Agenda 06 - 12 Oktober 2019

Zondag 06 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van za05.10
t/m zo06.10
Nederland, - Nederland - Muziek
concert Eric Bibb - Global Griot

Eric Bibb komt, met band, terug naar LantarenVenster om de muziek van zijn prachtige album Global Griot te presenteren. Het lijkt erop dat Eric de perfecte formule heeft gevonden voor zijn muziek, waarbij hij zijn eigen groovy hedendaagse blues mengt met zijn Afrikaanse roots, met een vleugje reggae en een portie gospel. De zoon van folkzanger Leon Bibb werd al van jongs af aan door muzikanten omringd. Pete Seeger, Paul Robeson en Bob Dylan behoorden tot de vriendenkring van zijn ouders. Van die laatste beroemde liedjesschrijver herinnert Bibb zich het volgende advies: “Hou het simpel en laat alle franje maar weg”. Bibb is een veelzijdige gitarist en een uitstekende zanger bij wie de rootsmuziek in goede handen is. Hij is een onvermoeibare ambassadeur van de akoestische blues en noemt zichzelf: “a fingerpickin’ troubadour.” Over zijn nieuwe album Global Griot zegt hij: “two words that describe many of my friends and myself, as well. Connecting to the West African tradition of storytelling & oral history through music, this album features brothers & sisters from around the globe – serving the listener a tasty gumbo, spiced with hope for these challenging times.” In Lantaren-Venster (Rotterdam) en De Flux in Zaandam

lantarenvenster deflux ericbibb

 

van vr04.10
t/m zo06.10
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
iAfrica Film Festival

Tijdens het iAfrica Film Festival van vrijdag 4 t/m zondag 6 oktober kun je genieten van een boordevol filmprogramma met filmtalent van het Afrikaanse continent. Met muziek, nagesprekken en veel meer!  Den Haag heeft een prachtig filmfestival in haar midden, het iAfrica Film Festival (iAFF). Een specifiek festival dat een platform creëert voor Afrikaanse filmmakers. Het publiek werpt een blik door de lens van de filmmakers op diverse Afrikaanse landen, Afrikaanse maatschappijen en Afrikaanse culturen. Is dit filmfestival een nieuw geluid uit de Afrikaanse filmwereld?  Het programma met korte films, animatie, documentaire en diverse speelfilms biedt je een verscheidenheid aan filmtalent van het Afrikaanse continent. Hiernaast kun je ook genieten van live muziek!

iafricafilmfestival filmhuisdenhaag afrovibes

zondag06.10
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Richard Bona & Alfredo Rodríguez
Zondag 06 Oktober 2019 20:30

Richard Bona is in zijn eentje al in staat om elk podium te vullen met zijn uitstraling én zijn weelderige versmelting van basgitaar en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal. Nu vormt hij een duo met Alfredo Rodríguez, de ‘Cubaanse pianowonderboy’ (de Volkskrant), die ontdekt werd door Quincy Jones. Met adembenemende virtuositeit onthullen zij de innige band tussen Afrikaanse en Cubaanse muziek. Met zijn schijnbaar moeiteloze mix van stem en watervlugge bas werd Richard Bona vaak vergeleken met zijn grote voorbeeld Jaco Pastorius. Na samenwerking met jazzhelden Pat Metheny en Joe Zawinul vond hij zijn eigen weg en ontdekte hij Afro-Cubaanse muziek. In Alfredo Rodríguez vond hij de gedroomde partner, een pianist en arrangeur die zich elke soort muziek kan laten vlammen.

bimhuis

Maandag 07 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van ma07.10
t/m za12.10
Zuid-Afrika, Durban - Durban - Literatuur
Poetry Africa 2019

POETRY AFRICA 2019, offers a rare moment of bringing together dissident and challenging spoken word artists to celebrate a community of like-minded alternate thinkers who remind us all of the power of the pen and the word as weapons for change. We celebrate the sixteen poets who will be joining us and who will spend a busy 7 days in Durban in a series of readings, performances and a full range of workshops and forums, which engage a broad spectrum of community: from our own UKZN students, schools and KZN rural and urban communities. As Durban is also the UNESCO City of Literature, POETRY AFRICA 2019, continues its legacy of opening the doors of learning, culture and artistic expression to all. For 2019, amongst a range of globally recognised poets, we are especially pleased to welcome a very strong African contingent – 80% of our poets are African. At a time in South Africa’s on-going and more recent shameful xenophobia attacks against foreign nationals  – fellow Africans – we specifically dedicate POETRY AFRICA 2019 to the on-going belief that our poetic voice – our words – and all our art, is the very fabric of healing and of shifting mind-sets. POETRY AFRICA 2019 heralds the start of a long-term relationship with Nigeria as we begin an extensive exchange programme that links poets from West and South Africa.

