Dinsdag 26 November 2024

van za16.11
t/m wo15.01
Nederland, Amsterdam - OBA, Centrale bibliotheek - Tentoonstelling
Shared History of the World - First Noble
Van Zaterdag 16 November 2024 -  08:00
t/m Woensdag 15 Januari 2025 - 17:00

In het Afrofuturisme komen kunst, technologie, mythologie en sci-fi samen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom naar de tentoonstelling op OBA Oosterdok. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland delen hun unieke kijk op mythologie, folklore, spiritualiteit én science fiction. Daarbij laten ze zich inspireren door Afrikaanse en Caribische mythen en legendes. Laat je verrassen door sculpturen, schilderijen, fotografie, multimediale- en video-installaties, spoken word, digitale kunst, graphic novels en nog veel meer. Een bijzondere tentoonstelling voor jong en oud, voor liefhebbers van sci-fi, fantasy én van Afrikaanse en Caribische geschiedenis.

Kijk hier voormeer informatie.

dinsdag26.11
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Evenement
Simon Nkoli Remembrance
Dinsdag 26 November 2024 18:00

 

If you are Black and gay in South Africa, then it really is all the same closet… inside is darkness and oppression. Outside is freedom.

These words were issued by Simon Nkoli (1957-1998), a South African gay activist and anti-apartheid leader. In his quest for freedom, he fought for the rights and acceptance of the LGBTQI+ community in South Africa and facilitated a cross-over with the anti-apartheid movement. This way he demonstrated that these two movements shared a common ground in their fight for equality. He was the founder of the Gay Association of South Africa (GASA) and the Gay and Lesbian Organisation of the Witwatersrand (GLOW). In 1990, he was the first organiser of the Gay & Lesbian Pride march in Johannesburg. On the 26th of November this year Nkloli, who died of aidsrelated disease, would have turned 67 years. What was his influence and legacy? And how have his ideas shaped the acceptance of the LGBTQI+ community in South Africa?

Check here for more information.

dinsdag26.11
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
innie kabr’
Dinsdag 26 November 2024 19:30 - 21:30

Op 26 november leidt Ingrid Glorie de bespreking van Een voet innie kabr, het debuut van Gaireyah Fredericks uit 2024. In haar verhalen vertelt Fredericks met veel gevoel voor humor over het alledaagse leven in de Kaap. Fredericks schrijft in het Kaaps en doorspekt haar taal met woorden en frases uit het Moeslim Afrikaans.

Kijk hier voor meer informatie.

van do14.03
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m di31.12
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van vr13.09
t/m za14.12
Nederland, - HipHopHuis - Tentoonstelling
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'

Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.

Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?

​Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..

Kijk hier voor meer informatie.