Agenda 03 - 09 Oktober 2021

Zondag 03 Oktober

van di28.09
t/m zo03.10
, - various locations - Muziek
Metropole Orkest Big Band plays the South African Somgbook of Jazz

Na het brengen van odes aan Amerikaanse jazzlegendes Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk verbreedt de bigband nu zijn horizon. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt speelt het Zuid-Afrikaanse jazz. Met muziek van oa. Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunku, Bheki Mseleku, Hugh Masekela, Jonas Gwangwa en Zim Ngqawana krijg je een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene. Speciale gast is vocalist Siyabonga Mthembu. Dit concert is onderdeel van AfroVibes, een jaarlijks festival van hedendaags theater, dans, muziek en design uit Afrika. Het festival brengt het werk van opkomende en gevestigde actuele Afrikaans makers en kunstenaars naar Nederland. AfroVibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Siyabonga Mthembu is de curator van 'Indaba Is', een compilatie van de avant-garde- en jazzcollectieven uit Johannesburg, uitgebracht door Giles Petersens Brownswood Recordings in 2021. Daarnaast is Siyabonga de leadzanger van Shabaka and the Ancestors. Ook is hij de leadzanger van de band The Brothers Move On. Zuid-Afrikaanse trompettist, componist en bandleider Marcus Wyatt trad op over de hele wereld en werkte samen met een indrukwekkend scala aan muzikanten, van Manu Dibango, Abdullah Ibrahim en Miriam Makeba tot Maria Schneider, John Faddis, Bheki Mseleku, Lionel Loueke en Steve Turre. Wyatt is winnaar van de South African Music Award (SAMA) en verscheen behalve in zijn thuisland ook op festivals en podia in meer dan 20 verschillende landen.

metropoleorkest tivolivredenburg lantarenvenster bimhuis verkadefabriek  afrovibes

zondag03.10
Nederland, Amersfoort - De Lieve Vrouw - Muziek
Rabasa (Kaap-Verdie / NL)
Zondag 03 Oktober 2021 16:00

Heupwiegend, vol en warm... Maak je op voor een programma vol Kaapverdische muziektradities met een Rotterdams tintje! Rabasa is een typische exponent van de Kaapverdiaanse diaspora. Zij wonen nu al jaren in de omgeving van de havenstad Rotterdam. In deze plaats begon het succes van een band die een graag geziene gast is op vele internationale podia en festivals. De muziek van Rabasa is stevig geworteld in de Kaapverdische muziek tradities. Rabasa heeft op basis van deze tradities een kenmerkend heupwiegend, vol en warm geluid ontwikkeld. Zij maken hierbij gebruik van akoestische instrumenten als gitaar, cavaquinho, accordeon, trompet en percussie die de karakteristieke zang in smaakvolle soms popachtige arrangementen ondersteunen. Het repertoire voert de luisteraar langs de verschillende genres Kaapverdische muziek, van de melancholieke morna tot een dampende funana. Rabasa is de naam van een oude waterbron in de buurt van Rui Vaz. Deze waterbron heeft een belangrijke rol gespeeld in de kinderjaren van de broers Ortet en staat symbool voor de bron van de rijke Kaapverdische muziektradities die de basis en de inspiratie vormen voor het repertoire van Rabasa.

meer info

Dinsdag 05 Oktober

dinsdag05.10
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
World Blend Café: Van Survive naar Revive
Dinsdag 05 Oktober 2021 19:00 - 23:00

Na 1,5 jaar op 1,5 meter overleven is het tijd om te hèrleven. Wat zijn de vooruitzichten voor aanbieders (artiesten, boekers) en afnemers (de podia)?Gastsprekers o.a.: Loebna El Boujoufi/ programmeur TivoliVredenburg, Gideon Rosendaal/ manager Dandana, Hendrik-Jan Derksen/ oa programmeur Zwarte Cross (Lichtenvoorde), Richard Wevers/ Coloured Monkeys (Deventer). Presentatie: Maite Hontelé & Stan Rijven. Showcase: DANDANA is een collectief van muzikanten uit Nederland, Senegal en Gambia. Samen kozen ze ervoor om het verleden los te laten en een nieuwe muzikale weg in te slaan. met:Bas Ackermann (vocals, synths), Jackson Loman (drums), Bart Sturing (saxofoon), Kai Tseng (gitaar), Joop de Graaf (bas), Ebou Gaye Mada (vocals, sabar percussie). Pitch voor samenwerking: presenteer binnen 3 minuten je plan of project – met een duidelijke vraag om samenwerking. Vooraf aanmelden via het aanmeldformulier. Reserveer voor World Blend Cafe 5 oktober 2021

worldmusicforum tivolivredenburg