Zaterdag 23 Maart 2019
Afsluiting Afrika Filmfestival met En attendant les hirondelles (film) & The Casbah Blues ft. Abdelkader Chaou (concert)
Zaterdag 23 Maart 2019 20:00
Chaâbi werd "uitgevonden" ergens in de jaren '20 van de vorige eeuw door o.a. El Hadj Mohammed El Anka (1907-1978), kortweg El Anka. Deze nieuwe muziek (chaab betekent ‘het volk’) werd al heel snel razend populair bij de arbeidersklasse van de kasbah van Algiers. Ook vandaag blijft deze Algerijnse blues levend en actueel en komen er - o.a. door projecten als El Gusto - steeds nieuwe publieken in contact met deze schitterende muzikale traditie. In het koloniale Algerije van de jaren 1940 en 50 deelden moslims en joden lief en leed en speelden er samen chaâbi in de kasbah van Algiers. Chaâbi, dé Algerijnse volksmuziek bij uitstek, is een aanstekelijke mix van muzikale invloeden uit Noord-Afrika, Andalusië en het Midden-Oosten. Toen Algerije in 1962 onafhankelijk werd vertrokken de meeste van de circa 140.000 Algerijnse joden samen met de zgn. pied-noirs naar Frankrijk. Door toedoen van de geschiedenis kwam er een bruusk einde aan een eeuwenoude en unieke culturele symbiose.
concert Habib Koité & Bamada (Mali)
Zaterdag 23 Maart 2019 20:00
De Malinese gitarist en zanger Habib Koité is één van Afrika's meest erkende muzikanten. Hij groeide op in een grote muzikale familie en leerde de traditionele muziek kennen door zijn zingende moeder te begeleiden. In 1988 richtte hij zijn eigen band Bamada op, met muzikanten die hij al kent sinds zijn kindertijd. Misschien wel de grootste sleutel tot zijn succes is Habib Koité's toewijding als live muzikant. Sinds 1994 tourt hij met Bamada de wereld rond en samen speelden ze al meer dan 1500 shows. Muzikaal blijft Habib Koité verrassen door verschillende Malinese muziekstijlen samen te brengen tot een nieuw en eigen geluid. Zonder zijn roots te verloochenen, speelt hij ook met invloeden uit de westerse rock- en folkmuziek. Rolling Stone noemde Habib Koité ooit 'Mali's grootste ster' en Bonnie Rait vergeleek hem met Jimmie Hendrix en Stevie Ray Vaughn. Het mag duidelijk zijn: Habib Koité & Bamada bieden het beste wat live muziek te bieden heeft!
Concert: Kel Assouf - Sahara desert rock
Zaterdag 23 Maart 2019 21:00
Stoner rock meets desert blues: Queens of the Stone Age meets Tinariwen, dat is Kel Assouf. De heavy rock sound en Afrikaanse trance ritmes, transporteren je naar een dansvloer ergens tussen Londen en Niamey. Met één been in de Sahara en de andere in de urban jungle schrijft Anana Harouna over de gebeurtenissen van de Sahara tot hier. Melodieën geïnspireerd op Berberse muziek, heavy rock, trance ritmes en traditionele Tougareg muziek. Het resultaat: klassieke Touareg desert rock met opzwepende drums, bezwerende gitaar riffs en Tamasheg gezang. Anana Harouna richtte de band in 2006 in Brussel op nadat hij was verbannen uit Niger. Sindsdien heeft Anana diverse muzikanten uit zowel Afrika als Europa om zich heen verzameld en zo twee albums uitgebracht met totaal verschillende verhalen, van traditie naar rock. Het derde album ‘Black Tenere’ komt 15 februari uit.
Raquel van Haver - Spirits of the Soil
Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.
Nubië Land van de Zwarte Farao’s
Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Kris Berry + Minyeshu
Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Kris Berry is een Curaçaose zangeres en songwriter. In 2011 werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot hét Soul & Jazz talent en stond ze op het North Sea Jazz Festival.De Ethiopische zangeres Minyeshu combineert Ethiopische dansmuziek met westerse elementen. Minyeshu begon haar carriere bij het grootste dans- en muziekgezelschap van Ethiopië: het Nationale Theater. Ze zong bij de band Ambassal en met Marco Borsato op Friends for War Child. Er volgden projecten met o.a. Zoumana Diarra, Het Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, New Cool Collective en Youssou N’Dour. Thijs Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.
Tamala - Reizigers tussen Noord en Zuid
Nauwelijks een jaar oud won Tamala twee prestigieuze prijzen voor hun debuut-album plus een optreden op het vermaarde Britse WOMAD-Festival.Het gepassioneerde trio brengt een vernieuwend repertoire, dat het Senegalese muzikale erfgoed uitdraagt en zich voedt met de eclectische inbreng van Mola Sylla, Bao Sissoko en Wouter Vandenabeele. De teksten van Tamala (‘reiziger’ in het Mandinka) gaan over persoonlijke vragen, poëtische reizen en een oproep tot openheid naar anderen en respect voor het milieu. Tamala neemt je mee op een reis waar de klanken van viool en kora versmelten, en waarbij Sylla’s stem de gids is die het diepste van de ziel blootlegt. Musici: Bao Sissoko (kora), Mola Sylla (zang, xalam), Wouter Vandenabeele (viool). Inleiding: Saskia Törnqvist
Santu Mofokeng - Stories
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.