poetryafrica artslink

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

Dinsdag 08 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van ma07.10
t/m za12.10
Zuid-Afrika, Durban - Durban - Literatuur
Poetry Africa 2019

POETRY AFRICA 2019, offers a rare moment of bringing together dissident and challenging spoken word artists to celebrate a community of like-minded alternate thinkers who remind us all of the power of the pen and the word as weapons for change. We celebrate the sixteen poets who will be joining us and who will spend a busy 7 days in Durban in a series of readings, performances and a full range of workshops and forums, which engage a broad spectrum of community: from our own UKZN students, schools and KZN rural and urban communities. As Durban is also the UNESCO City of Literature, POETRY AFRICA 2019, continues its legacy of opening the doors of learning, culture and artistic expression to all. For 2019, amongst a range of globally recognised poets, we are especially pleased to welcome a very strong African contingent – 80% of our poets are African. At a time in South Africa’s on-going and more recent shameful xenophobia attacks against foreign nationals  – fellow Africans – we specifically dedicate POETRY AFRICA 2019 to the on-going belief that our poetic voice – our words – and all our art, is the very fabric of healing and of shifting mind-sets. POETRY AFRICA 2019 heralds the start of a long-term relationship with Nigeria as we begin an extensive exchange programme that links poets from West and South Africa.

poetryafrica artslink

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

Woensdag 09 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van ma07.10
t/m za12.10
Zuid-Afrika, Durban - Durban - Literatuur
Poetry Africa 2019

POETRY AFRICA 2019, offers a rare moment of bringing together dissident and challenging spoken word artists to celebrate a community of like-minded alternate thinkers who remind us all of the power of the pen and the word as weapons for change. We celebrate the sixteen poets who will be joining us and who will spend a busy 7 days in Durban in a series of readings, performances and a full range of workshops and forums, which engage a broad spectrum of community: from our own UKZN students, schools and KZN rural and urban communities. As Durban is also the UNESCO City of Literature, POETRY AFRICA 2019, continues its legacy of opening the doors of learning, culture and artistic expression to all. For 2019, amongst a range of globally recognised poets, we are especially pleased to welcome a very strong African contingent – 80% of our poets are African. At a time in South Africa’s on-going and more recent shameful xenophobia attacks against foreign nationals  – fellow Africans – we specifically dedicate POETRY AFRICA 2019 to the on-going belief that our poetic voice – our words – and all our art, is the very fabric of healing and of shifting mind-sets. POETRY AFRICA 2019 heralds the start of a long-term relationship with Nigeria as we begin an extensive exchange programme that links poets from West and South Africa.

poetryafrica artslink

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van wo09.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Muziek
concert: Toko Telo (Madagaskar)

Het powertrio Toko Telo uit Madagaskar herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waaronder de traditionele stijlen tsapiky, jihe en beko, op een inventieve en virtuoze wijze en weten het geheel toch luchtig en dansbaar te houden. Monika Njava is de zangeres van het trio en speelt percussie. In Madagaskar heeft ze de status van nationale diva weten te bereiken door haar bijzondere verschijning en prachtige stem. De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. De talentvolle Joël Rabesolo, is een van de meest creatieve opkomende gitaristen van zijn generatie en brengt met zijn eigen sound een interessante twist in het geheel !

theaterstilburg parkstadlimburgtheaters

Donderdag 10 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van ma07.10
t/m za12.10
Zuid-Afrika, Durban - Durban - Literatuur
Poetry Africa 2019

