Woensdag 16 September 2020

woensdag16.09
Nederland, Groningen - Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen - Lezing en debat
Promotie: Improving quality of maternal and perinatal care in rural Tanzania
Woensdag 16 September 2020 09:00

Titel: Improving quality of maternal and perinatal care in rural Tanzania; Safe Motherhood. PhD ceremony: drs. R. Mooij. Supervisor: prof. dr. J. (Jelle) Stekelenburg. Co-supervisor: dr. J. van Dillen. Faculty: Medical Sciences / UMCG

rug

woensdag16.09
Nederland, Leiden - Academiegebouw Universiteit Leiden - Lezing en debat
Symposium over Apartheid
Woensdag 16 September 2020 19:00 - 22:00

Apartheid: een divers en actueel onderwerp. Ook in 2020 organiseert de Historische Studievereniging Leiden (HSVL) een symposium. Het thema van symposium is dit jaar Apartheid. Apartheid was het officiële systeem van rassensegregatie dat tot 1990 in Zuid-Afrika in werking was. Deze rassensegregatie bestond uit een fysieke scheiding van witten en niet-witten die in verschillende thuislanden woonden binnen de Zuid-Afrikaanse grenzen. Daarnaast werd apartheid ook geïnstitutionaliseerd in een aantal wetten. De apartheid zorgde ervoor dat een groot deel van de bevolking werd gediscrimineerd. Hoewel de apartheid in 1990 werd afgeschaft zijn de sporen van het systeem tot op de dag van vandaag te vinden in de Zuid-Afrikaanse samenleving. Dit maakt het onderwerp divers en actueel. Op het symposium zullen 4 verschillende sprekers hun kennis van en visie op de apartheid met ons delen. Sprekers: Dr. Anne van der Wal, historicus aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in (Zuid-)Afrikaanse geschiedenis; Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Handelsrelaties Jan Pronk; Lucinda Douglas is Kaapse kleurling, geboren en getogen in Kaapstad als jongste dochter in een gezin van zes zussen. Zij is opgegroeid in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid en zal ons meenemen in haar persoonlijke ervaringen met de apartheid. Aanmelden. Er zijn geen kosten verbonden aan het symposium en het is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over het symposium volgt.

leidenuniv
 

van do30.07
t/m wo30.09
Nederland, - Nederland - Film
Adam

Hoewel Abla haar handen vol heeft aan de opvoeding van haar dochter en aan haar kleine bakkerij, biedt zij Samia een plek in huis, onder voorwaarde dat ze binnen een paar dagen vertrekt. Maar Samia blijkt een welkome kracht, en haar gebakjes vinden gretig aftrek bij de buurtbewoners. Naarmate de vrouwen langer samenwerken, wordt hun band sterker en leren ze elk op hun eigen manier om te gaan met hun verleden. Maryam Touzani’s intelligente karakterstudie getuigt van een groot regietalent. Adam is een mooi verhaal over het doorstaan van tegenslagen, en onbevreesd de toekomst tegemoet treden. Op subtiele wijze brengt Touzani het leven van haar personages in beeld, waarmee zij gevoelige onderwerpen, zoals ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld, op overtuigende wijze aan de kaak stelt.

filmladder

van do06.08
t/m wo14.10
Nederland, - Nederland - Film
Berlin Alexanderplatz

Regisseur: Burhan Qurbani. Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit.

filmladder

van di11.08
t/m wo30.09
Nederland, - Nederland - Film
Moffie

Regie: Oliver Hermanus. Moffie is een homohatend, Afrikaans scheldwoord dat door sommige mannen maar al te graag in de mond wordt genomen. Dat leert puberjongen Nicholas Van der Swart (Kai Luke Brummer) wanneer hij in 1981 als dienstplichtige wordt opgeroepen door het Zuid-Afrikaanse leger. De zestienjarige cadet komt in een snoeiharde macho-omgeving terecht die homofobie, racisme en xenofobie letterlijk in de hoofden van jongemannen probeert te stampen. Sommige van de bootcampscènes doen denken aan de horror van Full Metal Jacket, maar de vierde speelfilm van Zuid-Afrikaans regisseur Oliver Hermanus (Skoonheid, The Endless River) is bovenal een teder portret van een jongen die verstikt wordt door zijn nieuwe omgeving. De vernederende legeropleiding bevestigt dat Nicholas anders is dan zijn medesoldaten. Alleen tijdens zeldzame privémomenten vindt hij de ruimte om zijn homoseksualiteit te ontdekken. Hermanus verbeeldt niet alleen de waanzin van het Zuid-Afrikaanse apartheidstijdperk, maar ook de warmte van een jeugdromance en seksuele verkenning. Tekst: International Film Festival Rotterdam.

filmladder

van za05.09
t/m wo30.09
Nederland, Amsterdam - Rialto - Film
Rialto❤African Cinema

In september presenteert Rialto vier bijzondere films uit Afrika. De voorbereidingen voor World Cinema Amsterdam 2020 waren al in volle gang toen het coronavirus roet in het eten gooide; er zat niets anders op dan het festival af te gelasten. Dat is natuurlijk heel jammer, vooral als je je bedenkt dat we dit jaar, net als in 2017, de cinema van sub-Sahara Afrika in de schijnwerpers wilden zetten: Actual Africa 2020. Ervan uitgaand dat het virus dan bedwongen is, wordt dit focusprogramma naar de WCA-editie van 2021 verplaatst. Om te laten zien hoe bijzonder die Afrikaanse cinema eigenlijk is, brengen we in september Rialto❤African Cinema, een speciaal programma met daarin vier films die in de afgelopen jaren tijdens WCA te zien waren: Supa Modo (za 5 & za 19 september); Necktie Youth (ma 7 & ma 21 september); The Wound (do 10 & do 24 september); Félicité (di 15 & wo 30 september).
Wie deze films liever thuis bekijkt, dat kan! In onze online filmzaal Picl zijn drie van de vier films ook in september te zien: Supa Modo, The Wound en Félicité.

rialto