Movies that Matter Festival 2019
Van vrijdag 22 maart tot en met zaterdag 20 maart vindt in Den Haag het jaarlijkse Movies that Matter Festival plaats.Met (vooral) over en uit Afrika onder meer: Accused no.2: Walter Sisulu (Nicolas Champeaux / Gilles Porte); Cold Case Hammarskjöld (Mads Brügger); The Congo Tribunal (Milo Rau); Daddy and the Warlord (Shamira Raphaëla / Clarice Gargard); Easy Lessons (Dorottya Zurbo); Everything Must Fall (Rehad Desai); From Ghetto to Parliament (Thimaud de Driesen); Jaha's Promise (Patrick Farrelly / Kate O’Callaghan); Rafiki (Wanuri Kahiu); Twin Flower (Laura Luchetti); When Lambs Become Lions (Jon Kasbe); Welcome to Sodom (Christian Krönes / Florian Weigensamer); Whispering Truth to Power (Shameela Seedat). De kaartverkoop voor het festival is op 7 maart gestart.
Varenka Paschke - Moerteiken
Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.
Sakawa
Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.
Another Day of Life
Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.
Explore Festival : Somewhere at the Beginning - Germaine Acogny (SE)
In this piece we explore through dance, traces of the history of Germaine Acogny and Africa through the prism of tragedy. It is a dialogue with issues of archaic background, a vessel full of associations loaded with content of our time. Taking this matter as a projection surface, enables us with this work to enter differently into the questionings and sufferings of our time. It was a great challenge to be able to offer on stage a strong and uncompromising dialogue between contemporary Africa and the ancient tragic world. In Groningen, Amsterdam, Den Haag, Breda, Utrecht, Heerlen en Rotterdam
Explore Festival : Via Kanana [South Africa]
These are dark times in South Africa. The victory over apartheid has not brought the expected peace. The country is plagued by crime and riots. The gap between rich and poor is huge and unfortunately is often similar to that between black and white. The promised land has, in other words, not been reached. A promised land that you are led to believe in, often by corrupt rulers, but one that never materialises: The South African Sotho-word ‘Kanana’ refers to this. The word is astonishingly similar to Canaan, the biblical land of milk and honey that was promised to Moses. In Via Kanana Gregory Maqoma and Via Katlehong explore routes to that promised land, which may never be reached but should not lead to despair. In Heerlen, Breda, Groningen en Den Haag
Absa KKNK 2019
The 2019 Absa KKNK boasts with new productions. Vir die 25ste verjaardag van die Klein Karoo Nasionale Kunstefees, van 21 tot 27 Maart in Oudtshoorn, is ’n spesiale program saamgestel wat nie net opwindende nuwe produksies bied nie, maar ook ’n bestekopname is van die bydrae van die fees tot die kunste.
Afrika Filmfestival in Gent
Afrika zou je niet onmiddellijk associëren met het woord ‘film’, maar dat is geheel onterecht. Het komt ons niet vaak genoeg ter ore, maar de Afrikaanse filmcultuur bloeit en nestelt haar wortels steeds dieper in de cinematografische grond. Mede dankzij dit festival kan het publiek deze bloei ervaren.
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie
Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts. In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.
In The Picture Festival
16e editie van het In The Picture Festival (ITP). 3 dagen lang is het podium voor aanstormend talent en professionals uit ZO en zelfs uit de hele wereld met theater, dans, poetry, spoken word, stand up comedy en fotografie. Ook is er beeldende kunst in onze foyer. Openingsavond: voorstellingen van: Riki Break Dance Light Act, Eternity, Wi Kon Na Wan, KIZO, Hunger Games Act Therese Sahlin, Free & Style, Stand Your Ground, Darryl Veldman leest voor, Muziekperformance Shishani Vranckx (Namibië), Die Hele Ding, Duo-Dance Merci & Daphne, Angelo Ormskerk van Rooted Journey, Talentlab Poetry & Dance en We Are On The Move: Arc-en ciel. International Performance Night: De 2e dag van het festival staat in het teken van internationaal talent. Het belooft een bruisende avond te worden met performances van dansgroepen uit Nederland, Zweden, Kenia en Engeland met o.a. We Are On The Move, Untold, Fuse Fam, Impact Dance en ArtZone Nairobi. Op zondag 15.00 uur Talentlab Saloon: Marokkaanse theeshow, gratis henna tattoos, Babeth Fotchind (Poetry), DJ Joenes (Afro), DJ BVNDO (Afro House), Babeth Fotching (Spoken Word), Emili- Jo Avanaisa (Surinaamse Poetry), Jihane El Fahidi (Arabische buikdans) en Parastu Hamyani (Iraanse Poetry). 19.30 uur Talentlab Presents: spraakmakende voorstellingen en presentaties op het gebied van dans, theater, poetry, spoken word, stand-up comedy en film door Talentlab in samenwerking met Songa en De Vrolijkheid.
22maart 23maart 24maart
Cold Case Hammarskjöld
In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.
Photo exhibition Everyday Nile
In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.