POETRY AFRICA 2019, offers a rare moment of bringing together dissident and challenging spoken word artists to celebrate a community of like-minded alternate thinkers who remind us all of the power of the pen and the word as weapons for change. We celebrate the sixteen poets who will be joining us and who will spend a busy 7 days in Durban in a series of readings, performances and a full range of workshops and forums, which engage a broad spectrum of community: from our own UKZN students, schools and KZN rural and urban communities. As Durban is also the UNESCO City of Literature, POETRY AFRICA 2019, continues its legacy of opening the doors of learning, culture and artistic expression to all. For 2019, amongst a range of globally recognised poets, we are especially pleased to welcome a very strong African contingent – 80% of our poets are African. At a time in South Africa’s on-going and more recent shameful xenophobia attacks against foreign nationals  – fellow Africans – we specifically dedicate POETRY AFRICA 2019 to the on-going belief that our poetic voice – our words – and all our art, is the very fabric of healing and of shifting mind-sets. POETRY AFRICA 2019 heralds the start of a long-term relationship with Nigeria as we begin an extensive exchange programme that links poets from West and South Africa.

poetryafrica artslink

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van wo09.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Muziek
concert: Toko Telo (Madagaskar)

Het powertrio Toko Telo uit Madagaskar herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waaronder de traditionele stijlen tsapiky, jihe en beko, op een inventieve en virtuoze wijze en weten het geheel toch luchtig en dansbaar te houden. Monika Njava is de zangeres van het trio en speelt percussie. In Madagaskar heeft ze de status van nationale diva weten te bereiken door haar bijzondere verschijning en prachtige stem. De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. De talentvolle Joël Rabesolo, is een van de meest creatieve opkomende gitaristen van zijn generatie en brengt met zijn eigen sound een interessante twist in het geheel !

theaterstilburg parkstadlimburgtheaters

donderdag10.10
Nederland, Leiden - Universiteit Leiden - Lezing en debat
Seminar: The Reopened AfricaMuseum Tervuren
Donderdag 10 Oktober 2019 15:30 - 17:00


The Royal Museum for Central Africa in Tervuren is known as one of the most beautiful and impressive Africa museums in the world. In December 2018, the completely renovated museum reopened its doors. Bambi Ceuppens played a crucial role in the intense renovation and the development of the new displays between 2008 and 2018. She will tell how the old museum has transformed itself into a modern museum about contemporary Africa, while looking back critically at the colonial past. Speaker: Bambi Ceuppens, Royal Museum for Central Africa Tervuren. Bambi Ceuppens received her PhD in Social Anthropology from the University of St Andrews. She has taught at the Universities of Edinburgh, Manchester and St Andrews and was a postdoctoral researcher at Ghent University and the Catholic University of Leuven. Currently a senior researcher and curator at the Royal Museum for Central Africa, Bambi Ceuppens’s research focuses on the colonial history that the Congo and Belgium share, Congolese arts and cultures, Congolese in Belgium, museum representations of Africa(ns) and autochthony. Please register

ascleiden

donderdag10.10
NL, Amsterdam - ZAM - Evenement
Studio ZAM - Meet the artist: Raymond Dakoua
Donderdag 10 Oktober 2019 17:00 - 19:00

The Ivorian documentary photographer Raymond Dakoua will visit Studio ZAM to talk about and show some of his work, including a sneak preview of his latest project. In 2017, ZAM magazine featured Dakoua's series on LGBTI communities in Mozambique and Ivory Coast in its Photo Edition. Dakoua, who has lived in Brussels for the past two decades, works in many different countries, among others Ivory Coast, Morocco, Kosovo, Italy and Belgium. His images, addressing social issues, shot in black and white and in colour, show a strong engagement with the people he works with and is deeply personal. You are most welcome to join us at Studio ZAM. The conversation will be in English and French. RSVP: info@zammagazine.com Please use Meet Dakoua as the subject line.

 

zam

Vrijdag 11 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van ma07.10
t/m za12.10
Zuid-Afrika, Durban - Durban - Literatuur
Poetry Africa 2019

POETRY AFRICA 2019, offers a rare moment of bringing together dissident and challenging spoken word artists to celebrate a community of like-minded alternate thinkers who remind us all of the power of the pen and the word as weapons for change. We celebrate the sixteen poets who will be joining us and who will spend a busy 7 days in Durban in a series of readings, performances and a full range of workshops and forums, which engage a broad spectrum of community: from our own UKZN students, schools and KZN rural and urban communities. As Durban is also the UNESCO City of Literature, POETRY AFRICA 2019, continues its legacy of opening the doors of learning, culture and artistic expression to all. For 2019, amongst a range of globally recognised poets, we are especially pleased to welcome a very strong African contingent – 80% of our poets are African. At a time in South Africa’s on-going and more recent shameful xenophobia attacks against foreign nationals  – fellow Africans – we specifically dedicate POETRY AFRICA 2019 to the on-going belief that our poetic voice – our words – and all our art, is the very fabric of healing and of shifting mind-sets. POETRY AFRICA 2019 heralds the start of a long-term relationship with Nigeria as we begin an extensive exchange programme that links poets from West and South Africa.

