a stash of artworks painted by ex-students. The school principal told him: “Do with the papers whatever you want,” so when it was time to return to the Netherlands, he took the paintings with him. And now they can be seen in Leiden. The works feature painted huts and the life of working mothers, e.g. a group of women going about their business, with two small men walking behind them, a painting of a beautiful lady, ready to go shopping. The largest painting is a portrait of Yakubu Gowon, the head of state during the Nigerian-Biafran civil war (1967-1970). Alongside the paintings, a series of photographs of students, teachers, and their work inside and outside the classroom are on display. Other themes include life at Toro, festivals in Jos and Bauchi, life in small villages, farmers and cattle, a truck accident and the 1973 Pan African Games. In sum, this exhibition provides a glimpse of life in this particular part of Nigeria between 1970 and 1973.

ascleiden

zaterdag02.11
Nederland, Amsterdam - Aula Vrije Universiteit - Lezing en debat
PhD: In search of repair: critical white responses to whiteness as a theological problem – a South African contribution
Zaterdag 02 November 2019 09:45

Titel: In search of repair: critical white responses to whiteness as a theological problem – a South African contribution. Promovendus: G. van Wyngaard. Promotor: prof.dr. E.A.J.G. van der Borght, prof.dr. R. Tshaka. Onderdeel: Faculteit Religie en Theologie. Categorie Theologie

vu

zaterdag02.11
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
concert Habib Koité & Bamada (Mali)
Zaterdag 02 November 2019 20:30

De Malinese gitarist en zanger Habib Koité is één van Afrika's meest erkende muzikanten. Hij groeide op in een grote muzikale familie en leerde de traditionele muziek kennen door zijn zingende moeder te begeleiden. In 1988 richtte hij zijn eigen band Bamada op, met muzikanten die hij al kent sinds zijn kindertijd.  Misschien wel de grootste sleutel tot zijn succes is Habib Koité's toewijding als live muzikant. Sinds 1994 tourt hij met Bamada de wereld rond en samen speelden ze al meer dan 1500 shows. Muzikaal blijft Habib Koité verrassen door verschillende Malinese muziekstijlen samen te brengen tot een nieuw en eigen geluid. Zonder zijn roots te verloochenen, speelt hij ook met invloeden uit de westerse rock- en folkmuziek. Rolling Stone noemde Habib Koité ooit 'Mali's grootste ster' en Bonnie Rait vergeleek hem met Jimmie Hendrix en Stevie Ray Vaughn. Het mag duidelijk zijn: Habib Koité & Bamada bieden het beste wat live muziek te bieden heeft!

lantarenvenster habibkoite

zaterdag02.11
Nederland, Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht - Dans en theater
Spring in Autumn: Chombotrope
Zaterdag 02 November 2019 21:00

“Een modeconcert dat als een natuurkracht op het publiek af komt” schrijft de Duitse krant Westdeutsche Zeitung over Chombotrope, een samenwerking van het Keniaanse Jitta Collective en de Keulse choreografe Stephanie Thiersch. Dit Afrikaans-Europese team vraagt: “Wat is de outfit van de toekomst?” en laat ons stilstaan bij de van eerdere generaties geërfde culturele toe-eigening. Op speelse, subversieve wijze kantelt ons perspectief in Chombotrope, dat vogue en dans verbindt met rap, drums en turntables. Traditie en cultureel roofgedrag krijgen een twist, waardoor nieuwe verhalen ontstaan en leidt tot een fascinerende, inspirerende mix van futuristische identiteiten. Chombotrope is een surrealistisch en rauw fashion concert dat ons met opzettelijke vrolijkheid overweldigt. Politiek doordacht en geweldig om te zien.

springutrecht

van wo16.10
t/m do19.12
Verenigde Staten, Brooklyn, New York - Barbes New York - Muziek
The Mandingo Ambassadors - Music from Guinea
Woensdag 16 Oktober 2019 22:00
t/m Donderdag 19 December 2019

This legendary band was formed in the late 1960's by guitarist Mamady "Djelike" Kouyate and singer Emile Soumah. They made some of the most beloved music of their generation. Now based in New York, Mamady Kouyate has decided to revive The Ambassadors. Every Wednesday night. Mamady Kouyate will be absent for another two weeks. In his stead, his bandmates are showcasing some of their own projects.10:00pm  

barbes mandingoambassadorsatmyspace