poetryafrica artslink

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van wo09.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Muziek
concert: Toko Telo (Madagaskar)

Het powertrio Toko Telo uit Madagaskar herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waaronder de traditionele stijlen tsapiky, jihe en beko, op een inventieve en virtuoze wijze en weten het geheel toch luchtig en dansbaar te houden. Monika Njava is de zangeres van het trio en speelt percussie. In Madagaskar heeft ze de status van nationale diva weten te bereiken door haar bijzondere verschijning en prachtige stem. De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. De talentvolle Joël Rabesolo, is een van de meest creatieve opkomende gitaristen van zijn generatie en brengt met zijn eigen sound een interessante twist in het geheel !

theaterstilburg parkstadlimburgtheaters

vrijdag11.10
Nederland, Amsterdam - Pakhuis De Zwijger - Evenement
Partos Innovation Festival 2019
Vrijdag 11 Oktober 2019 09:00 - 18:00

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam draait het op 11 oktober om inclusie en innovatie in ontwikkelingssamenwerking. Het Partos Innovation Festival is een feestelijke mix van inspiratie en inhoud, doen en luisteren, maar ook het opdoen van nieuwe skills en inzichten. Met diverse tedtalks van o.a. Hamzat Lawal, een activist uit Nigeria, over grassroots bewegingen en de campagne ‘follow the money’, Yetnebersh Nigussie, een advocaat uit Ethiopië, over ‘gender & disability rights’ en Eliot Higgens van Bellingcat over online onderzoek o.a. over MH17 en accountability. Kom voor inspirerende sessies over inclusive business, system change, digitalisering en inclusieve storytelling. Ervaar de toekomst van innovatie in de Innovation Room, speel de Integrity Game en stel je vragen aan diverse experts op de Exhibition Market. Er komen bijzondere initiatieven vanuit de hele wereld om te strijden voor de Awards. Kortom: dompel je onder in een internationaal programma vol inspirerende workshops, talkshows, exposities, speeddates en netwerken.

 

partosinnovationfestival oneworld

vrijdag11.10
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Carmouflage Rose - Lekkere dancehall van down under met Zimbabwaanse roots
Vrijdag 11 Oktober 2019 19:30

De uit Brisbane, Australië afkomstige artiest en rapper Carmouflage Rose brengt ons in tropsiche sferen met zijn lekkere dancehall/reggae hits. Single ‘Late Nights’ is dé soundtrack voor een episch huisfeest en zijn laatste single ‘Sele’ laat ook al niks heel van dansvloeren in clubs én huiskamers. In het groeiende aanbod van vette hiphop uit Australië valt Carmouflage Rose op door zijn unieke geluid, geispireerd door zijn moederland Zimbabwe. Kom onze dansvloer breken met Carmouflage Rose.

melkweg

Zaterdag 12 Oktober

van do03.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2019

Van 3 tot en met 13 oktober is de 16e editie van het Afro_Vibes Festival op 12 podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het festival brengt actuele theater- en dansvoorstellingen, muziek, film en design uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Het festival kijkt naar het hele Afrikaanse continent. Afro_Vibes brengt in deze 16e editie actuele makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en uit Nederland. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar dat we, ondanks de afstand tussen Europa en Afrika, vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn, wat onze identiteit is en waarom we handelen zoals we handelen.

afrovibes

van za12.10
t/m ma01.06
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
BITTER Chocolate Stories - Kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. BITTER Chocolate Stories is een samenwerking tussen fotografe Joana Choumali, journaliste Marijn Heemskerk, madame Bernadette Ouédraogo voorzitter van GRADE-FRB, Paradox en Tony’s Chocolonely.

afrikamuseum

van za28.09
t/m di29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month met Afrikaanse voorstellingen, lezingen en films

Black Achievement Month in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en ook Almere & MIddelburg. Met dans- en theatervoorstellingen uit het Afrovibes Festival in Den Haag en Utrecht. De film Mama Africa (over Winnie Mandela) i.s.m. IDA in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Verder: Artist Talk Afro-religie in de kunst bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Muziek van Richard Bona, die in zijn eentje al in staat is om elk podium te vullen met zijn uitstraling en zijn rijke basgitaarspel en zang, vaak in zijn Kameroense moedertaal (in het Muziekgebouw aan het IJ). Ook:debat over het Afro-Nederlands belang en de (on)mogelijkheid te komen tot een gezamenlijke agenda in de Bibliotheek Rotterdam. ‘Good Hope’ is een hartverwarmende voorstelling met vrolijke én kwetsbare songs, harmonieuze samenzang én opzwepende dans. Gebracht door de zangers van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, meerdere Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten.

blackachievementmonth

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau

van do03.10
t/m za30.11
Nederland, - Nederland - Tentoonstelling
Expositie over het thema Speak Truth to Power

Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden. In Amsterdam - Compagnietheater & De Balie. In Rotterdam - Kunsthal. Bij No Man's Art Gallery in Amsterdam een extra tentoonstelling van Thania Petersen met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

afrovibes nomansartgallery

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van wo02.10
t/m zo05.01
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt.  De grote tentoonstelling HELENDE KRACHT presenteert vanaf 12 juli genezingstradities van over de hele wereld. Met objecten uit de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika samengebracht met werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marina Abramović. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich tot behandelmethodes die veelal terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. HELENDE KRACHT laat een scala aan ritueel specialisten en genezingspraktijken zien die voor veel mensen in de wereld belangrijk zijn. Het aanbod is enorm: van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen. Ga mee op een spirituele reis. Bewonder de bijzondere volkenkundige collecties met magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. HELENDE KRACHT brengt verschillende werelden bij elkaar. Ook kunstenaars laten zich inspireren door het thema healing. De tentoonstelling brengt objecten uit eigen collectie samen met werk van (hedendaagse) kunstenaars van onder andere Damien Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramović. Thami Mnyele Foundation alumni Option Dzikamai Nyahunzvi (Zimbabwe) presents his drawings 'Zviyera Yera (taboos)' as part of this exhibition. The drawings 'Zviyera Yera (taboos)' show the relationship between the observable world and the world of the ancestors. 

 

volkenkunde

 

van ma07.10
t/m za12.10
Zuid-Afrika, Durban - Durban - Literatuur
Poetry Africa 2019

POETRY AFRICA 2019, offers a rare moment of bringing together dissident and challenging spoken word artists to celebrate a community of like-minded alternate thinkers who remind us all of the power of the pen and the word as weapons for change. We celebrate the sixteen poets who will be joining us and who will spend a busy 7 days in Durban in a series of readings, performances and a full range of workshops and forums, which engage a broad spectrum of community: from our own UKZN students, schools and KZN rural and urban communities. As Durban is also the UNESCO City of Literature, POETRY AFRICA 2019, continues its legacy of opening the doors of learning, culture and artistic expression to all. For 2019, amongst a range of globally recognised poets, we are especially pleased to welcome a very strong African contingent – 80% of our poets are African. At a time in South Africa’s on-going and more recent shameful xenophobia attacks against foreign nationals  – fellow Africans – we specifically dedicate POETRY AFRICA 2019 to the on-going belief that our poetic voice – our words – and all our art, is the very fabric of healing and of shifting mind-sets. POETRY AFRICA 2019 heralds the start of a long-term relationship with Nigeria as we begin an extensive exchange programme that links poets from West and South Africa.

poetryafrica artslink

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van wo09.10
t/m zo13.10
Nederland, - Nederland - Muziek
concert: Toko Telo (Madagaskar)

Het powertrio Toko Telo uit Madagaskar herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waaronder de traditionele stijlen tsapiky, jihe en beko, op een inventieve en virtuoze wijze en weten het geheel toch luchtig en dansbaar te houden. Monika Njava is de zangeres van het trio en speelt percussie. In Madagaskar heeft ze de status van nationale diva weten te bereiken door haar bijzondere verschijning en prachtige stem. De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. De talentvolle Joël Rabesolo, is een van de meest creatieve opkomende gitaristen van zijn generatie en brengt met zijn eigen sound een interessante twist in het geheel !

theaterstilburg parkstadlimburgtheaters